Vogeltaart maken
DIY

Vogeltaart maken voor in de tuin!

Vind je al die vogeltjes in je tuin ook zo leuk? In de voortuin hebben wij een grote vlinderstruik staan en een boom met rode besjes. Vraag me even niet wat voor boom het is, maar de vogeltjes zitten er graag in! Daan kijkt er graag naar en ook Noor is er helemaal door bezeten. Gelukkig voor die vogeltjes zit er een raam tussen. De winter komt er weer aan en dus wordt het langzamerhand tijd om weer wat voor de vogeltjes op te hangen. Dat kan je natuurlijk kant en klaar kopen, maar zelf een Vogeltaart maken is veel leuker!

Laten we iets lekkers voor de vogeltjes in onze tuin maken!

Een Vogeltaart maken

Een tijdje geleden kochten wij een voederhuisje voor in de tuin. Nu vind ik het wel spannend om dat in de voortuin te zetten, want we wonen toch wel midden in het centrum. Toch hebben we het gedaan, hij staat een beetje verscholen achter de vlinderstruik en we hebben er een slot om gedaan. Tot nu toe staat hij nog steeds en kunnen wij genieten van de vogeltjes die af en aan wippen bij het huisje.

Een voederhuisje is natuurlijk leuk, maar dan moet er wel wat in natuurlijk! Bij tuincentra hebben ze kant en klare vogelcake te koop, maar ik vind zelf maken wel zo leuk. Dat is trouwens ook super makkelijk, maar dat ga je straks wel lezen! Het toeval was dat mijn cakevorm precies in het voederhuisje paste, maar ik maakte ook nog wat lekkere cupcakes die we in de boom gehangen hebben.

Benodigdheden

Je hebt niet veel nodig om een vogeltaart of vogelcupcakes te maken;

  • Cakevorm met bakpapier en/of
  • Muffinvorm met cupcakevormpjes
  • Ongebruikte blokken frituurvet
  • Strooivoer (te krijgen bij bijvoorbeeld tuincentra)
  • Touw

Ik kocht nog een paar extra lekkernijen en had nog wat dingen in huis liggen, denk bijvoorbeeld aan; dop pinda’s, kant en klare zakjes vogelvoer (ik heb de zakjes eraf geknipt, want die zijn niet goed voor de vogeltjes), pindakaas, appel en rozijnen.Aan de slag!

De eerste stap is het vloeibaar laten worden van het vet. Ik heb dit in de slowcooker gedaan, die wordt niet te heet en het vet gaat dus niet koken, maar wordt alleen vloeibaar. Natuurlijk kan je het ook gewoon in de pan doen! Even een tip, doe oude kleren aan! Ik was zo handig om dat niet te doen, waardoor ik nu een kledingsetje heb met allemaal vet erin, echt super k*t!

Vogeltaart maken

Voor de vogeltaart gebruik ik 500 gram vet, 500 gram strooivoer, pinda’s en dop pinda’s. Terwijl het vet vloeibaar wordt, kan je vast alles klaar zetten waarmee je de vogeltaart gaat maken. Ik had alvast bakpapier in de cakevorm gedaan. Als het vet vloeibaar is voeg je het strooivoer toe en roer je het even goed door elkaar. Schept vervolgens dit mengsel in de cakevorm. Je zult zien dat het voer naar de bodem zak, maar dat maakt niet uit! Ik strooide ongeveer drie handjes pinda’s over de cake en drukte er vervolgens nog een paar dop pinda’s in. Laat dit vervolgens minstens een dag in de koelkast staan, zodat het vet weer hard wordt.

Vogeltaart maken

Vogelcupcakes maken

Naast de vogeltaart maakten wij ook nog vogelcupcakes. Deze zijn veel kleiner en met een touwtje erin kan je ze mooi in de boom hangen. De werkwijze van de vogel cupcakes is net even anders. Wel is nog steeds van belang dat je het vet smelt, ik gebruikte weer 500 gram. Daarna deed ik cupcakevormpjes in de muffinvorm en knipte ik 12 touwtje af waar ik een knoop in maakte.

vogelcupcake maken
vogelcupcake maken

Ik vulde de cupcakevormpjes met allemaal lekkernijen voor de vogeltjes. Alle cupcakes waren anders! Ik deed er bijvoorbeeld pindakaas, stukjes appel, rozijnen en strooivoer in. Daarna drukte ik een touwtje erin, met de knoop naar beneden. Als laatste vulde ik de vormpjes met het vloeibare vet, waarna ook dit een dag in de koelkast moet staan.

Na een dag wachten…

Om het resultaat van onze zelfgemaakte vogel lekkernijen te zien, moesten we dus een dag wachten. Natuurlijk zijn Daan en ik af en toe even gaan spieken, want Daan had meegeholpen. Niet met het vet natuurlijk, maar wel met alle andere dingen in de cupcakevormpjes doen. Uiteindelijk is het een mooie vogeltaart geworden en heerlijke cupcakes voor de vogels!

vogelcupcake maken
Vogeltaart maken
Vogeltaart maken
vogelcupcake maken

Het resultaat is super leuk geworden, lekker voor de vogeltjes en wij zijn lekker samen in de keuken bezig geweest!


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?


 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.