wat is een slowcooker
Food

Wat is een slowcooker en meer veelgestelde vragen?!

Sinds ik een slowcooker heb, wil ik echt niet meer zonder! Ik ben absoluut geen keukenprinses, wat voornamelijk voortkomt uit het feit dat ik er geen geduld voor heb… Met de slowcooker lukt het mij wel om de lekkerste gerechten op tafel te zetten. Je hebt namelijk maar heel weinig geduld nodig om met de slowcooker aan de slag te gaan.

Maar zo’n slowcooker, wat is dat nou eigenlijk en hoe werkt hij? Waar moet je rekening mee houden als je er รฉรฉn aan wilt schaffen en wat kan je er allemaal in klaarmaken? Allemaal vragen die je kunt hebben en waar ik je graag het antwoord op geef.

Wat is een slowcooker, hoe werkt het en wat kan je ermee maken?

Een slowcooker is eigenlijk gewoon een apparaat die het makkelijk maakt om te kunnen slowcooken. Slowcooken kan namelijk ook in de oven of in een stoompan! Of wat dacht je van op een ouderwets petroleumstel?

Petroleumstel

Een slowcooker werkt op stroom en heeft eigenlijk maar รฉรฉn functie; langzaam het eten laten garen. Een slowcooker heeft over het algemeen op drie verschillende standen; low, high en warmhouden. Sommige hebben een display waarin je kunt zien hoelang het nog duurt voordat je eten klaar is. Of wat dacht je van een timer? Het is maar net waar je zelf voor kiest op basis van je budget en je behoeftes.

Tegenwoordig zijn er ook cookers te koop die de slowcook functie hebben, maar ook heel veel andere functies. Dit worden ook wel multicookers genoemd, alleen heeft niet iedere multicooker dezelfde functies. Voordat je een multicooker aanschaft, moet je dus even controleren of hij alle functies heeft die je graag wilt hebben!

Hoe werkt een slowcooker?

Een slowcooker werkt echt heel erg makkelijk! Je kiest een gerecht uit en zet alle ingrediรซnten klaar. Vervolgens snijd je alles wat gesneden moet worden. Het enige dat je dat nog moet doen is alles in de pan gooien. Een veel gehanteerd volgorde is;

  1. “Harde” groenten (wortelen, spruitjes, etc.), vlees en aardappelen
  2. Granen
  3. “Zachte” groenten (broccoli, prei, bloemkool, etc.)
  4. Vocht
Slowcooker Kooktijden en opbouw ingrediรซnten
Slowcooker kooktijden en opbouw ingrediรซnten

Voeg niet teveel vocht toe! Een slowcooker heeft helemaal niet zoveel vocht nodig. Daarnaast kan je beter achteraf nog een beetje extra toevoegen dan dat je er direct teveel in hebt gegooid. Als je gebruik maakt van pakjes en zakjes, houd dan zeker niet de hoeveelheden aan die erop staan! Begin met ongeveer 1/4 deel, je kunt altijd nog een beetje toevoegen.

Als alles in de pan zit, dan kan je hem aanzetten. Heb je een slowcooker met een timer? Stel dan de timer in, in andere gevallen zet je hem aan en zet je zelf even een wekker (het zal niet op kwartiertje aankomen). Hierboven staat een overzicht met de gemiddelde tijden dat een gerecht in de slowcooker moet. Niet iedere slowcooker wordt even warm, de tijden zijn dus bij benadering. Nadat de tijd verstreken is raad ik je aan om het gerecht even te controleren op gaarheid en desgewenst de slowcooker nog weer aan te zetten.

Hoe groot moet mijn slowcooker zijn?

Dit is iets dat veel mensen zich afvragen. Mijn advies daarin is zeker dat je hem beter de groot kunt kopen dan te klein. Wij hebben met zijn drieรซn een pan van 6,5 liter.ย  Dit is echt ruim genoeg en in een kleinere pan was het vast ook gelukt. Het grote voordeel is nu dat ik ook grote hoeveelheden kan maken en die in kan vriezen.

Verschillende standen…

Een slowcooker heeft over het algemeen dus 3 standen; low/slow, high en warmhouden, maar wanneer gebruik je deze standen?

Warmhouden gebruik je in principe alleen als je gerecht klaar is, maar je het nog niet serveert. Op de warmhoudstand blijft je eten op de juiste temperatuur, maar gaart hij in principe niet verder.

Low/slow gebruik je om je eten langzaam te garen. Langzaam garen houdt in dat je dat je gerecht soms wel 8 uur de tijd nodig heeft om te kunnen garen. Je slowcooker komt over het algemeen niet boven de 100 graden (ook niet als hij op high staat), dus dan kan je wel nagaan waarom het slowcooken heet.

High kan je gebruiken als je je maaltijd toch iets sneller klaar wilt hebben. Als je je cooker op high zet, dan kan je ervan uitgaan dat ongeveer de helft van de tijd nodig heeft in vergelijking met de bereidingstijd op low.

Iets om even mee te nemen is dat niet iedere slowcooker dezelfde temperaturen bereikt op de drie standen. Soms kan het zijn dat het eerder klaas is of juist een beetje langer erin moet.

Wat kan je in de slowcooker klaarmaken?

Je kunt veel verschillende gerechten klaarmaken in de slowcooker. Denk bijvoorbeeld aan een stoofpotje, soep en een stamppot. Maar daarnaast kan je er ook brood in klaarmaken en bijvoorbeeld fudge (lekker!) Er zijn ontzettend veel mogelijkheden. Op mijn website staan verschillende recepten en op Pinterest zijn er nog veel meer te vinden!

Licor 43 Fudge | Pizzabrood | Koffielikeur Fudge | Kaas-Ui Brood | Stamppot Zuurkool | Suikerbrood

Of klik hier voor nog meer recepten voor in de slowcooker!

Veelgestelde vragen

Kan ik de slowcooker onbeheerd aan laten staan?

Ja hoor, dat kan! Je kunt hem vergelijken met een koelkast of een vriezer die altijd aan staat. Natuurlijk geeft dit nooit de garantie dat er niets gebeurd, maar in principe is het veilig. Of die veiligheid nog steeds geldt als je er een tijdsklokje tussen hebt gezet? Dat durf ik niet te zeggen. Ik weet dat veel mensen dit doen, maar in veel handleidingen wordt dit wel afgeraden. Dat is dus een keuze die je zelf moet maken.

Verbruikt een slowcooker veel stroom?

Aangezien hij lang aanstaat, denken veel mensen dat het een aanslag op hun elektriciteitsrekening is! Dat is niet waar, want hij verbruikt maar heel weinig watt. De slowcooker kan daarom heel wat extra uurtjes aanstaan voordat hij net zoveel stroom heeft verbruikt als bijvoorbeeld je elektrische kookplaat.

Kan ik gerechten opwarmen in de slowcooker?

Nee, dat kan dan weer niet. De slowcooker wordt heel langzaam warm en bereikt geen hele hoge temperaturen. Je kunt het dan beter in een pan opwarmen of even in de magnetron. Mocht je iets dezelfde dag eten, dan heb je natuurlijk wel de optie om het een tijdje op warmhouden te zetten.

“Koken” in de slowcooker is best gezond, je voegt immers geen boter toe. Daarnaast behoudt langzaam gegaard eten meer zijn smaak.


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?


Bron (uitgelichte) afbeelding(en); Pexels & Pixabay

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.