mama challenge - normen en waarden
30 dagen mama challenge 2019

Mama Challenge || Belangrijke normen en waarden voor ons

Normen en waarden, ik denk dat ze voor iedereen anders zijn! Althans, als ik zo om mij heen kijk dan zie ik grote verschillen! Dat is ook prima hoor, begrijp me niet verkeerd, maar sommige normen en waarden zijn zo anders dan bij ons thuis, dat ik het lastig vind om er mee om te gaan. Maar goed, dat is aan mij! Wat zijn nou belangrijke normen en waarden bij ons thuis?

Normen en waarden

Misschien wel handig om eerst even aan te duiden wat ik precies onder normen en waarden versta. Of beter gezegd, wat normen en waarden eigenlijk zijn! Ik ben gewent om normen en waarden als één term te gebruiken, maar eigenlijk zijn het twee los staande begrippen.

Normen

Normen zijn eigenlijk niets meer dan gedragsregels, regels waar je elkaar op aan kunt spreken.

Waarden

Een waarde is meer een ideaal, iets wat nagestreefd zou moeten worden. Dat klinkt misschien lastig en dat is het misschien ook wel. Een waarde is iets (abstracts) dat we belangrijk vinden. Vaak wordt een waarde omschreven in één woord; vrijheid, gelijkheid, respect, rechtvaardigheid, etc.

Eigenlijk heb je dus waarden en om die waarden nagestreefd te krijgen maak je gebruik van normen. 

Normen en waarden dus

Is het een beetje duidelijk wat normen en waarden eigenlijk zijn? Dat het eigenlijk twee verschillende dingen zijn, die in onze samenleving eigenlijk altijd aan elkaar gekoppeld worden. Dat is ook niet zo gek, want zoals ik hierboven als schreef gebruiken we normen om onze waarden na te streven. Ik kan begrijpen dat het een beetje lastig is, daarom hieronder een aantal voorbeelden.

Waarde: Geduld
Norm: Als de lift open gaat, wacht je eerst tot iedereen die eruit moet eruit is, voordat je zelf in stapt.
Als je ook nog eens alle mensen die uitstappen netjes groet, dan kan je er ook nog de waarde vriendelijkheid aan koppelen.

Waarde: Respect
Norm: Je staat op voor ouderen en zwangere vrouwen (bijvoorbeeld in een drukke wachtkamer of in het openbaar vervoer).

Waarde: Behulpzaamheid
Norm: Als iemand de weg vraagt, dan help je diegene ook daadwerkelijk een einde op weg.

Waarde: Trouw
Norm: Als je een relatie hebt, dan ga je niet vreemd.

Is het na deze voorbeelden een beetje duidelijker geworden wat normen en waarden nu eigenlijk precies zijn?

Onze normen en waarden

Waarden zijn eigenlijk voor iedereen hetzelfde. Al zit er wel een groot verschil in aan welke waarden we ook echt waarde hechten! Dit kan per samenleving of zelfs familie (gezin) heel erg verschillen. Zelf hecht ik veel waarde aan de normen, wat je geeft kan je immers terug verwachten. Hieronder dan ook een lijstje met normen en waarden die wij thuis belangrijk vinden.

Waarde: Gezondheid
Norm: We snoepen niet teveel, zeker niet voor het eten. Daarnaast bestaat ons ontbijt, lunch en diner uit gezonde dingen. Al moet patat en pizza ook zeker een keer kunnen!

Waarde: Rechtvaardigheid
Norm: Stelen doen we niet! Als je iets graag wilt hebben, dan moet je daarvoor klusjes doen en sparen, maar zomaar meenemen dat doen we niet! Doe je dit wel (per ongeluk), dan accepteer je de straf die daaraan verbonden is!

Waarde: Respect voor anderen
Norm: We lachen niemand uit om hoe hij is! Iedereen is anders en dat is maar goed ook. Leer iemand kennen als persoon en oordeel niet op het uiterlijk. Daarnaast houden we rekening met elkaar gevoelens.

Waarde: Vrijheid van meningsuiting
Norm: Je mag zeggen wat je ergens van vindt, maar je houdt wel rekening met de manier waarom je het zegt! Je eigen mening geven hoeft niet te betekenen dat je iemand anders daarmee moet kwetsen. Het is de manier waarop je het brengt.

Waarde: Beleefdheid
Norm: Als je iets van iemand krijgt, dan zeg je daarvoor dankjewel. Net als wanneer iemand iets voor je doet, dan is het netjes om diegene daarvoor te bedanken.

Een heel lijstje, maar er zijn nog veel meer dingen. Met veel normen groei je gewoon op, je hoeft er niet meer bij na te denken. Althans, zo zie ik het als ik naar de bovenstaande voorbeelden kijk.

Er veranderd veel…

Wat ik in het begin van dit artikel schreef is dat ik tegenwoordig steeds vaker tegen kom dat de normen van anderen met die van ons botsen. Steeds meer kinderen hebben een grote mond tegen hun ouders (nu zal ik niet ontkennen dat Daan dan ook wel eens doet, maar hij wordt daar wel op aangesproken), ze misdragen zich op school en het respect is soms ver te zoeken. Maar waarom is dat zo? Ik denk misschien door het voorbeeld dat ze zien op bijvoorbeeld tv en internet (of thuis), want het moet toch ergens vandaan komen? Onze samenleving wordt steeds individualistischer, ikke ikke ikke, iets waar ik me niet in kan vinden. Ik houd me lekker bij de normen en waarden die ik vroeger zelf ook mee heb gekregen, want dat bevalt me prima!

Wat zijn voor jou belangrijke normen en waarden? Zie jij ook veranderingen op dit gebied, of ligt dat aan mij, want dat kan natuurlijk ook!

Alle posts uit de 30 dagen mama challenge vind je onderaan deze post.


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?


6 Comments

 • Juliette - Strongbody.nl

  Hele goede normen en waarden. Het zijn voor mij universele principes en die heb ik geprobeerd over te brengen aan mijn kinderen. Ik kijk ook altijd naar de intentie….soms kan een gedrag niet handig of gepast zijn maar de intentie juist weer wel. Dus gedrag kan voortkomen uit verschillende situaties terwijl de basis (waarden) wel goed zijn. Dus ik probeer mensen niet meteen te veroordelen tenzij ik de voorgeschiedenis ken. En ja er is enorme waarden en normenvervaging. Ik hoop dat het ooit goed komt.

  • Happinessfromme

   Dat is inderdaad waar… Dat zie ik ook wel eens bij Daan, dat de intentie helemaal super is maar niet gepast. Per situatie kijk ik dan hoe ik het aanpak. Vaak benadruk ik dat het super lief is, maar geef ik een alternatief. Zo “kwets” ik hem niet, maar leert hij wel hoe hij volgende keer er mee om kan gaan… Lastig soms hoor dat opvoeden 😉

 • Felicia

  ik vind het persoonlijk erg ouderwets jou kijk op sommige dingen . bijvoorbeeld geen snoep voor het eten of geen grote mond mijn kinderen mogen hier in huis hun eigen mening geven en ook soms best een grote mond dat is namelijk menselijk en overkomt ieder mens weleens zo ook kinderen. het is niet persoonlijk die grote mond maar gewoon omdat ze bijvoorbeeld even hun dag niet hebben. mijn dochter van10 zegt vaak na dat ze wat shagereinig was mam sorry hoor ik had niet zo fijne dag. nou dat kan daar is ruimte voor. een grote mond hoort bij het opgroeien van een kind dat is niet meteen een schande of brutaal
  en kindjes willen graag aandacht als daar geen gehoor aan gegeven wordt door ouders worden kinderen lastig logies gevolg er zit meestal een oorzaak achter
  doordat ouders het bijvoorbeeld te druk hebben met zichzelf en dan mag een kind ook niet zijn ongenoegen uitte want dan is hij of zij ineens brutaal dat vind ik erg ouderwets en kort door de bocht.

  • Happinessfromme

   Dat mag natuurlijk! Ik vind dat veel ouders tegenwoordig veel te makkelijk zijn… Soms moeten kinderen nu eenmaal dingen, maar aan de andere is er natuurlijk altijd ruimte voor hun eigen mening. Maar er is wel een grens en die geef ik duidelijk aan. Ik zit er niet op te wachten dat mijn zoon straks denkt dat hij de baas is in huis 😉 Denk dat het ook heel erg per kind verschilt hoe je er mee om gaat 🙂 Het is een balans zoeken die voor iedereen anders is… Wat betreft dat snoepen, als meneer snoept voor het eten dan laat hij zijn warm eten staan en ik verkies groente toch echt boven snoep 😉 Op een ander moment even lekker snoepen moet altijd een keer kunnen natuurlijk!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.