mama challenge - snoepen
30 dagen mama challenge 2019

Mama Challenge || Hoe gaan wij om met snoepen?

Je gezondheid is natuurlijk super belangrijk! Waar ik me alleen wel vreselijk aan stoor is dat kinderen tegenwoordig zoveel ontzegd wordt. Ik snap de redenatie erachter, maar ik vraag me oprecht af of je echt bereikt wat je wilt bereiken op de langere termijn. Ik let absoluut goed op wat Daan in zijn mond stopt, zeker gezien zijn aanleg. Maar ik kan me niet in alle adviezen van tegenwoordig vinden. Waarom niet? Dat leg ik je graag uit!

Snoepen

Even snoepen is heerlijk, althans dat is mijn mening. Jong en oud, we lusten allemaal wel een keer een snoepje.

Tijdens één van onze controle afspraken op het consultatiebureau werd ons verteld dat Daan obesitas had, het kind was nog geen twee jaar oud! Ik was flabbergasted toen mijn man het vertelde (die was met hem mee). Dit mocht niet en dat mocht niet… Nu letten wij al heel goed op wat hij eet, omdat ik niet wil dat hij dezelfde problemen krijgt als mij, maar hem alles ontzeggen? Nee dat doe ik niet en ik leg je graag uit waarom.

Opvoeding in snoepen

Wat een kind niet kent, hoeft hij niet. Een uitspraak die ik veel lees en hoor. Ik ben het er niet mee eens. Hoeveel jongeren gaan niet roken of drugs gebruiken? Ze kennen het niet en juist daarom gaan ze het doen, ze willen het ontdekken. Datzelfde geldt met snoepen. Eens zullen ook onze kinderen een snoepje nemen, waarschijnlijk omdat ze nieuwsgierig of het bij anderen zien. Als ze dit nog nooit gehad hebben, hebben ze waarschijnlijk niet geleerd om hier maat in te houden, wat juist wel voor gewichtsproblemen kan zorgen. Door Daan wel te laten snoepen en hem uit te leggen waarom hij niet teveel mag, hoop ik hem juist wel te leren maat te houden.

Oké, nu zijn er mensen die zeggen dat je je kind toch ook niet laat roken of drug gebruiken. Helemaal mee eens, maar een joint op drie jarige leeftijd is toch wel echt iets anders dan een chocolade lolly. Althans, zo zie ik dat!

Doe wat goed voelt voor jezelf!

Eigenlijk komt het erop neer dat iedereen zou moeten doen wat hij zelf het beste vindt voor zijn kind(eren), dat doe ik immers ook. Maar kijk alleen niet alleen naar de korte termijn, maar ook naar de langere termijn. Daan mag nu snoepen, zodat ik hem kan leren om maat te leren, wat dat betreft denk ik aan de langere termijn. Het gaat echt niet om zakken chips en snoep, maar af en toe iets lekkers, dat moet wat mij betreft zeker kunnen!

Hoe gaan/gingen jullie om met snoepen bij je kinderen? Of heb je er een idee over hoe je aan zou pakken?

Alle posts uit de 30 dagen mama challenge vind je onderaan deze post.


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?


6 Comments

 • Blog en Beauty

  Ik heb een jarenlange strijd achter de rug van een dochtertje dat niet wilde eten. Ziekenhuisopname, sondevoeding, psychologen, alles hebben we gehad. Voor ons voelde het niet goed om haar dingen te verbieden, ook snoep niet. En dat advies kregen wij ook. Natuurlijk alles wel met mate.

  • Happinessfromme

   Jeetje wat heftig lijkt me dat! Ik snap je helemaal… Een kind constant af moeten remmen kan een strijd zijn maar niet willen eten ook! Het is idd ook wat je zegt met mate kan alles!

 • Chantal

  Jeetje wat heftig om te horen en dat al met twee jaar. Ik vraag me wel af of ze bij het consultatie bureau soms niet iets wat te pietluttig zijn. Ten minste van wat ik om mij heen hoor. Ik heb zelf geen kinderen vandaar. Maar uitleggen waarom iets wel of niet goed is voor je kindje, lijkt me en hele slimme manier om hem ‘bewust’ op te voeden.

 • Sherry

  Leuke blog over snoep. Ik heb geen kinderen maar mijn moeder die gaf ons 2 snoepjes en 1 zakje chips meer mochten we niet. Toen ik wat ouder werd nam ik een pakje per dag! Beter dan roken en drinken.
  Als de kinderen heel klein zijn zou ik gewoon 1 geven per dag.

 • Manon

  Bizar dat een kind van twee al als obese bestempeld wordt. Ik keek als kind vaak films en wilde daar een snackje bij. Ik kreeg dan wat chips ik een koffiefilterzakje en een halve appel of ander fruit. Ik vond snoep nooit lekker.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.