Financiën

Een duidelijke en stabiele financiële basis, ik creëerde er één!

Een duidelijke en stabiele financiële basis, dat is iets dat we allemaal graag willen hebben denk ik! Je hoeft daarvoor geen bakken met geld te verdienen, maar een plan hebben is wel heel belangrijk. Ik ben echt zo’n planner die graag alles op een rijtje heeft. We hebben het met weinig geld moeten doen, maar hebben ook tijden gehad dat er meer financiële speling was. Een houvast voor mij is altijd duidelijkheid geweest! In dit artikel vertel ik je graag hoe ik een duidelijke en stabiele financiële basis voor ons heb weten te creëren!

Voor mij heeft een stabiele financiële basis niets te maken met veel geld op de bank hebben staan, de spaarrente is toch heel laag. Een stabiele financiële basis houdt voor mij in dat je voor jezelf duidelijk hebt wat je inkomsten zijn, wat je vaste (verplichte) lasten zijn en dat je een idee hebt van de variabele kosten waarmee je te maken kunt krijgen. Je trekt je uitgaven van je inkomsten af en je ziet direct wat je over hebt om per maand te besteden aan boodschappen, kleding, uitjes en noem maar op! Simpeler dan dit kan ik het niet maken…

Doordat ik een duidelijk plan had, hebben wij het thuis aangedurfd om van één vast inkomen te gaan leven. Ik heb daarmee de vrijheid gekregen om alleen nog te doen waar ik gelukkig van word! Dat vind ik een enorme luxe, maar ik merk ook dat het de dynamiek in huis heel erg ten goede komt.

Stabiele financiële basis

Heb je nog geen duidelijk overzicht, dan wordt het zeker tijd om daar even voor te gaan zitten! Lang leve Excel, maar een notitieblok volstaat natuurlijk ook prima! Nu heeft de man des huizes een vaste baan en dus een vast inkomen. Dat is voor de continuïteit van de inkomsten natuurlijk heel fijn, maar ik besef mij ook dat niet iedereen deze luxe heeft.

Inkomsten

Je inkomsten bestaan doorgaans niet alleen uit loon, je kunt inkomen hebben uit andere zaken;

  • Loon (Veel mensen krijgen per maand betaald, dat is natuurlijk ideaal als je een overzicht wilt maken. Krijg je per 4 weken loon of anders? Dan moet je voor jezelf even kijken wat je fijn vindt!*)
  • Overige inkomsten (Ik haal bijvoorbeeld variabele inkomsten uit mijn blog.)
  • Toeslagen (Lang leve de rekenhulp, die zeker fijn is bij variabele inkomsten! Aangezien mijn eigen inkomen variabel is, reken ik aan het einde van iedere maand uit wat ik terug moet betalen aan het einde van het jaar. Dit bedrag zet ik dan direct apart.)
  • Voorlopige teruggave (Bij de belastingaangifte kan je ervoor kiezen om maandelijks een voorschot te krijgen of om het jaarlijks uit te laten betalen.)
  • Kinderbijslag (Eén keer per kwartaal.)
  • Alimentatie (Partneralimentatie of alimentatie voor je kinderen.)
  • Pensioen (Van jezelf of van bijvoorbeeld een overleden partner.)

* Mijn man krijgt per 4 weken loon. Ik doe net alsof dit het loon voor een hele maand is, dit maakt het rekenen met de vaste lasten wel zo makkelijk. Het fijne daarvan is ook dat er één keer per jaar een heel salaris over is om bijvoorbeeld te sparen.

Uitgaven

De maandelijkse uitgaven verschillen natuurlijk enorm per huishouden! Wij hebben ervoor gekozen om de vaste lasten zo laag mogelijk te houden. Door deze keuze kunnen we met alleen mijn man zijn inkomen rondkomen, wat een heel fijn gevoel is! Alles wat ik verdien is extra en mooi meegenomen natuurlijk.

  • Hypotheek of huur
  • Vaste woonlasten (Water, elektra en gas, gemeentelijke belastingen, etc.)
  • Verzekeringen (Zorgverzekering, WA verzekering, woonhuisverzekering, inboedelverzekering, etc.)
  • Zorgkosten (Eigen risico, bril die niet verzekerd is, extra fysio behandelingen, etc.)
  • Uitgaven voor je kinderen (Sportclubs, schoolkosten, etc.)
  • Auto (Wegenbelasting, verzekering, afschrijving, benzine, etc.)
  • Abonnementen (Tv, internet, telefoon, sportschool, tijdschriften, etc.)
  • Leningen (Denk bijvoorbeeld aan een studieschuld o.i.d.)
  • Overige uitgaven (Alles wat niet onder de kopjes hierboven valt, maar wat wel vaste lasten zijn.)

De balans

Je hebt nu je inkomsten en vaste uitgaven op een rijtje staan. In je lijstje missen alleen nog de kosten voor je levensonderhoud. Het bedrag wat je daaraan kunt besteden hangt natuurlijk af van wat je over hebt van je inkomsten als alle vaste lasten betaald zijn! Het bedrag dat over is verdeel ik altijd in verschillende categorieën;

  • Boodschappen (Daar reserveer ik gemiddeld 80 euro per week voor, maar eigenlijk gebruiken we max. 72 euro, de andere 8 euro sparen we aan koopzegels.)
  • Extraatjes (Geld voor leuke uitjes en kleding, waarvoor wij tussen de 75 en 100 euro apart zetten.)
  • Sparen voor kind(eren) (Het is natuurlijk fijn om een spaarpotje voor je kinderen te hebben, als je dat kunt missen! Altijd fijn voor het rijbewijs, studiekosten of eigen inleg voor een huis.)
  • Sparen (Alles wat er dan nog over is. Een deel van het spaargeld gebruiken we als er bijvoorbeeld veel nieuwe kleding nodig is en het andere deel staat apart, mocht er een keer iets kapot gaan.)

Een duidelijke basis

Ik creëerde, door alles op een rijtje te zetten, een duidelijke en stabiele financiële basis. De duidelijkheid geeft rust, omdat ik weet hoe we er financieel voorstaan. Dat is niet met honderden euro’s op de bank, maar het is prima te doen! De stabiliteit zit hem met name in het inkomen van mijn man, die een vaste fulltime baan heeft (groenteboer in de supermarkt). Door onze vaste lasten zo laag mogelijk te houden, kunnen we het prima van zijn loon redden. Mijn verdiensten zijn extra, voor extra leuke en luxe dingen dus!

Iedereen verklaart mij altijd voor gek met al mijn schema’s en lijstjes, maar het geeft zoveel rust in je hoofd! Eerlijk is eerlijk, ik vind het ook echt leuk om ermee bezig te zijn. Wie weet kan ik er ooit nog eens mijn werk van maken! Voor nu kan ik je zeker het boek Money Planner aanraden als je bezig gaat met alles op een rijtje zetten.

Een onafhankelijk vrouw?

Nog even één ding, de laatste tijd lees ik vaak dat je als vrouw onafhankelijk moet zijn. Dit was ik altijd, maar het maakte mij niet gelukkig, mijn man niet gelukkig en ook Daan vindt het heerlijk dat ik veel thuis ben en speelafspraakjes en dergelijke altijd allemaal kunnen. Als ik dan moet kiezen tussen veel tijd samen of meer geld, dan ga ik toch echt voor de tijd! Tijd is immers niet te koop…

Wat als we uit elkaar gaan? Nou, die kans was veel groter toen we het allebei zo druk hadden. Er is nu rust in huis en dat doet ons allemaal goed. Maar als het wel gebeurt? Ja, dan gebeurt dat en dan zien we dan wel weer hoe we dat op gaan lossen! De intentie is er zeker niet en als je met het idee gaat leven dat het ooit kan gebeuren, dan kan je er beter niet aan beginnen.

Je leeft NU, doe wat je NU gelukkig maakt!


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?


Bron (uitgelichte) afbeelding(en); Acharaporn Kamornboontarush (Pexels)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.