DIY

Beginnen met haken, hoe leer ik haken?

Begin van dit jaar had ik nooit verwacht dat ik een nieuwe hobby zou hebben dit jaar… Door een samenloop van omstandigheden heb ik die toch gevonden en wat ben ik daar blij mee! Haken geeft me rust en leidt me af van dingen waar ik mij druk om maken. Het is een soort van therapeutisch haken zeg maar! Maar hoe begin je met haken? Ik kocht een paar fijne boeken, waarmee iedereen kan leren haken en keek soms filmpjes op YouTube! Dus in deze blog: hoe leer ik haken?

Hoe leer ik haken?

Dat is de eerste de vraag die iedereen zichzelf steld als hij wil beginnen beginnen met haken. Haken op zich is niet heel moeilijk, maar je moet wel de techniek van de steken kennen en patronen leren lezen. Dat kan je ‘vroeger’ op school geleerd hebben, je kunt gebruik maken van boeken of je kijkt filmpjes op YouTube. Het is maar net hoe jij het beste leert.

Wat heb je nodig om te beginnen?

Leren haken doe je door meters te maken, heel veel meters. Lapjes, lapjes en nog meer lapjes. Of onderzetters in verschillende kleren en patronen, ook erg leuk om te doen! Zeker als je ‘later’ ziet hoe slecht het wel niet was, terwijl het er toen best okรฉ uit zag ๐Ÿ˜‰ . Eigenlijk kan je dus beginnen met een bolletje wol en een bijpassende haaknaald. Op de wol staat wel aangegeven welke grootte haaknaald je nodig bent. Ik vond het alleen wel fijn om met een beginners set te beginnen, een set met schillende diktes haaknaalden, spelden, naalden, een schaartje, een meetlint, etc.

Dit heb je in ieder geval nodig;

Beginners haaketui, ideaal, want je hebt direct alles om aan de slag te gaan!

Bij de Action hebben ze trouwens ook een setje haaknaalden in verschillende diktes, niet te duur en prima om mee te beginnen! Ik heb hem ook al aan mijn ‘collectie’ toegevoegd.
– Wol (ik haalde dit bij de Wibra en Zeeman, maar heb ondertussen ook al wat bij de Action gehaald en online een leuke shop gevonden)

Of;

– Wol (Zeeman, Wibra, Action of online)
– Bijpassende haaknaald voor de wol (online te bestellen, maar de Zeeman, Wibra en Action hebben het ook wel)
– Schaar
– Stopnaald

Leren haken uit een boek

Ik leerde haken uit een boek genaamd “Basisboek haken” (later volgt er nog een review). Alle steken worden stap voor stap heel duidelijk uitgelegd, met bijbehorende foto’s. Daarnaast ga je gelijk kleine projectjes maken, wat voor mij heel motiverend werkte. Het is een kleine investering, maar als je nog niet kunt haken zeg ik zeker aanschaffen!

Daarnaast bestelde ik de haakboeken van Bobbi Eden. Mijn man vroeg in eerste instantie wat ik van plan was met Bobbi, leren naaien en haken ๐Ÿ˜‰ . In de boeken van Bobbi wordt ook alles goed uitgelegd en ga je stap voor stap aan de slag met leuke haakwerken. Ik zou hier wel pas aan beginnen als je de nodige lapjes gehaakt hebt, dat komt je project alleen maar ten goede.

Als newbie in de haakwereld had ik geen idee wat leuke en ‘makkelijke’ patronen waren. Via diverse haakgroepen op Facebook kwam ik op de haakboeken van Christel Krukkert uit. Ze heeft prachtige creaties en het is ook voor beginners goed te doen. Er staan ondertussen een heleboel boeken op mijn verlanglijstje! Op mijn verlanglijstje staan onder andere;

Haken van filmpjes

Naast leren haken uit een boek, kan je natuurlijk ook leren haken aan de hand van filmpjes. Ik kan dit niet, een boek werkt voor mij beter, maar dat is natuurlijk voor iedereen anders! YouTube staat er echt vol mee! Type gewoon in wat je zoekt, een paalde steek of misschien wel een patroon en grote kans dat er wel een turtorial over te vinden is!

Het werkt therapeutisch…

Het klinkt misschien gek, maar ik word rustig van haken. Ik ben lekker bezig om iets moois te creรซren en kan mijn gedachten lekker verzetten. Soms is het in mijn hoofd zo’n storm, dat rust ook even heerlijk is! Ik zou het iedereen aanraden om eens te proberen, als je eenmaal weet het moet is het niet moeilijk en hopelijk heb je ook wat aan deze hoe leer ik haken blog! Zo maakte ik ook leuke gelukspoppetjes, helemaal niet moeilijk en zo leuk!

Haak jij ook? Ik ben wel heel benieuwd hoe jij hebt leren haken? Heb je misschien nog tips?
Of heb jij een heel gaaf haakboek dat je graag met mijn zou willen delen?


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?

Bron uitgelichte afbeelding; Canva


 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.