Mama Challenge || Krijgt Daan al zakgeld?

mama challenge - zakgeld

Mama Challenge || Krijgt Daan al zakgeld?

Kinderen en zakgeld, op een gegeven moment ontkom je er niet aan. Ik denk dat het ook wel belangrijk is om zakgeld te geven, want het is de perfecte manier om te leren om met geld om te gaan. Hoeveel zakgeld je geeft verschild natuurlijk per situatie, al heeft het Nibud wel richtlijnen opgesteld, benieuwd naar die richtlijnen? Ik vertel je er meer over in dit artikel.

Kinderen en zakgeld

Je kunt kinderen natuurlijk zakgeld geven, zodat ze zelf (een deel) van hun spulletjes kunnen kopen. Deels is natuurlijk ook zo, maar het is ook van belang om ze te leren hoe ze met geld om kunnen gaan. Krijgen ze bijvoorbeeld twee euro, dan hebben ze ook echt maar twee euro te besteden. Willen ze iets kopen dat duurder is, dan zullen ze moeten sparen.

Zakgeld krijgen

Je kunt ervoor kiezen om je kind een vast bedrag per week of per maand te geven. Dit bedrag kan je uiteraard zelf bepalen en hangt onder andere af van je eigen inkomsten. Heb je geen idee? Dan kan het Nibud je misschien verder helpen (ik zal de tabel hieronder ook nog even meenemen). Je kunt er echter ook voor kiezen om een soort beloningssysteem te maken, je kind laten helpen met klusjes en daar een bepaald bedrag tegenover zetten.

Waar is het zakgeld voor?

Het is ook van belang om met je kind af te spreken waar het zakgeld voor is. Is het alleen een extra’tje en mag hij zelf weten wat hij er mee doet? Of zit er kleedgeld bij in en moet er dus ook kleding van gekocht worden? En welke kleding hoort daar dan allemaal bij? Allemaal punten waarvan het handig is om goed af te spreken.

Hoeveel zakgeld geef je?

Eerder in dit artikel verwees ik al naar het Nibud. Ze hebben een mooie tabel gemaakt met hoeveel zakgeld je je kind kunt geven, maar het is natuurlijk helemaal aan jezelf of je dit wel of niet wilt volgen. De eerste kolom geeft de leeftijden op de basisschool weer en de tweede kolom de leeftijden op de middelbare school.

Leeftijd Zakgeld per week in € Leeftijd Zakgeld per maand in €
5 jaar € 0,50 12 jaar € 15,00 – € 20,00
6 jaar € 1,00 – € 1,40 13 jaar € 15,00 – € 20,00
7 jaar € 1,00 – € 2,00 14 jaar € 18,00 – € 20,00
8 jaar € 1,00 – € 2,00 15 jaar € 20,00 – € 22,00
9 jaar € 1,10 – € 2,00 16 jaar € 20,00 – € 25,00
10 jaar € 2,00 – € 2,30 17 jaar € 22,00 – € 26,00
11 jaar € 2,00 – € 2,30 18 jaar € 25,00 – € 30,00
12 jaar € 2,30 – € 3,00

Nogmaals, het ligt natuurlijk ook helemaal aan je persoonlijke situatie!

Hoe doen we dat met Daan?

Kinderbingo zakgeld en sparenDaan is nog geen vier jaar oud en krijgt nog geen zakgeld. Wel wil ik er mee beginnen als hij na de zomervakantie naar de basisschool gaat. Ik denk dat we dan voor € 0,50 per week kiezen en dat hij eventueel de kans heeft om met klusjes een extra’tje bij te verdienen.

In het begin kan hij vooral sparen voor speelgoed dat hij graag wil hebben, maar het is natuurlijk niet zo dat hij allerlei vaste zaken van dit bedrag moet kopen. Het is een soort extra’tje, mede om hem er bewust van te maken dat dingen nu eenmal geld kost.

Vanaf hoe welke leeftijd doen/deden jullie aan zakgeld? En hoeveel?

Alle posts uit de 30 dagen mama challenge vind je onderaan deze post.


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?


 

3 thoughts on “Mama Challenge || Krijgt Daan al zakgeld?

  1. Hier ben ik er mee begonnen toen ze in groep 3 kwamen, in dit leerjaar zouden ze gaan starten met geld op school en vond ik het wel een goed idee om ze ook thuis hier mee om te leren aa. Ik heb er toen ook een artikel over geschreven met het tabel en maar goed ook, want ik gaf ze veel te weinig 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top
Copyright © 2020 Happinessfromme. - Op deze blog lees je gesponsorde content en affiliate links. Lees hier meer over in de disclaimer. Tevens kan je in de privacyverklaring alles lezen over hoe we je privacy waarborgen en meer over de cookie policy. Happinessfromme is onderdeel van Nadia Media en staat bij de KvK geregistreerd onder nummer 73544523.
error: Helaas...