Bloggen

Winacties, hoe zit dat nou?

Vraag je je dat ook wel eens af? Hoe zo’n winactie nou precies in zijn werk gaat? Dan kan ik me voorstellen en daarom ga ik je in deze blog er wat meer over vertellen. Dit is trouwens hoe het bij mij in zijn werk gaat en wil niets zeggen over winacties van andere bloggers.

Winacties organiseren

Waar moet ik beginnen? Bij het begin maar denk ik?

Hoe ontstaat een winactie?

Dat kan op verschillende manieren! Vaak komt een winactie voort uit een review of recensie die ik schrijf. In de meeste gevallen ontvang ik zelf het product ook, zodat ik jullie er goed over kan informeren. In sommige gevallen komt de samenwerkende partij zelf met het voorstel om een winactie te organiseren, maar soms kaart ik de mogelijkheid ook zelf aan. Een winactie is geboren…

Afspraken maken

Natuurlijk krijg ik het product niet zomaar. Ik spreek met de samenwerkende partij af voor welke datum het artikel online moet staan en of ze ook eisen stellen aan de winactie. Ik krijg het product niet zomaar, maar ook jullie moeten er wat voor doen ๐Ÿ˜‰ . In sommige gevallen hebben ze geen wensen en ziet de winactie er zoals altijd uit. Soms zijn er wel extra “eisen”, bijvoorbeeld het volgen van hun social media kanalen of inschrijven voor een nieuwsbrief.

Meedoen of niet?

Vind je de te winnen prijs leuk? Dan mag je natuurlijk meedoen! Bij mijn eigen winacties is de enige eis eigenlijk een reactie op blog, maar een like op Facebook is altijd fijn! Net als alle andere dingen die niet verplicht zijn, maar wel leuk. Zonder reactie kan je niet meedoen, want hoe weet ik anders dat je mee wilt doen? Daarnaast heb ik je e-mail adres nodig om je te kunnen bereiken als je gewonnen hebt (let op, mijn mails komen soms in de spam). Waarom ik een like, reactie of het delen van het winactie op de socials fijn vind? Dat is heel simpel, hoe meer likes, des te leukere prijzen ik kan regelen ๐Ÿ™‚ . Niet alleen leuk voor mezelf dus, maar ook voor jullie! Soms stellen bedrijven dus meerdere eisen om te kunnen winnen. Of je dan nog steeds mee wilt doen, dat is helemaal aan jou. Ik snap dat sommige eisen je misschien tegen houden, dat kan, maar ja ik heb daar niet altijd invloed op… Een andere keer meer geluk!

Looptijd en de winnaar…

Een winactie loopt meestal 1,5 tot 2 weken, zodat alle lezers ook de kans hebben om mee te doen. Door het algoritme van Facebook en Instagram zie je soms niet alles, vandaar dat ik de winacties vaak nog een keertje extra deel. Als de winnaar bekend is, dan zet ik een aankondiging op Facebook dat de winnaar onderaan de blog vermeld is en de winnaar krijgt in de dagen erna een mail van mij (let op kan in de spam komen). Binnen een bepaalde termijn (meestal 7 dagen) wil ik daar graag een reactie in verband met de gegevens die ik nog nodig heb. Reageer je niet op tijd? Dan vervalt je prijs en is iemand anders de gelukkige winnaar.

Waarom vermeld ik wel of geen winnaar?

Over het wel of niet vermelden is nogal wat discussie. Sommige volgers schijnen te denken dat ik al het werk voor niets doe en er uiteindelijk geen winnaar is als ik die niet vermeld. Het zegt misschien meer over die mensen dan over mij, maar goed. Ik vind privacy ook belangrijk en zelf maak ik dus geen winnaars bekent op de blog, wel krijgt iedere winnaar een mail van mij (let ook op de spambox). Reageert de winnaar niet binnen de afgesproken tijd, dan volgt er een nieuwe loting. Ik vraag alle winnaars trouwens altijd of ze een berichtje of foto op de blog/social media achter willen laten. Soms doen ze dat, maar niet altijd, de keus is volledig aan hen. Soms doen ze het ook persoonlijk naar mij, altijd leuk om te zien dat ze er blij mee zijn.

Wat je vooral niet moet doen?

Het klinkt misschien een beetje gek, maar er zijn een paar dingen die je niet moet doen. Klinkt misschien streng, maar hรฉ, mijn blog, mijn winactie, mijn regels…

 • Meerdere keren met een andere naam en ander mail adres reageren met hetzelfde IP-adres gelijk naar elkaar. Ik zie dat namelijk… Zeker als je ook nog eens je reactie kopieert en plakt en twee woorden aanpast. Helaas pindakaas!
 • Winactie toerist spelen… Liken, unliken, weer liken en weer unliken en dat bij elke winactie. Je vindt de blog leuk en volgt hem, of je laat het vooral lekker links liggen. Even goede vrienden, maar in like/unlike spelletje heb ik geen zin.
 • Zielige verhalen ophangen… nee ik ben hier niet gevoelig voor. We maken allemaal de nodige dingen mee in ons leven, dus nee, je maakt dan niet extra kans!
 • Reageren met “ik doe mee”… Helaas, je hebt de blog dan niet gelezen, want ik stel bij alle winacties een vraag. Het is natuurlijk wel zo leuk dat ik moeite doe voor een artikel en dat je hem dan ook serieus even leest als je de prijs wilt winnen.

Wat ik wel leuk vind?

Ik vind het wel altijd leuk om nieuwe lezers te verwelkomen op de blog of Facebook pagina. Gezellig, hoe meer mensen, des te meer vreugde! Dus ben je niet en kom je een winactie tegen op de blog, like vooral en je maakt ook kans op die leuke prijzen. Zolang je er maar geen like/unlike spelletje van maakt. Wat ik trouwens ook leuk vind zijn originele, gedurfde of hilarische reacties. Altijd leuk om te lezen, want het geeft mij in ieder geval het idee dat je blog gelezen hebt!

Het is dus niet zomaar even geregeld, maar ik vind het zo leuk om te doen! Mensen blij maken met dingen waar ik zelf ook blij mee ben, al ben ik nog lang geen Oprah ๐Ÿ˜‰ .

PS. Voor de mensen die mij in real life kennen, ook jullie mogen gewoon meedoen met de winacties hoor!
Ook jullie zijn trouwe lezers en maken net zoveel kans. ๐Ÿ˜‰

Volg Happinessfromme ook op Facebook, Instagram & Pinterest en blijf op de hoogte van o.a. de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates & nog veel meer leuks… โ™ฅ

Bron beeld; Wokandapix Pixabay (Gratis stockfoto โ€“ Canva)

13 Comments

 • Sherry

  Een mooie blog over winacties. Ik vind het heel veel werk om een winactie te organiseren zeker omdat die van mij erg groot zijn. Aan het einde zit ik met veel werk. Het is wel een leuk gevoel dat je mensen blij maakt met iets. Ik ben weer begonnen met 5 winacties op 2 februari komen die online helaas heb ik het nog niet helemaal rond.

  • Happinessfromme

   Wat jammer dat het je soms afschrikt! Ik vond het in het begin wel spannend, maar ik vind het nu mega leuk om te doen! Onthoud altijd goed, jou blog, jou regels. Een opdrachtgever kan natuurlijk wensen hebben, dat kan je altijd overleggen… Maar met lezers over een winactie in discussie gaan bijvoorbeeld, dat doe ik niet meer ๐Ÿ˜‰ Je doet mee of je laat het lekker hahahaha…. Ik zou zeggen gewoon een keer lekker doen, dan kan je ervaren of het iets is dat bij jou en je blog past ๐Ÿ™‚

 • sabrina

  Beetje late reactie. Ik heb zelf geen blog maar doe graag eens mee met een winactie. Soms staat er zelfs bij als eis waarom je wil winnen, dan lees ik lange zielige verhalen. Maar idd, wat jij zegt, we maken allemaal de nodige dingen mee! Heb je meer kans ofzo als je een mooi verhaal kunt ophangen?? Ook dat je meer kans hebt als je meer reageert op een blog, sorry dat doe ik niet vaak. Geen tijd voor meestal, maar ik lees zoโ€™n blog dan toch echt wel!
  Winacties vind ik geweldig om eens nieuwe producten te testen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.