Home

Hoge energieprijzen, hoe ga ik mijn jaren 30 huis warm houden?

Wij wonen in een klein, maar fijn, jaren 30 huis. Met de hoge energieprijzen zit de schrik qua kosten er goed in! Want hoe gaan wij ons jaren 30 huis warm houden in de winter met deze energieprijzen? Dat is denk ik een vraag die velen zich stellen. Het is niet dat we niet willen verduurzamen, maar het moet natuurlijk ook bekostigd worden en mogelijk zijn met een jaren 30 huis. We doen wat we kunnen, hopend dat het genoeg gaat zijn om de energierekening te kunnen blijven betalen!

Ons huis wordt verwarmd middels een cv installatie, zoals voor vele huizen geldt. Het is een wat oudere installatie en daar valt wellicht nog wel wat winst te behalen qua kosten! Zonder een cv installatie gaan wij het hier niet redden in huis. Experts hebben al meegekeken en door een ongunstige ligging van ons dak kunnen we echt maar een beperkt aantal zonnepanelen plaatsen. Daarnaast is een warmtepomp geen optie, deze krijgt ons oude huisje niet warm genoeg in de winter.

Een jaren 30 huis warm houden

We zitten nu in maart en afgelopen winter hebben wij al erg gelet op ons energie verbruik. De energierekening die binnen een aantal maanden gaat komen hangt als een zwaard van Damocles boven ons hoofd. Niet alleen bij ons, maar bij velen met ons natuurlijk! Afgaand op ons verbruik van afgelopen jaren, mogen wij een maandtermijn van 700 euro gaan betalen. Wij hebben dus al ingezet op besparen en verduurzamen, maar dit kost ook geld natuurlijk. Geld dat eigenlijk ook opzij gezet moet worden om straks de energierekening te kunnen betalen om niet in de kou te hoeven zitten!

Verwarmen middels een cv installatie

Ik vertelde al dat ons huis verwarmd wordt middels een cv installatie en dat we hier (nog) niet zonder kunnen. Onze cv installatie is ondertussen ouder dan 10 jaar en daar valt dus nog wel een beetje winst te behalen. We zijn ons dan ook aan het oriënteren op een nieuwe cv installatie, maar wat gaat een nieuwe cv installatie kosten? Dat ligt voor een groot deel aan je eigen wensen zijn wij al achter.

Waarom iets dat nog werkt vervangen?

Die vraag blijft ook door mijn hoofd spoken, maar met de huidige energieprijzen speelt het rendement van de cv installatie natuurlijk ook een belangrijke rol! Onze ketel wordt ouder, gaat gebreken vertonen en die cv ketel reparatiekosten moeten ook betaald worden. Dit kan een duur grapje worden als we pech hebben, want bij onze oudere ketel zit geen servicepakket meer waarbij het grootste deel vergoedt wordt.

Een nieuwe ketel behaalt over het algemeen een hoger rendement (althans in onze situatie, dat hebben wij uitgezocht) en daarbij kan er een goedkoper onderhoudscontract afgesloten worden. Zoals ik al zei is een eigen cv ketel geen must voor ons, voor andere opties staan we ook zeker open als die op dit moment financieel aantrekkelijk zijn.

Verduurzamen en tegelijkertijd hogere lasten

Zoals je al hebt kunnen lezen hebben wij ons echt wel al verdiept in de mogelijkheden voor het verduurzamen van ons huis. Echter is een jaren 30 huis warm houden niet zo simpel als bij nieuwe woningen. We hebben al ontzettend veel geïsoleerd en hebben daarnaast kunststof kozijnen met dubbel glas geplaatst. Een expert heeft meegekeken naar meer mogelijkheden, maar zoals ik al vertelde vallen er een groot aantal dingen (deels) af.

Ons jaren 30 huis warm houden, mocht jij daar een goed idee voor hebben, deel hem dan vooral met ons!

Alle mogelijkheden in overweging nemen

We moeten dus kijken naar wat wel kan, zowel financieel gezien als wat bij ons huis past. Een nieuwe cv installatie behoort nu serieus tot de mogelijkheden. Misschien een kleine besparing, maar alle kleine beetjes helpen. Daarnaast zijn we ons aan het oriënteren op infrarood panelen om ons jaren 30 huis warm te houden tijdens de koudere maanden. Dit scheelt een beetje op de gas kosten, al gaan de elektra kosten dan natuurlijk wel omhoog.

Zonnepanelen?

Ons dak is dus niet geschikt voor het aantal zonnepanelen dat ons verbruik op zou kunnen opvangen. Toch zijn we wel aan het bekijken of we het aantal zonnepanelen kunnen financieren dat wel op ons plat dak past, daarmee kunnen we dan misschien de kosten van de infrarood panelen opvangen en hopelijk nog een beetje extra natuurlijk!

Een beperkt budget

Door alle steeds hoger wordende lasten, waarbij de energierekening straks natuurlijk de kroon spant, is er eigenlijk geen budget om iets te doen. Normaal gezien kunnen wij prima rondkomen, maar als de energierekening straks opeens met zo’n 500 euro stijgt dan wordt het een heel ander verhaal. We willen alles natuurlijk wel aanpakken, het probleem is hoe dat dan gefinancierd moet worden, maar dat herkennen  vast veel meer mensen.

Het is dus even roeien met de riemen die we hebben, proberen om er toch het beste van te maken en te besparen waar we kunnen! Hopelijk kunnen we op die manier ons geliefde jaren 30 huis warm houden tijdens de koudere maanden en hoeven we niet in de kou te zitten.

Ik vind het allemaal maar spannend die stijgende prijzen en dan met name de energieprijzen. Herken jij dit ook? Het maakt me enorm nerveus, maar ik weet ook dat we doen wat kunnen om de kosten te beperken. Meer dan dat kan je ook niet doen toch?

Volg Happinessfromme ook op Facebook, Instagram & Pinterest en blijf op de hoogte van o.a. de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates & nog veel meer leuks…

Bron uitgelichte afbeelding; TBIT Pixabay (Gratis stockfoto – Canva)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.