Bloggen

Een boekhoudprogramma gebruiken of niet?

Soms twijfel ik ontzettend! Waarover? Over de administratie van mijn bedrijf… Moet ik een boekhoudprogramma gebruiken, of lukt het weer om alles zelf te doen? Het is misschien een vraag waar veel kleine ondernemers mee zitten. De hulp van een boekhouder of boekhoudprogramma kan heel fijn zijn, maar daar zijn natuurlijk ook kosten aan verbonden. In dit artikel neem ik je mee in mijn twijfels en overwegingen.

De kosten van een boekhoudprogramma zijn misschien wel de grootste reden van mijn twijfels. Het is toch weer een hap uit je winst en is het dat wel waard als je het (tot nu toe) allemaal prima zelf kan doen?

Een boekhoudprogramma

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik op dit moment de hele administratie voor mijn bedrijf zelf doe. Ik ben administratief goed onderlegd, kan prima zelf mijn facturen maken, betalingen bijhouden en alles netjes verwerken voor de belastingdienst. Ik heb al meerdere keren getwijfeld over het wel of geen gebruik maken van een boekhoudprogramma. Het is gemakkelijk, maar hoe zit het met het gemak ten opzichte van de kosten die het met zich meebrengt? Zijn die kosten het wel waard?

Ik denk dat dit een vraag is die veel kleine ondernemers zichzelf stellen. Als je zelf niet zo goed bent in de administratie dan is het natuurlijk ideaal als je gebruik kan maken van een boekhoudprogramma. De kosten die je dan moet betalen zijn het dan zeker waard. Als je zelf goed je administratie bij kan houden, dan is de keuze wat lastiger.

Als je bedrijf groeit

Wat ik wel heb gemerkt is dat hoe groter je bedrijf wordt, des te lastiger het soms is om alles te combineren. Dit merkte ik vooral op het moment dat ik met mijn webshop begon. Een webshop maken is in tegenstelling tot wat ik dacht niet zomaar gedaan. Er zijn veel verschillende dingen waar ik rekening mee moest houden of zaken die ik helemaal uit moest zoeken.

Natuurlijk zijn er aanbieders waar je gemakkelijk een webshop kunt maken, aanbieders die je ook veel werk uit handen kunnen nemen. Ik wilde echter graag mijn webshop op mijn eigen blog hebben, waardoor ik dus ook weer veel zelf uit moest zoeken en in moest stellen. Op het moment dat ik mijn webshop op ging zetten, ging er veel tijd in de webshop zitten en was het soms wel fijn geweest als ik de administratie een beetje “uit handen” kon geven. Ondertussen loopt alles weer zoals het moet en ben ik toch ook wel blij dat ik alles zelf doe.

Zelf doen of uit handen geven?

Als kleine ondernemer kan het dus best een lastige keuze zijn of je dingen zelf gaat doen of ze uit handen geeft. Als je gebruik maakt van de diensten van anderen, dan kost dat immers geld. Geld dat je misschien liever voor andere dingen gebruikt. Natuurlijk kan je deze kosten wel aftrekken, maar feit blijft natuurlijk dat diensten je hoe dan ook geld kosten. Zijn de kosten het jou waard om het niet zelf te hoeven te doen? Dan zou ik er zeker voor kiezen! Zeker als je administratief niet goed onderlegd bent, dan kan het je heel veel frustraties schelen als je het uit handen geeft.

Als je de boekhouding prima zelf kan doen, dan is dat ook helemaal prima. Ik vind het zelf geen vervelende taak en bespaar daarmee ook nog eens geld. Zoals ik al zei weet ik hoe zaken in elkaar steken en als ik even twijfel, dan zijn er genoeg hulplijnen beschikbaar om mij even te ondersteunen. Komt er een moment dat het me allemaal teveel wordt, dan ga ik zeker wel een boekhoudprogramma overwegen!

Maak jij gebruik van een boekhoudprogramma of doe jij de administratie zelf?

Volg Happinessfromme ook op Facebook, Instagram & Pinterest en blijf op de hoogte van o.a. de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates & nog veel meer leuks…

Bron (uitgelichte) afbeelding(en); Karolina Grabowska – Pexels (Gratis stockfoto – Canva)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.