Food,  Home

Een appelboom, voor appels uit je eigen tuin!

Wij hebben een klein appel monstertje in huis wonen! Dat maakt dat ik benieuwd ben of een appelboom in onze tuin een optie is. Naast dat het appels kopen scheelt, is het natuurlijk ook super leuk als je appels uit je eigen tuin hebt! Nu hebben we wel een moestuin met bijvoorbeeld aardbeien, frambozen en besjes. Een appelboom is alleen wel even wat anders!

Naast fruit willen we ook graag groenten gaan verbouwen. Hiervoor zijn we aan het kijken naar grote plantenbakken. Op die manier kunnen we beter variëren en staan de groenten elkaar ook niet in de weg. Hoe het precies gaat worden, daar zijn we nog niet helemaal over uit. Waar wij wel achter zijn gekomen is dat wij het ontzettend leuk vinden om zelf groenten en fruit in de tuin te kweken! Menno vindt dat als groenteman natuurlijk geweldig en ook Daan vindt het reuze interessant!

Een appelboom in je eigen tuin

Een appelboom in de tuin lijkt ons ook wel wat. Ervaring met fruitbomen hebben we niet, dus het leek ons handig om eerst eens uit te zoeken hoe het verzorgen van een appelboom precies in zijn werk gaat. We hebben er veel over gelezen en ik vertel jullie graag in het kort over de belangrijkste dingen die wij tegen zijn gekomen!

Een appelboom planten

Voordat je appels uit je eigen tuin hebt, moet je natuurlijk eerst een appelboom planten. Voor wat voor appelboom ga je? Kies je voor een Jonagold appelboom, een Dijkmanszoet appelboom of misschien wel voor een James Grieve appelboom? Kies vooral voor een appel die je graag lust, je laat immers niet voor niets appels in je eigen tuin groeien!

Zoek een goed plekje

Een appelboom groeit natuurlijk het beste als hij op een fijn plekje staat! Blijkt hij na een tijdje toch niet helemaal goed te staan, dan is het goed om te weten dat je hem in de winter altijd kan verplaatsen. Een appelboom houdt vooral van een zonnetje, kies dus zeker voor een zonnige plek!

In de grond met die appelboom!

Heb je een keuze kunnen maken uit alle soorten appelbomen en heb je een perfect zonnig plekje gevonden? Dan is het tijd om de appelboom te planten. Graaf een gat dat in ieder geval groter is dan de pot van de appelboom. Een appelboom vindt het fijn als er twee boompalen aan weerszijden staan, zet deze zo dat de pot er mooi tussen past. Zet de appelboom in het gat en vul deze met grond welke vermengd is met potgrond en druk het geheel goed aan. Maak de appelboom aan de boompalen vast en vergeet niet om hem voldoende water te geven!

Praat ook eens met je appelboom! Daar wordt hij misschien blij van en wie weet krijg je dan wel extra appels!

De appelboom oogsten

Een appelboom plant je natuurlijk zodat je er ook de appels van kan gaan oogsten. Wanneer dat is, dat hangt een beetje af van wanneer je hem gekocht en geplant hebt. Bij een kleinere appelboom zal het allemaal wat langer duren dan bij een grote appelboom. Je moet er op rekenen dat het wel één tot drie jaar kan duren voordat er appels aan groeien.

Is het zover en zie je vruchten groeien? In de maanden september en oktober kan je de appels plukken. Als ze rijp zijn, dan kan je de appel gemakkelijk van de tak afhalen. Het steeltje van de appel draai je dan voorzichtig, als de appel rijp is, dan zal de appel vanzelf en gemakkelijk loslaten van de tak.

Wanneer moet je een appelboom snoeien?

Zoals je wellicht weet hebben bomen het nodig om gesnoeid te worden, hierdoor krijg je heerlijke vruchten! De appelboom snoei je in de winter, dit is namelijk het moment dat hij even niet groeit en er geen sapstromen door de boom vloeien. Door hem in de winter te snoeien, gaat je boom niet dood. Let wel op dat het droog weer is als je hem snoeit en dat het niet vriest. Een appelboom vindt het namelijk niet fijn als je zijn takken eraf haalt als het vriest.

Lekkere recepten met appels

Nou, als je dit zo allemaal leest, dan is een appelboom in je tuin prima te doen als je er maar de ruimte voor hebt! Daan eet graag een appeltje uit de hand, maar er zijn natuurlijk ook heerlijke recepten die je met de appels kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere appeltaart, appelmoes of hete bliksem! Wij eten graag hete bliksem uit de slowcooker naar mijn oma haar recept, echt heerlijk! De appels die hier in de tuin zouden groeien, zouden dus zeker lekker opgegeten worden.

Groeit er bij jou in de tuin groente of fruit? Zo ja, wat is jou favoriet?

Volg Happinessfromme ook op Facebook, Instagram & Pinterest en blijf op de hoogte van o.a. de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates & nog veel meer leuks…

Bron (uitgelichte) afbeelding(en); Ralphs_Fotos – Pixabay (Gratis stockfoto – Canva)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.