DIY

6x knutselen met herfstbladeren, super simpel en leuk met kinderen!

Het is herfst, de bladeren verkleuren aan de bomen en laten zich één voor één vallen. Een leuke activiteit is dan bijvoorbeeld een leuke herfst speurtocht doen of misschien gewoon lekker een heerlijke herfstwandeling maken. Tijdens de speurtocht of de wandeling kan je mooie herfstbladeren verzamelen om vervolgens lekker te gaan knutselen met herfstbladeren. In dit artikel deel ik zes leuke ideeën die je als inspiratie kunt gebruiken als je gaat knutselen met herfstbladeren.

Toen Daan nog een kleuter was gingen we er ook vaak op uit in de herfst, zijn kleutertijd viel tijdens de lock downs en destijds heb ik leuke herfst werkboekjes voor kleuters gemaakt. Ik heb ze in mijn webshop gezet en ze worden nog veel gedownload! Er is een gratis versie en een betaald versie (waar ik trouwens niet rijk van wordt, maar het is een kleine beloning voor al het werk dat boekje maken gekost heeft). Lees hier meer over het herfst werkboek voor kleuters.

Knutselen met herfstbladeren

Misschien heb je zelf al veel leuke ideeën om te gaan doen als je gaat knutselen met herfstbladeren, maar mocht het je even aan inspiratie ontbreken, misschien kan dit artikel je dan op weg helpen! Ik ga namelijk een aantal leuke tips met je delen die je kunt gebruiken als je gaat knutselen met herfstbladeren. Het is allemaal niet te moeilijk en niet te veel werk, waardoor het erg geschikt is om samen met (je) kinderen te doen.

Belangrijk! Bij alle ideeën is het belangrijk dat de herfstbladeren goed droog zijn voordat je ze gaat gebruiken in je knutselprojecten!

Bladerenkrans van herfstbladeren

Dit heb je nodig: droge herfstbladeren, stuk karton, lijm en een lint.

Verzamel tijdens een fijne herfstwandeling herfstbladeren in allemaal verschillende kleuren en maten. Deze heb je nodig als je je de bladerenkrans gaat maken. Zorg dat je een stuk karton hebt en knip daar een cirkel uit, dit wordt de basis van je krans. Lijm je herfstbladeren op de kartonnen cirkel. Zorg dat ze elkaar mooi overlappen, zodat je geen karton meer ziet. Je kunt alle kleuren door elkaar plakken, maar je kan ook een patroon met de kleuren maken. Wil je je bladerenkrans ophangen? Maak dan een gaatje in de bovenkant van je cirkel, steek daar een lint door en hang je krans vervolgens op.

Afdrukken van herfstbladeren

Dit heb je nodig: droge herfstbladeren, verf en een blanco papier.

Herfstbladeren zijn er in allerlei vormen en maten. Voor het maken van afdrukken van herfstbladeren verzamel je met name bladeren met interessante vormen. Verf de bladeren aan de onderkant en druk ze dan voorzichtig op je papier, zo maak je een mooie afdruk van het herfstblad. Herhaal dit met de verschillende bladeren die je gevonden hebt. Wissel ook lekker af in kleuren verf, zodat je kunstwerk net zo kleurrijk wordt als de herfst.

Een kaarsenhouder met herfstbladeren

Dit heb je nodig: droge herfstbladeren, transparante glazen potjes of kaarshouders en lijm.

Als het weer herfst wordt, dan vind ik heerlijk om ook de kaarsjes weer aan te steken. Natuurlijk kan je een paar mooie kaarsenhouders kopen, maar het is natuurlijk veel leuker om er samen zelf één (of meerdere) te knutselen. Eigenlijk is het super simpel! Je pakt je bladeren en je doorzichtige potje erbij. Vervolgens lijm je de herfstbladeren op het potje, laat dit even goed drogen. Een theelichtje of led lampje erin en klaar is je sfeervolle herfstlichtje!

6x knutselen met herfstbladeren
Bron afbeelding; StockSnap van pixabay (Gratis stockfoto – Canva)

Knutsel een herfstbladerenboeket

Dit heb je nodig: droge herfstbladeren, takken, lijm of draad, herfstdecoratie en een vaas.

Geen heerlijke vers bosje bloemen op tafel, maar een prachtig zelfgemaakt herfstbladerenboeket. Een keer wat anders en ook leuk om samen te knutselen. Zorg dat de bladeren en de takken goed droog zijn. Bevestig vervolgens de bladeren een de takken met behulp van lijm of een draad. Zet alle takken met de bladeren in een vaas en voilà, een herfstbladerenboeket. Wil je de boel nog een beetje opfleuren met herfstdecoratie? Voeg dan nog wat dennenappels of bijvoorbeeld gedroogde bloemen toe.

Een kunstwerk van herfstbladeren

Dit heb je nodig: droge herfstbladeren, papier, lijm en eventueel een lijst.

Altijd al je eigen schilderij aan de muur willen hebben? Maak er dan één van herfstbladeren. Verzamel herfstbladeren in allemaal verschillende kleuren en maten. Leg ze op een (groot) papier en schuif ze net zo lang heen en weer totdat je het een mooi patroon vindt. Lijm de bladeren op het papier en zal een prachtig herfstig kunstwerk ontstaan. Wil je het aan de muur hangen? Laat het dat goed drogen en lijst je kunstwerk dan mooi in.

Lezen met je eigen herfstbladeren boekenlegger

Dit heb je nodig: droge herfstbladeren, lamineer papier en een lamineerapparaat, eventueel lint of touw.

Zoek je mooiste herfstbladeren uit en leg ze tussen een lamineer vel. Laat het lamineerapparaat zijn werk doen en je zult zien dat je bladeren vast zitten tussen het lamineer vel. Knip ze in de vorm van een mooie boekenlegger en versier je boekenlegger eventueel met een mooi lint of touw. Resultaat; je hebt een prachtige hertbladerenboekenlegger gemaakt! (Meestal blijft het gelamineerde stuk wel goed op elkaar zitten, maar dit gaat niet altijd goed. Je kunt hem er nog een keer doorheen doen (wel zonder lint of touw) of je knipt de lamineervellen voor het lamineren al in de juiste vorm en dan zorg je dat er aan de randen geen bladeren zitten.)

Laat de schoonheid van de herfst op een creatieve manier zien.
Veel plezier met knutselen!

Een heerlijke herfstdag!

Zelf vind ik de herfst prachtig met al zijn kleuren. Qua weer houd ik meer van de zomer, al is super warm weer ook niet echt mijn ding. Ik ben zo’n heerlijke zeurende Nederlander bij wie het weer toch nooit goed is. Maar goed, in de herfst vind ik de kleuren dus prachtig! We maken dan ook graag een herfstwandeling en bladeren verzamelen hoort daar dan natuurlijk bij. Daan is niet echt een kind dat van knutselen houdt helaas, al zijn bovenstaande tips om te knutselen met herfstbladeren natuurlijk niet heel ingewikkeld en dan wil ik hem nog wel eens overstag krijgen.

Wat ik ook heerlijk vind in de herfst is de slowcooker weer lekker veel aangooien. Ideaal, je gooit alles in de pan, gaat je ding doen en ‘s avonds is je warme maaltijd klaar. Favoriet van de heren hier thuis is toch echt wel erwtensoep, zelf vind ik de hete bliksem naar mijn oma haar recept heerlijk! Ondertussen heb ik al veel lekkere recepten uit de slowcooker verzameld op mijn website, alle recepten voor de slowcooker vind je hier.

Maak het als cadeautje!

Zijn jullie helemaal enthousiast geworden over knutselen met herfstbladeren en weet je niet meer waar je met alle herfstknutselwerken heen moet? Denk er eens over na om ze cadeau te doen aan opa’s en/of oma’s, ooms en/of tantes, de oppas, de buurvrouw of iemand die je graag een leuk cadeautje wilt geven. Zo kunnen jullie lekker door knutselen zonder dat het huis overvol wordt en maak je tegelijkertijd iemand blij met jullie prachtige knutselwerken!

Volg Happinessfromme ook op Facebook, Instagram & Pinterest en blijf op de hoogte van o.a. de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates & nog veel meer leuks…

Bron (uitgelichte) afbeelding(en); Valiphotos van pixabay (Gratis stockfoto – Canva)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.