museum museumweek
Activiteiten & Uitjes

|| Museumweek || Leuke musea tips!

Van 9 tot en met 15 april 2018 is het de nationale museumweek. Waarom is er een museumweek? Dat lees je in deze blog, net als een aantal leuke museumtips!

Museumweek, waarom?

Waar…

Bron: Pixabay

… komt ons verleden tot leven?
… bewaren we onze schatten?
… kunnen we leren wie we zijn?
… komen we weer even tot onszelf?
… hebben we onverwachte ontmoetingen?
… vinden wij ons echte goud?

Musea zijn belangrijker dan ooit!

De wereld verandert razendsnel. Daarom zijn musea misschien wel belangrijker dan ooit. Het zijn onze plekken van bezinning en herkenning. Van verwondering, verbazing en ontroering. Musea verbinden ons met het verleden, met het nu. Met het grote verhaal over wie we werkelijk zijn.

Ons culturele kapitaal, ons echte goud

Nederland telt vele prachtige museumcollecties over geschiedenis, beeldende kunst, natuurhistorie, economie, wetenschap, techniek en volkenkunde. Ze zijn het geheugen van een stad, een streek, van ons land en daarmee van onszelf. Musea vertellen verhalen die we niet mogen vergeten. Elke collectie toont ons een deel van een geweldig cultureel kapitaal – ons echte goud!

Ontdek ’t samen!

Dat enorme culturele kapitaal is van ons allemaal. Van maandag 9 t/m zondag 15 april 2018 staan de Nederlandse museumschatten opnieuw volop in de schijnwerpers. Ga het samen ontdekken. Binnen én buiten de muren van het museum. Pronkstukken, bijzondere activiteiten en initiatieven… ze zijn dichterbij dan je denkt!

Bron: Nationale Museumweek

Musea voor kinderen

Bron: Museumkids

De museumweek is er natuurlijk ook voor kinderen. Er zijn waarschijnlijk nog veel meer Musea dan je denkt, op Museumkids kan je alle musea in Nederland vinden die geschikt zijn voor kinderen. Het is echt een aanrader om even een kijkje te nemen op de site, daar zal je ook Tikkit! ontmoeten. Tikkit is de mascotte van Museumkids en hij wijst je de weg naar allemaal leuke tips. Je kan hem ook vinden in sommige musea, waar hij is, is altijd iets leuks te beleven.

Tips!

Ik ben op zoek gegaan naar leuke musea voor peuters en kleuters, hieronder vind je een lijstje met musea waarvan ik denk dat ze erg leuk zijn om te bezoeken met je peuter/kleuter! Voor grotere kinderen is het vaak makkelijker om een leuk museum te vinden, maar voor kleinere kinderen vond ik het wat lastiger.

Archeon

In het park van Archeon in Alphen aan den Rijn is een soort tijdmachine, want je kan zien hoe het vroeger was. Alle gebouwen, huizen en hutten hebben echt in ons lans gestaan, of staan er nog steeds. In het Romeins Museum vind je hele oude schatten die archeologen hebben opgegraven.

Aviodrome

In Lelystad vindt je Aviodrome, voor je kleine piloot de beste bestemming in Nederland. Er zijn rondleidingen, ze kunnen 4D-films kijken en er zijn nog meer leuke dingen te doen. Daarnaast moet je natuurlijk ook alle vliegtuigen (meer dan honderd) van dichtbij bekijken.
Met de ANWB kun je met korting naar het museum, als je lid bent.

Cobra Museum

In het kunstatelier van het Cobra Museum in Amstelveen kunnen alle kinderen hun eigen kunst maken, met onder andere verf, textiel, klei en nog veel meer. Dit kan elke zondag tussen 11.00 en 14.00 uur. Je gaat dus naar huis met een prachtig schilderij voor aan de muur, gemaakt door je eigen kind.

Deltapark Neeltje Jans

Deltapark Neeltje Jans is het leukste waterpark van Nederland. Je kan er bijvoorbeeld naar prachtige tropisch vissen kijken in het zeeaquarium. De Deltawerken kan je vanaf een grote rondvaartboot bekijken en vanaf april kan er heerlijk met water gespeeld worden op de grote waterspeelplaats.

Kinderboeken museum

In Den Haag vindt je het Kinderboeken museum. Er is een permanente tentoonstelling voor de kleuters: “Ik ben kikker”, hier komen de prachtige boeken van Max Velthuijs tot leven. De kinderen beleven de avonden van Kikker en zijn vriendjes Haas, Rat, Varkentje, Beertje en Eend.
Ben je op zoek naar een leuk kinderboek? Neem dan hier eens een kijkje.

Maritiem Museum

In het Maritiem Museum in Rotterdam kunnen de kinderen spelenderwijs kennis maken met de maritieme wereld van vroeger. Er zijn geregeld bijzondere doe-expo’s en familievoorstellingen, welke je terug kan vinden op de website.
Met de ANWB kun je met korting naar het museum, als je lid bent.

Natuurdiorama

Bij  Natuurdiorama in Holten kan je een grote collectie van Europese diersoorten bekijken, er zijn wel weer dan duizend dieren. Voor kinderen vanaf vier jaar is er een leuke plaatjesspeurtocht.

Nederlands openluchtmuseum

In het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem kan je terug in de tijd. Je kinderen kunnen kleine klusjes van voeren doen, zoals water pompen of (nep) koeien melken. De ouders kunnen lekker op het terras zitten, terwijl de kinderen in de speeltuin spelen of hun weg in het doolhof proberen te vinden. Het museum is elke dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Nijntje museum

Is je kindje een echte Nijntje fan? Dan is het Nijntje museum in Utrecht echt een aanrader. Er zijn verschillende ruimtes die allemaal een thema hebben uit de beroemde boeken van Dick Bruna. Er is bijvoorbeeld het huis van Nijntje, de dierentuin en de dokter. Kinderen stappen hier dus echt de wereld van Nijntje binnen.

Scheepvaartmuseum

Ook het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is leuk voor de kinderen. Er zijn vaak leuke familievoorstellingen, zoals de Zeereis. Een spannend virtueel avontuur op zee, dwars door alle tijden. Je kan ook gaan kijken op een nagemaakt VOC-schip, waar je je fantasie kan gebruiken om je voor te stellen hoe ze vroeger over de zee voeren.
Met de ANWB kun je met korting naar het museum, als je lid bent.

Spoorwegmuseum

Houd je kindje van treinen? Dan is het Spoorwegmuseum een aanrader. Er staan veel mooie oude treinen van 175 jaar spoorwegen in Nederland. Je kan in de Oriënt Express en dappere kleuters kunnen een spannende dark ride maken op een bijzondere zolder.
Met de ANWB kun je met korting naar het museum, als je lid bent.

Villa Zebra

In het kindermuseum Villa Zebra in Rotterdam is een permanente voorstelling voor kinderen van drie tot zes jaar, “Zelf!” genoemd. Het is een een ruimte met installaties speciaal voor kinderen, zodat de peuters/kleuters op een leuke manier in aanraking komen met beeldende kunst.

Musea bezoeken

Het is natuurlijk altijd leuk om een musea te bezoeken, niet alleen in de museumweek. Vaak hebben musea een beeld van oud-bollig, maar als je een museum kiest die iets tentoonstelt wat je interesse heeft, dan is het naturlijk hartstikke leuk!

Gaan jullie wel eens naar het museum met je kindje (van welke leeftijd?), zo ja, welk museum is jullie favoriet?

[AdSense-A]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.