Home

Materiaal keuzes maken bij het inrichten van een kamer

Het inrichten van een kamer, ik vind dat heerlijk om te doen! Wat ik wel altijd lastig vind is het maken van de juiste materiaal keuzes. Denk daarbij aan de vloeren, wanden en raamdecoratie. Het zijn keuzes die voor een langere tijd vaststaan en dat vind ik altijd wel moeilijk. Meubeltjes en accessoires vind ik een stuk minder lastig, die kan je immers makkelijker vervangen.

Even makkelijk vervangen klinkt natuurlijk niet duurzaam, maar het kan wel op een hele duurzame manier! Denk bijvoorbeeld aan spulletjes met iemand ruilen of duik eens lekker de kringloop in. Met een likje verf is een oud kastje pimpen namelijk heel erg makkelijk. Duurdere materialen vervang je natuurlijk veel minder snel, daarvan moet je dus zeker weten dat je er niet snel op uitgekeken bent.

Materiaal keuzes maken

Het bepalen van de juiste materialen voor vloeren, wanden en ramen kan best lastig zijn. Er zijn veel verschillende keuzemogelijkheden, het is maar net wat je eigen wensen zijn en natuurlijk is je budget ook belangrijk!

Een vloer kiezen

Een kamer inrichten gaat niet lukken zonder vloer. Je kunt daarbij kiezen voor standaard vloerbedekking zoals vloerbedekking, laminaat of plavuizen. Als je kijkt naar een motief is een visgraatvloer natuurlijk helemaal in als je kiest voor een warme uitstraling. Kies je liever voor een industriële look? Dan is een Epoxy gietvloer misschien wel wat voor jou. Het is een vloer die nog niet zo bekend is, wil je er meer over weten? Neem dan eens een kijkje in de gietvloer koopgids, waar je alle informatie over gietvloeren vindt.

Natuurlijk zitten er wel grote prijsverschillen tussen een standaard laminaat vloertje of een gietvloer. Het één is niet perse mooier dan het ander, met de meubeltjes en accessoires kan je de boel ook in een bepaalde look aankleden. Wel gaat bijvoorbeeld een gietvloer veel langer mee dan laminaat, waardoor je minder vaak een vloer moet vervangen.

Wat komt er op de muur?

Veel mensen kiezen voor een behangetje op de muur, maar er wordt ook vaak gekozen om een muur te stuken. Waar je het behangen prima zelf kunt doen, wordt dat met stuken wat lastiger als je er geen ervaring mee hebt. Misschien is glasvezel behang dan nog een optie, dit is vrij gemakkelijk te plakken en je kan het daarna in een kleur naar wens schilderen. Ideaal als je van het veranderen bent en de muren ééns in de zoveel tijd van een frisse kleur wilt voorzien.

Mooie raamdecoratie

Lichtinval is natuurlijk belangrijk voor de sfeer in een kamer. De keuze in raamdecoratie is dan ook groot. Denk bijvoorbeeld aan gewone luxaflex, een rolgordijn of vitrage. Daarnaast heb je natuurlijk nog de houten raamdecoratie, inbetween gordijnen, overgordijnen, lamellen en ga zo maar door. Wat mij betreft moet raamdecoratie in eerste instantie functioneel zijn. Ik zou dan ook eerst kijken naar raamdecoratie die dat doet met de lichtinval wat ik zou willen. Daarna zou ik op zoek gaan naar de juiste kleuren, want ook raamdecoratie kan je natuurlijk in allerlei kleuren krijgen.

Het inrichten van een kamer

Na het kiezen van een fijne vloer, mooie wandbekleding en goede raamdecoratie kan je natuurlijk helemaal losgaan met meubeltjes en accessoires. Voor een industriële look is een gietvloer bijvoorbeeld perfect, gecombineerd met een strakke raambekleding, een mooie strakke wand en meubels met een industriële look. Als je meer van een warmere sfeer houdt, dan is een houten vloer natuurlijk heel erg mooi. Op de wanden kan je dan kiezen voor een behang met een mooie print en voor de raamdecoratie zou ik voor meerdere lagen kiezen. Leuke meubeltjes erin en aankleden met veel verschillende accessoires.

Een persoonlijke keuze

Wat ik hierboven beschrijf is natuurlijk hoe ik de stijlen voor mij zie, maar het kan natuurlijk dat jij het anders ziet. Ik beschrijf het even zo, om aan te geven dat bijvoorbeeld een gietvloer iets heel anders voor de sfeer in je kamer doet dan bijvoorbeeld een houten vloer. Ik vind dat iedereen vooral zijn huis zo in moet richten als hij zelf mooi vindt, je moet er immers zelf wonen. Daarnaast heeft iedereen natuurlijk een ander budget, vindt de ene persoon het heerlijk om in een huis te wonen wat zo in een magazine kan en houdt een ander er juist van als je ziet dat er in een huis geleefd wordt.

Je inrichting is nooit goed of fout, als jij er maar gelukkig bent!

Volg Happinessfromme ook op Facebook, Instagram & Pinterest en blijf op de hoogte van o.a. de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates & nog veel meer leuks…

Bron (uitgelichte) afbeelding(en); snquk1103 Pixabay (Gratis stockfoto – Canva)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.