Pensioenopbouw
Financiรซn

Pensioenopbouw, is dat bij jou goed geregeld?

Pensioenopbouw, er wordt veel over geschreven. Eerlijk is eerlijk, ik stond er nooit echt bij stil. We werken, bouwen pensioen op en daarmee was het wel goed dacht ik. Ik keek nooit naar wat wij te besteden zouden hebben als we met pensioen zouden gaan. Tot ik eens ging kijken op ons pensioenoverzicht. Zou het wel voldoende zijn om van rond te komen? En wat kunnen wij zelf ondernemen om te zorgen dat we na ons pensioen genoeg te besteden hebben?

Pensioenopbouw

Als je werkt dan bouw je pensioen op. Althans, bij onze (voormalige) werkgevers. Dit geldt echter niet voor alle bedrijven. Je kunt dit makkelijk zelf nakijken op je loonstrook. Als je pensioen opbouwt, dan betaald je werkgever namelijk pensioenpremie. Heb je meerdere werkgevers (gehad)? Dan heb je misschien verschillende pensioenen opgebouwd. Voor een compleet overzicht kan je terecht op Mijnpensioenoverzicht. Legt je werkgever niet genoeg in, ben je zzp’er of werkloos? Dan is de kans groot dat je jaarruimte hebt, jaarruimte is je pensioentekort, ook wel pensioengat genoemd.

Zelf je pensioenopbouw regelen

Een pensioenrekening openen

ร‰รฉn van de opties is het openen van een pensioenrekening. Dit is geen gewone spaarrekening en brengt daarom wat voordelen met zich mee! Een flink deel van wat je stort, krijg je ook weer terug. Je betaald over de inleg geen vermogensbelasting, zolang deze maar binnen de jaarruimte valt (daarover later meer). Van het gespaarde geld moet je een lijfrente-uitkering aankopen. Dankzij deze lijfrente-uitkering krijg je later naar je AOW en je werkgeverspensioen periodiek een extra bedrag uitgekeerd. Het fijne is dat je op dat moment veel minder inkomstenbelasting af hoeft te dragen!

Vind je beleggen interessant? Dan kan je naast pensioensparen er ook voor kiezen om je pensioen te beleggen. Meestal wordt er gebruik gemaakt van passief indexbeleggen. Aangezien de pensioenleeftijd vaak nog ver weg ligt, kan het samengestelde rendement over de lange periode een reden zijn om voor deze optie te kiezen.

Hoeveel mag je per jaar op je pensioenrekening storten?

Je mag niet onbeperkt geld op je pensioenrekening storten. Er geldt een maximaal bedrag dat voor iedereen anders is, de jaarruimte genoemd. De jaarruimte (je pensioentekort dus) moet ieder jaar opnieuw berekend worden. Van het geld dat je binnen je jaarruimte stort krijg je namelijk je inkomstenbelasting (afhankelijk van je schaal tot wel 40%) van de belastingdienst terug. Door je jaarruimte te benutten, zorg je ervoor dat je later geen inkomen tekort komt. Je kunt natuurlijk zelf je jaarruimte uit gaan rekening, maar bij Brand New Day helpen ze je graag een handje!

Dankzij de jaarruimte calculator ben je er snel achter of jij geld op een pensioenrekening kunt storten en hoeveel dat dan per jaar is. Hiervoor heb je de volgende gegevens nodig; je totale inkomen uit werk en uitkeringen van het voorgaande jaar (de belastingaangifte 2019, daar staat precies op wat het totaal bruto inkomen is), je pensioenaangroei over 2019, te vinden op je uniform pensioenoverzicht, ook wel UPO* en voor IB-ondernemers de toevoeging oudedagsreserve, ook wel bekend als de FOR.

*Als je weet of erachter bent gekomen bij welke pensioenaanbieder je vorig jaar via je werk iets hebt opgebouwd, dan heb je van die aanbieder ook dit jaar een UPO ontvangen. Op de UPO vind je de factor A. Over het algemeen is je UPO vaak digitaal terug te vinden in het online portal van de betreffende aanbieder.

Hoeveel jaarruimte heb je?

Natuurlijk heb ik ook de bovenstaande calculator gebruikt om te kijken of wij รผberhaupt jaarruimte hebben. Zelf heb ik geen jaarruimte, maar mijn man wel! We zouden dus een pensioenrekening kunnen openen en daarbij gebruik kunnen maken van de fiscale voordelen, maar dat is niets iets wat ik alleen beslis en onze eigen financiรซle ruimte moet dat natuurlijk ook toelaten. Een onderwerp dat we dus snel moeten bespreken, want de deadline voor de inleg van je jaarruimte is op 31 december!

Heb jij een goed zicht op hoe het met je pensioenopbouw zit?


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?


 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.