Financiën

Sparen of beleggen voor later?

De vraag die je jezelf misschien wel al stelde; “Wil ik sparen of beleggen voor later?” Vroeger spaarde je je geld in een oude sok onder het matras of op de bank, waar je ook nog een beetje rente kreeg. Tegenwoordig kun je sparen eigenlijk helemaal niet meer rendabel noemen. Als je te veel spaart, dan mag je daar de bank tegenwoordig zelfs voor betalen. Waar sparen eigenlijk heel vanzelfsprekend was, is beleggen en investeren op dit moment veel meer in trek.

Klinkt beleggen eng? Dat snap ik wel, dat heb ik zelf ook nog wel hoor! Toch is het iets wat ik steeds beter snap en ook echt als serieuze optie overweeg. Cryptomunten vind ik erg interessant, denk aan de Bitcoin. Het ideale hiervan vind ik dat je veel via een Bitcoin app kunt regelen. Sparen levert dus niet veel op, maar beleggen en investeren misschien wel. Daarover in dit artikel meer!

Sparen of beleggen?

Sparen is dus niet meer zo vanzelfsprekend, het levert niets meer op en is dus ook niet meer zo interessant. Investeren en beleggen kan daarentegen wel wat opleveren, maar daar moet je dan wel de middelen voor hebben. Ik denk dat het ene het andere niet uit hoeft te sluiten trouwens.

Sparen is “veilig”

Als je ouderwets je geld spaart, dan is dit natuurlijk een hele veilige manier om geld voor later opzij te zetten. Het geld dat je spaart zal niet veel meer waard worden, maar je weet wel wat je hebt. Persoonlijk vind ik dit een hele fijne gedachte, omdat je later niet voor verrassingen komt te staan.

Daarnaast kun je altijd bij je spaargeld komen als je het nodig hebt (of je moet het al voor een bepaalde tijd vastzetten natuurlijk). Ideaal als je onverwacht veel grote uitgaven in één keer hebt en je gewone spaarpotje even niet voldoet.

Investeren en beleggen

Bij investeren en beleggen leg je zelf een bepaald geldbedrag in, dit geld “moet” vervolgens meer waard gaan worden. Je kunt bijvoorbeeld investeren in vastgoed, maar daarvoor heb je wel vermogen nodig. Investeren in vastgoed is dan ook niet voor iedereen een mogelijkheid. Daarnaast kun je beleggen in cryptomunten, denk aan de Bitoin, Zcash of Ripple (en al die andere munten), via bijvoorbeeld het Bitfinex handelsplatform.

Bitcoin lijkt het het nieuwe goud te zijn in dit digitale tijdperk en kan daarom een goede investering zijn.

Wat zijn cryptomunten?

Een cryptomunt is een soort digitale munteenheid, die vaak gebruikt wordt als alternatief voor het reguliere geldsysteem. De bekendste cryptomunt is de Bitcoin, maar er zijn veel meer cryptomunten. Cryptomunten hebben geen vaste waarde, waardoor je ze kunt kopen als de koers laag is en kunt verkopen bij een hogere koers. Op deze manier kun je je geld meer waard laten worden. Deze inkomsten moet je trouwens ook gewoon opgeven bij de belastingdienst en belasting over betalen.

En wat kost dat dan?

Investeren of beleggen in cryptomunten kun je zo duur maken als je zelf wilt. Bitcoin is in verhouding vrij duur, maar ook een vrij stabiele munt in vergelijking met andere munten. Persoonlijk zit ik eraan te denken om het gewoon te gaan proberen met een bepaald bedrag dat ik kan missen. Wordt het meer, dan heb ik geluk. Mislukt het, dan is dat jammer van het geld, maar heb ik het wel geprobeerd. Maar zoals ik al zei, ik heb nog niet alle kennis, maar vind het wel heel erg interessant!

Sparen of beleggen voor later?

Dat is natuurlijk de vraag waar ik dit artikel mee begon. Het antwoord is voor iedereen anders en iedereen moet zelf zijn overwegingen maken. Persoonlijk spaar ik op dit moment op de ouderwetse manier bij de bank, dit geeft mij een goed gevoel, omdat ik weet hoeveel geld er is. Toch trekken de cryptomunten mij wel aan als ik zie wat de mogelijkheden zijn. Thuis zitten we wat dat betreft niet helemaal op één lijn, ik durf iets meer en ben iets nieuwsgieriger dan mijn man. Dit is goed, want door het er samen over te hebben begrijpen we elkaar ook.

Onze conclusie voor nu is dat er gewoon gespaard wordt op een spaarrekening. Daarnaast verdiep ik mij verder in de wereld van de cryptomunten en zet ik steeds een beetje geld opzij. Als ik het idee heb dat ik genoeg informatie heb en een aankoop aandurf, dan kan dat met het geld dat we daarvoor opzij hebben gezet. Ik denk dat ik dit vertrouwen krijg, omdat ik heel goed weet hoe onze financiële basis is. Op deze manier sparen we gewoon voor later, maar kijken we ook naar alternatieven.

Kies jij voor sparen of beleggen voor later?

Ik ben wel nieuwsgierig, doe jij iets met cryptomunten?


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?


Bron (uitgelichte) afbeelding(en); QuinceCreative van Pixabay

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.