Home

Afval scheiden, met de juiste prullenbak goed te doen!

Sinds dit jaar zijn wij de trotse bezitters van vier containers in de achtertuin. Gelukkig hebben wij een grote tuin waar ze een prima plekje hebben, maar ik heb te doen met de mensen met een kleine tuin. Die vier verschillende containers zijn natuurlijk om het afval goed te scheiden en dat begint al in huis!

Afval scheiden

Bron: Pixabay

In steeds meer gemeenten moet je je afval heel uitgesorteerd aanbieden. Dit is natuurlijk goed voor het milieu, maar in het begin vergt het wel een beetje aanpassingsvermogen en vindingrijkheid. Het afval scheiden begint al in de keuken (of bijkeuken), dus het is wel belangrijk dat je hier een handig systeem voor hebt. Wij hebben de volgende vier containers;

 • Grijze container; voor restafval
 • Oranje container; PTMD, ofwel plastic en dergelijke
 • Groene container; GFT, dus alles uit de tuin en eten
 • Papier container; voor het oud papier

Daarnaast scheiden wij nog het glas voor in de glasbak en kleding gaat in de kleding containers. Een hele klus dus, maar met de juiste hulpmiddelen prima te doen.

Prullenbak

Een fijne prullenbak die voldoet aan alle eisen is dus een echte must! Er zijn ontzettende veel soorten prullenbakken, dus eigenlijk kan iedereen precies een exemplaar kiezen die bij hem past.

Eisen

De eisen aan een prullenbak verschillen natuurlijk per huishouden. Niet elke gemeente zamelt het afval op dezelfde manier in, dus iedereen zal zijn afval ook op een andere manier in moeten zamelen. Ik heb wel een aantal tips waar je op kunt letten;

 • Functionaliteit; heeft de prullenbak voldoende vakken om goed te scheiden?
 • Werking; is de prullenbak makkelijk open te maken? Door middel van welk systeem gaat de prullenbak open en dicht?
  (Of juist niet te makkelijk met kleine kinderen)
 • Design; past de prullenbak in de ruimte waar hij staat?
 • Kleur; wil je geen standaard grijze? Tegenwoordig zijn prullenbakken ook in allemaal hippe kleuren te krijgen.

Keuze maken

Als je voor jezelf duidelijk hebt wat je eisen zijn aan een prullenbak, weet je dus waar je naar op zoek bent. Met je lijstje kan je alles bij langs gaan en zo kom je op je ideale prullenbak.

Ik heb ook zo mijn lijstje, want op dit moment hebben wij nog allemaal verschillende bakken. Echt niet handig! Mijn lijstje;

 • Ik wil minimal drie vakken hebben om het afval te scheiden.
 • De prullenbak moet goed afgesloten zijn, maar mijn zoontje van drie moet hem wel zelf open kunnen maken. Het liefst zonder vieze handen te krijgen!
 • Hij moet niet te groot zijn, want daar hebben we geen plek voor in de keuken.
 • Het liefst wil ik geen standaard grijze bak, maar een hele opvallende kleur hoeft wat mij betreft ook niet.
Brabantia prullenbak
Bron: Brabantia

Zoals je ziet een vrij duidelijk lijstje! Aan de hand van dit lijstje kan ik dus een keuze maken. Nu hebben ze op de site van Brabantia een menu gemaakt waarin je je keuzes op het gebied van prullenbakken aan kan vinken. Zo blijven er steeds minder soorten over en hou je uiteindelijk een kleine selectie over waar je makkelijk een keuze uit kan maken. Natuurlijk heb ik dit gedaan en komen dan ook leuke exemplaren uit!

Mijn keuze is gevallen op “Bo pedaalemmer met 3 binnenemmers (3×11 liter) – Mineral Golden Beach”. Dit model is in verschillende kleuren verkrijgbaar, maar deze kleur vind ik het beste bij ons interieur passen.

De andere prullenbak die eruit kwam was ook erg leuk, maar stond op pootjes en dat is niet zo mijn ding. Die was er trouwens wel in hele gave kleuren!

Afval scheiden

Met de juiste prullenbak is het dus makkelijk om je afval te scheiden. De bovengenoemde prullenbak heeft drie verschillende bakken, dus ik kan gemakkelijk mijn plastic, gft en rest afval scheiden. Oud papier gooi ik meestal in een doos en het glas staat apart in een plastic bak.

Soms vind ik het wel lastig om bepalen in welke container het afval hoort. Wij hebben vanuit de gemeente ooit een afvalwijzer gekregen en daar maak ik vaak een keer gebruik van. Als je deze niet hebt, maar toch goed wilt scheiden, kan je even een kijkje nemen op de site van de afvalscheidingswijzer. Op deze site kan je invoeren wat je weg wilt gooien en ze geven dan aan in welke bak het hoort, echt ideaal!

Interieur

Waar ik vroeger gewoon voor een simpele prullenbak koos, gewoon omdat je nu eenmaal zo’n ding in huis moet hebben, doe ik dat nu niet meer. Ik denk tegenwoordig goed na over wat ik mooi vind in huis. Dat is toch echt wel een verschil met nu ik wat ouder (en wijzer) wordt. Ons huisje wordt steeds meer eigen door onze keuzes en omdat de meeste producten langere tijd mee gaan, hebben we er ook nog heel wat jaartjes wat aan. Zo had ik ook nog nooit nagedacht over een lichtplan in huis. Voor de kamer is dit nu klaar, zeker met mijn lampen in de vensterbank ben ik erg blij. In de keuken, waar ook de prullenbak moet komen is dit nog niet klaar. We hebben hier nog een aantal dingen nodig en ik vind het wel zo leuk als alles een beetje bij elkaar past. Een prullenbak kan steeds meer opgaan in je interieur met alle verschillende soorten die je kunt kiezen, wat de prullenbak over het algemeen ook direct een stuk minder lelijk maakt!

Wij scheiden dus al het afval, doen jullie dit thuis ook? En zo ja, hebben jullie hier ook een handig systeem voor in gebruik? Of misschien wel een gave prullenbak? 


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, InstagramBloglovin of Pinterest?

Bronvermelding; Uitgelichte afbeelding – Canva

15 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.