Home

Je huis isoleren met gevelbekleding, een duurzame en mooie optie!

Je huis isoleren is goed voor het milieu en je portemonnee! Daarnaast is het natuurlijk ook fijn als het in de winter lekker warm is in huis. Er zijn tal van mogelijkheden om je huis te isoleren, het is maar net wat je wensen zijn en wat er bij het huis past. Wij wonen in een jaren 30 huis, waarbij de mogelijkheden heel beperkt zijn. Tijdens mijn zoektocht kwam ik echter iets interessants tegen; gevelbekleding. Niet alleen mooi om te zien, maar het heeft ook een isolerende werking.

Ik ben helemaal gelukkig in ons mooie jaren 30 huis. De zichtbare balken in verschillende ruimtes en het glas in lood bezorgen ons huis echt een jaren 30 karakter. De andere kant van dit mooie karakter is dat het huis naar de maatstaven van 90 jaar geleden gebouwd is. Het huis is slecht geïsoleerd en dat is te merken aan de energierekening! Hoewel we al veel aangepakt hebben, moet er ook nog veel gebeuren en is er nog altijd veel winst te behalen.

Je huis isoleren

Steeds meer mensen zijn actief bezig om het huis beter te isoleren. Aangezien steeds meer mensen zich bekommeren om het klimaat, is dat ook niet zo gek! Een goed geïsoleerd huis betekent minder stoken, wat beter is voor het milieu (en ook goed is voor de portemonnee natuurlijk). Er zijn tal van mogelijkheden te vinden om je huis beter te isoleren, echter zijn niet alle mogelijkheden toe te passen op ieder huis.

Voor ons huis zijn de mogelijkheden om de buitenmuren te isoleren bijvoorbeeld beperkt. In eerste instantie hebben wij ons dus gericht op andere zaken. Zo zijn alle schuine daken ondertussen beter geïsoleerd en worden er over een aantal maanden kunststof kozijnen geplaatst. Dat is al een hele verbetering natuurlijk, maar ondertussen blijven we kijken naar mogelijkheden voor de buitenmuren. Bij toeval las ik over gevelbekleding, wat ik in eerste instantie niet aan isolatie koppelde. Toch heeft het een isolerende werking en was mijn interesse dus gewekt!

Wat is gevelbekleding

Je huis isoleren met behulp van gevelbekleding is een optie, maar wat is gevelbekleding nu precies? Eigenlijk zegt de naam het al, je bekleedt je gevel met een ander materiaal. Door dit te doen ontstaat er een isolerende laag, wat ervoor zorgt dat je huis minder warmte verliest. Een andere reden om voor gevelbekleding te kiezen is als je gevel niet meer mooi is. Een cosmetische ingreep zeg maar, want er is een ruime keuze als je voor gevelbekleding kiest! De isolerende werking is dan natuurlijk een fijne bijkomstigheid.

Houten gevelbekleding

Voor een natuurlijke uitstraling is houten gevelbekleding een hele mooie oplossing. Hierbij is het wel belangrijk dat je voor duurzaam en verantwoord hout kiest, anders kan je om de zoveel jaar je gevel laten verven. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, want dat maakt je gevel een stuk minder onderhoudsarm. Daarnaast ben je ook niet heel milieubewust bezig als je je gevel steeds moet verven. Een belangrijk punt om even op te letten dus.

Ben je helemaal van de natuur, dan is er ook nog de mogelijkheid om voor groene gevelbekleding te kiezen. Ik vind dat er een beetje uitzien als een verticale tuin (is dus niet echt onderhoudsarm). Als je tussen veel gebouwen en beton zit, dan vind ik dit een hele mooie oplossing om bijvoorbeeld op een gevel toe te passen die aan je tuin grenst.

Kunststof gevelbekleding

Past een natuurlijke uitstraling niet bij je huis of vind je het zelf niet mooi? Dan is kunststof gevelbekleding wellicht een goede oplossing voor jou. Kunststof is kleurvast, in verschillende structuren en in vele kleuren verkrijgbaar. Mocht je nu wel een hout look willen hebben, maar geen gebruik willen maken van hout, dan is kunststof met een houtstructuur dus een hele goede oplossing! Kunststof is net als hout onderhoudsarm.

Ons huis isoleren met gevelbekleding een optie?

Aan de ene kant is gevelbekleding ideaal! De isolerende werking is natuurlijk heel fijn, maar ook cosmetisch gezien kan gevelbekleding de scheuren in ons huis goed verhullen. Dat klinkt mooi, maar wij zijn dan wel het mooie metselwerk van ons huis kwijt. Er zitten speciale voegen in het metselwerk (vraag even niet hoe het ook alweer heet), die samen met het glas in lood echt een bepaalde sfeer aan ons huis geven.

Daarnaast kunnen we de bestaande gevel dan niet goed in de gaten houden wat betreft het ontstaan van nieuwe scheuren door de mijnbouw hier in de buurt. Dat laatste is echt wel een belangrijk punt en daarom valt ook deze optie om te isoleren af voor ons. Al moet ik zeggen dat er echt prachtige opties zijn om gevelbekleding toe te passen, ook bij oudere huizen!

Gevelbekleding is niet alleen mooi voor het oog,
het heeft ook een isolerende werking!


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?


Bron (uitgelichte) afbeelding(en); Expect Best (Pexels)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.