Financiën

Een gezonde financiële basis, kies verstandig!

Een gezonde en stabiele financiële basis, dat wil iedereen denk ik! Je maandelijkse lasten kunnen betalen, geld voor leuke dingen hebben en het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als je ook nog kan sparen! Nu hebben wij echt niet te klagen, maar wat als er een onvoorziene uitgave op het pad komt? Tja, dan zullen we afhankelijk van het bedrag moeten kijken hoe we het op kunnen vangen!

Gezonde financiële basis

Een gezonde financiële basis geeft mij rust. Ik weet precies wat binnen komt en wat er weer uit gaat. We hebben een boodschappen budget en proberen iedere maand een bedrag te sparen. Daarnaast hebben we de mogelijkheid om leuke dingen te kunnen ondernemen. Leningen en op afbetaling kopen vermijden we zoveel mogelijk en het spaargeld parkeren we op de rekening met de meeste rente. Hé, je bent een zuinige Nederlander of niet hé 😉

Een lening is niet altijd onverstandig!

Toch hebben wij een lening, één die de meeste woningeigenaren hebben. Ons huis konden we “natuurlijk” niet zomaar even afbetalen, daarom moest er een hypotheek komen. Helaas betalen we niet de rente tarieven die nu gerekend worden. De lening oversluiten is dan natuurlijk een optie. Dat klonk in ons geval op zich heel gunstig, totdat we erachter kwamen wat alle haken en ogen waren. Onderaan de streep leverde het helemaal niet zoveel op, dus we besloten daar geen energie in te gaan stoppen. Toch zijn er voor sommige hypotheken wel voordelen als je hem oversluit. Het is dus zeker de moeite waard om dat eens te bekijken als je veel rente betaalt.

Hoge rente

Je kent de uitdrukking “geld lenen kost geld” waarschijnlijk wel. Als je een persoonlijke lening of een doorlopend krediet afsluit, dan betaal je die uiteraard met rente terug. Iedereen kan in een situatie komen waardoor er toch snel een aanzienlijk bedrag nodig is. Zo kreeg mijn man vorig jaar een ongeluk en moest er een nieuwe auto komen. Nu kregen wij gelukkig een beetje hulp bij de aankoop van een andere auto, maar zonder die hulp hadden wij waarschijnlijk wel terug moeten vallen op een persoonlijke lening. Dat is één voorbeeld, maar je kunt bijvoorbeeld ook denken aan een verbouwing in je huis die noodzakelijk is. Eigenlijk verschillen de redenen om een lening te overwegen per persoon, het is maar net in welke situatie je zit. Mijn advies hierin? Laat je goed informeren over de voorwaarden en het rente tarief en bereken voor jezelf goed of je dit op kunt brengen.

Geld sparen

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je aan het einde van de maand altijd geld over hebt, dit kan je natuurlijk prima sparen. Door te sparen kan je misschien in de toekomst voorkomen dat je een lening nodig bent. Helaas is de rente op je spaarrekening niet meer wat het geweest is. Als je een mooi bedrag gespaard hebt, dan is het in mijn ogen altijd verstandig om spaarrekeningen te vergelijken. Misschien is er een rekening waar de rente (veel) hoger is, zo verdien je ook nog een beetje aan je spaargeld.

De rente bepaalt veel, hoeveel je uiteindelijk terug moet betalen van je lening, maar ook wat je verdient als je je gespaarde geld op een spaarrekening zet. Ik vergelijk altijd diverse opties met elkaar, zowel de rente als de voorwaarden! Wat is voor jou belangrijk als je kijkt naar een spaarrekening of wellicht een lening?


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?

Bron uitgelichte afbeelding; Canva


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.