Mama challenge - slechte moeder
30 dagen mama challenge 2019

Mama Challenge || Wanneer ik mij een slechte moeder voel(de)

Mama zijn en het liefst een hele goede! Dat is denk ik het streven dat we allemaal hebben, een goede mama zijn. Je wilt het beste voor je kinderen, maar eerlijk is eerlijk… Het is echt niet zo dat dat altijd even goed lukt. Althans, laat ik even voor mezelf spreken, mij lukt dat niet altijd even goed! In het verleden voelde ik mij een slechte moeder, benieuwd waarom?

Een slechte moeder…

Je kunt een slechte moeder zijn voor je gevoel, of echt een slechte moeder zijn. Maar waar ligt de scheidingslijn? Laat ik allereerst beginnen met dat ik niet wil en kan beoordelen of iemand anders een slechte moeder is. Ik denk dat als je zorgt voor een dak boven je hoofd, kleding, voeding, voldoende liefde en goede intenties, je een heel eind komt! Maar ook wanneer je dit allemaal voor elkaar hebt, kan het zijn dat je jezelf een slechte moeder vindt.

Postnatale depressie

Na Daan zijn geboorte ging het niet allemaal van een leien dakje. Een huilbaby, gierende hormonen van de zwangerschap en het veranderen van je leven. Volgens sommigen was het gewoon een aanpassingsprobleem. Ik dacht dat het zo was en ging door met alle ballen in de lucht houden. Dat ging niet en langzaamaan stortte ik in. Op een gegeven moment hebben Menno en mijn moeder ingegrepen en mij naar de huisarts gestuurd. De conclusie, een postnatale depressie, die ondertussen aardig heftig was geworden, omdat het niet eerder duidelijk was. Het was niet makkelijk, maar door veel te praten en toe te geven dat het niet goed ging ben ik er uit gekomen.

Maar jeetje, wat voelde ik me in die tijd een slechte moeder. Ik zat niet op een roze wolk en kon Daan soms wel wat aan doen. Het was voor mij onmogelijk om van hem te genieten en had er soms echt spijt van dat we een kindje hadden. Gelukkig liet een psychologe mij inzien dat dit niet zo was en langzaamaan ging het beter. Mijn hormonen kwamen op een normaal niveau te liggen en ik maakte een nieuwe start met mijn ventje. Gelukkig vond ik later de “roze” wolk alsnog en kwam het goed, maar het heeft wel bijna een jaar geduurd.

Een jaar waarvan ik sommige stukken kwijt ben. Er zijn gelukkig veel foto’s en ik heb soms dingen opgeschreven, maar door de postnatale depressie lijk ik ook dingen kwijt te zijn. Ook daar voel ik me dan weer slecht over, of eigenlijk, voelde. Die gevoelens heb ik niet meer, want ik weet nu dat ik geen slechte moeder was, maar wel even hulp nodig had.

Doorbreek die taboe

Eerlijk is eerlijk, ik vind het niet altijd makkelijk om hierover te schrijven, maar wel heel belangrijk! Je kunt jezelf namelijk echt verliezen in de postnatale depressie en gekke dingen gaan doen! Gekkere dingen dan naar een huisarts of vertrouwenspersoon gaan en de situatie uitleggen. Geloof me, als je dit leest en je herkent de gevoelens, je bent echt niet de enige! Zoek hulp, want het krijgen van je kindje is zoveel mooier dan alleen die ellendige depressie. Schaam je er niet voor, je kunt er niets aan doen dat je die ballen niet in de lucht kunt houden of niet van je kindje kunt genieten. En mocht je je verhaal kwijt willen, mail me gerust! Ik wil best je luisterend oor zijn als ervaringsdeskundige, maar zal je ook zeker op het hart drukken om hulp te zoeken, want ik gun je zoveel meer!

Een slechte moeder voelen

Jezelf een slechte moeder voelen is dus iets ander dan er ook echt één zijn. Ik voelde me tijdens de depressie echt een waardeloze moeder. Na het overwinnen van de depressie wilde ik dit nooit meer voelen. Ik had voor mezelf precies in mijn hoofd hoe ik de opvoeding wilde doen en wilde handelen in bepaalde situaties. Maar ja, zo werkt dat nu eenmaal! Ik wijk regelmatig van mijn plannen af, waardoor ik me soms echt een slechte moeder voel. Niet omdat het niet goed voor Daan is, maar omdat ik de opvoeding niet zo voor me zag. Ach ja, gelukkig besef ik me achteraf altijd dat het zo erg allemaal niet was! Het zal nog wel veel vaker gebeuren, want ze zijn echt niet zomaar groot 😛

Heb jij je wel eens een hele slechte moeder gevoeld?

Alle posts uit de 30 dagen mama challenge vind je onderaan deze post.


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.