Fashion

Duurzamer omgaan met kleding en accessoires: 5 handige tips

Als het gaat om duurzaamheid, denken de meeste mensen vaak aan voedselverspilling, recycling of energiebesparing. Maar wist je dat je ook op een eenvoudige manier duurzamer kunt omgaan met je kleding en bijbehorende accessoires? Door bewuste keuzes te maken, kun je een positieve impact hebben op het milieu en er tegelijkertijd leuk uit zien. In dit artikel deel ik vijf handige tips om duurzamer met kleding en accessoires om te gaan. Lees je mee?

Duurzamer omgaan met spullen is een steeds belangrijker thema in ons dagelijks leven. Daan zorgt met zijn zeven jaar al heel goed voor het milieu en hij komt soms met dingen waar ik nooit aan gedacht had. Duurzamer omgaan met spullen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee en dat is natuurlijk wel een hele fijne bijkomstigheid!

Duurzamer omgaan met kleding en accessoires

Persoonlijk dacht ik altijd dat duurzaamheid vooral veel geld kostte, maar niets is minder waar. Met name met kleding kunnen veel mensen een stuk duurzamer omgaan. Dit is helemaal niet moeilijk en natuurlijk heb ik 5 super handige tips voor je die je daarbij kunnen helpen! Tips die je geen geld kosten, maar die juist geld besparen en waarbij je ook nog eens het milieu een handje helpt!

1. Geef je kleding een tweede leven

Een van de meest effectieve manieren om duurzaam met kleding om te gaan, is door het een tweede leven te geven. Voordat je iets weggooit, overweeg dan om het te doneren aan een goed doel of om het te verkopen op een online platform voor tweedehandskleding. Op die manier help je niet alleen het milieu door minder afval te creëren, maar je biedt ook iemand anders de mogelijkheid om van je kleding te genieten. Weggooien kan altijd nog!

2. Repareer wanneer mogelijk

Een kapotte rits, een losse naad of een ontbrekende knoop betekent niet dat je een kledingstuk meteen moet weggooien. Kijk eens naar de mogelijkheden om je kleding te repareren. Je kunt natuurlijk zelf eenvoudige naaitechnieken aanleren met behulp van online tutorials, maar je kleding naar een kleermaker brengen kan natuurlijk ook. Op die manier kun je je favoriete kledingstukken langer dragen en verminder je de behoefte aan nieuwe aankopen. Vaak is je broek of vest voor een paar euro weer als nieuw!

3. Kies voor tijdloze kledingstukken

Een van de beste manieren om duurzaamheid in je kledingkast te integreren, is door te investeren in tijdloze en duurzame kledingstukken. Kies voor kwaliteitsmaterialen en tijdloze ontwerpen die jarenlang meegaan. Deze kleding is minder trendgevoelig en je zult het waarschijnlijk vaker dragen dan items die snel uit de mode raken. Daarnaast kun je ook kijken naar kledingmerken die zich inzetten voor duurzaamheid en ethische productie. Samengevat: koop bewust.

4. Accessoires met een verhaal

Met accessoires als sjaaltjes, tasjes, zonnebrillen en sieraden kun je jouw persoonlijke stijl uit drukken. Ook bij deze items kun je een duurzame keuze maken. Overweeg bijvoorbeeld om accessoires te kopen die zijn gemaakt van gerecyclede materialen of die handgemaakt zijn door een lokale boetiek. Op die manier geef je deze items een verhaal en draag je bij aan het behoud van traditionele ambachten en het verminderen van afval. Kwaliteit boven kwantiteit dus.

5. Repareer je horloge in plaats van het weg te gooien

Horloges zijn vaak kostbare en persoonlijke sieraden die we graag langdurig willen dragen. Als je horloge kapot gaat, overweeg dan om het te laten repareren in plaats van het weg te gooien. Veel horlogemakers bieden reparatiediensten aan, of het nu gaat om het vervangen van een batterij, het repareren van het uurwerk of het herstellen van een bandje. Door je horloge te laten repareren, verleng je de levensduur ervan en vermijd je onnodige afvalproductie. Mocht je een mooi Zwitsers horloge bezitten heb je zelfs kans dat de waarde ervan stijgt als je hem in een goede staat bewaard. Niet weggooien dus maar repareren!

Door deze tips toe te passen, kun je op een eenvoudige manier duurzamer met je kleding en accessoires omgaan. Het maken van bewuste keuzes en het verlengen van de levensduur van je kleding en items draagt bij aan een meer duurzame en milieuvriendelijke wereld.

Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het implementeren van deze tips en maak een positieve impact!

Volg Happinessfromme ook op Facebook, Instagram & Pinterest en blijf op de hoogte van o.a. de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates & nog veel meer leuks…

Bron (uitgelichte) afbeelding(en); Photo by Dan Gold on Unsplash

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.