Home

Een hanglamp of een staande lamp?

Nu de dagen weer donkerder worden, wordt het tijd om ook het lichtplan in huis weer op orde te brengen. Natuurlijk is het juiste licht altijd belangrijk, maar ik moet eerlijk bekennen dat wij in de zomermaanden eigenlijk nooit lampen aan hebben. Met name tijdens de donkere maanden besteed ik dus meer aandacht aan ons lichtplan. Een hanglamp vind ik persoonlijk ideaal, want het kost je het minste ruimte! Maar waar let je op bij het aanschaffen van een hanglamp?

Een hanglamp of een staande lamp?

Bij de keuze voor een lamp moet je allereerst bedenken waar je je lamp wilt hebben. Je kunt dan denken aan een hanglamp, aan de muur of voor aan het plafond. Daarnaast kan je natuurlijk kiezen voor staande lampen, zowel groot als klein. Persoonlijk houd ik wel van een mix van beide soorten lampen. In de vensterbank of in een kast vind ik kleine staande lampen leuk, maar eigenlijk moet er ook nog een hanglamp komen. Maar ja, hoe maak je dan de juiste keuze?

De juiste hanglamp kiezen

Smaken verschillen natuurlijk, maar er een zijn een aantal punten die voor iedereen van belang zijn bij een hanglamp kopen;

  • Wordt het een hanglamp aan het plafond? Deze lamp dient over het algemeen als een centraal lichtpunt voor de hele kamer.
  • Kies je voor een hanglamp aan de wand? Deze lamp kan je over het algemeen heel goed gebruiken om een bepaald deel van je kamer uit te lichten (bijvoorbeeld een mooi schilderij).
  • Het design! Wat mij betreft echt het belangrijkste, want je moet er wel altijd tegenaan kijken, dus je moet hem wel mooi vinden. Ga je voor strak, of heb je liever een lamp die iets meer kitscherige lamp.
  • Wat voor lichtbron gebruik je? Denk bijvoorbeeld aan led verlichting (lekker duurzaam) of ga je toch liever voor een gloeilamp, spaarlamp of halogeen.

De grootste pluspunten van een hanglamp?

Een hanglamp heeft een aantal voordelen ten opzichte van een staande lamp. Zo nemen ze een stuk minder ruimte in! Ideaal dus in een kleine kamer, of als je weinig ruimte hebt om een lamp neer te zetten. Daarnaast zijn hanglampen ook heel sfeervol. Veel mensen denken dat het grote lichtbronnen zijn, maar als je een lampje met weinig watt erin doet of een dimmer ertussen zet, dan kan je hele fijne sfeerverlichting creรซren.

Onze keuze?

Ja dat is dus een dingetje… Ik vind kroonluchters echt prachtig! De man des huizes vindt dat alleen helemaal niks. Die houdt meer van een strak design en dat vind ik dus weer niet mooi. Niet mooi is misschien een groot iets, maar ik vind het gewoon niet bij ons jaren 30 huis en de inrichting passen! Onze zoektocht gaat dus nog even door, hij duurt ook nog maar 10 jaar ๐Ÿ˜‰ . Eerlijk is eerlijk, soms zien we wel mooie lampen, maar dan moeten ze natuurlijk ook nog in het budget passen en dat is niet altijd zo.

Ben jij meer van de hanglampen of van de staande lampen?


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?


One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.