Home

Senioren wonen langer thuis, maar ook veilig?

Senioren blijven steeds langer thuis wonen, mede dankzij mooie hulpmiddelen! Ze hoeven hun vertrouwde plekje niet meer te verlaten als ze bepaalde dingen niet meer zelf kunnen. Ik vind dat mooi, want ouderen zijn steeds eenzamer en als ze dan ook nog uit hun vertrouwde omgeving weg moeten… Maar hoe kan de jongere generatie ze hiermee helpen? Ik heb tips!

Langer thuis wonen

Een vertrouwd plekje vol met mooie herinneringen. Maar goed, we worden allemaal ouder. Kan jij op je fijne plekje blijven wonen? Veel mensen denken dat ze dat niet meer kunnen, terwijl er tegenwoordig veel hulpmiddelen zijn die ouderen kunnen ondersteunen bij het thuis blijven wonen.Hulpmiddelen waar senioren niet altijd van op de hoogte zijn. En daar, daar kunnen wij ze, als jongere generatie, bij helpen! Want wij zijn over het algemeen super handig met het internet en hebben in een handomdraai de nodige informatie verzameld. Daarnaast moeten veel zaken online aangevraagd worden, iets waar niet alle ouderen toe in staat zijn.

Aanpassingen in huis

Als ouderen langer thuis willen blijven wonen, dan vind ik het ook belangrijk dat een huis veilig is. Senioren hebben nu eenmaal vaker ongelukken in en om het huis in vergelijking met jongere generaties. Het hoort er allemaal, op een dag ervaren wij dit allemaal (als we deze leeftijd mogen halen). Veiligheid voorop dus! Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om een huis veiliger te maken.

Trap lopen

Veel senioren krijgen moeite met traplopen. Even iets meer naar boven nemen of ophalen. Je loopt heel wat keren de trap op en af op een dag. Als dat niet meer zo goed lukt dan ga je of niet meer zo vaak naar boven, of het naar boven lopen wordt steeds gevaarlijker. Een oplossing hiervoor kan een traplift zijn. Het is een investering, dat klopt, maar als je de mogelijkheid hebt en je kunt daardoor langer thuis blijven wonen, dan is het zeker het overwegen waard! Wist je dat je traplift bijvoorbeeld ook kunt huren of tweedehands kunt kopen? Via het internet kan je alles vergelijken wat je maar wilt, zo kan je ook de kosten voor het plaatsen van een traplift vergelijken. Je voert al je wensen in en krijgt vrijblijvend drie offertes toegestuurd. Wat je daarmee doet, dat is vervolgens weer aan jezelf natuurlijk. Maar het is zeker een goede manier om de mogelijkheden te bekijken!

De douche

De douche is ook een plek waar veel ongelukken gebeuren. Het is dan ook heel belangrijk om hier de nodige hulpmiddelen te plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan extra handgrepen voor tijdens het in bad gaan of het douchen. Moeite met lang staan? Dan is een douche kruk of douche stoel een hele goede optie. De doucheruimte wordt natuurlijk nat en dat betekend vaak ook glad! Een goede antislip tegel zou dus handig zijn. Verder zou het fijn zijn als je veel ruimte hebt, maar dat heb je niet altijd voor het kiezen. Een zwevende wastafel is nog wel een tip, want stel dat je niet zo lang kunt staan en een rolstoel als hulpmiddel heb, dan kan je hier nog goed bij.

Meubelen

Als laatste nog even de tip om goed na te denken over de meubelen die je koopt dat je ouder wordt. Opstaan kan steeds moeilijker worden en je zal maar net zo’n lekkere plofbank hebben! Je komt dan bijna niet meer omhoog. Het is dus handig om voor meubelen te kiezen die je hier een handje bij helpen, bijvoorbeeld een sta-op stoel of een senioren bed.

Ook jij kunt helpen!

Nu zie ik je bijna denken, wat heb ik hiermee te maken? Nou, eigenlijk een heleboel. We kennen allemaal wel senioren, die het niet allemaal even makkelijk vinden in de snel veranderende maatschappij. Alles gaat online, terwijl ze er zelf niet zoveel van snappen. Van veel dingen weten ze het bestaan niet eens af, terwijl ze het thuiswonen zo kunnen vergemakkelijken. Vaak hoor ik dat ouderen eenzamer worden en als ze dan ook nog hun veilige plekje moeten verlaten, zie je ze achteruit gaan. Dus is het niet prachtig als ze met de juiste hulpmiddelen langer thuis kunnen blijven wonen? In vind van wel!

Ik heb dan ook altijd met alle liefde mijn oude oma’tje geholpen en datzelfde doe ik nu bij mijn opa. Hij woont lekker dichtbij en als hij hulp nodig heeft, dan belt hij gewoon. En eerlijk, zelfs mijn ouders snappen het soms niet helemaal, terwijl die nog niet eens zo oud zijn, maar alles veranderd zo snel.

Wat ik wil zeggen? Dat we elkaar moeten helpen waar dat kan en zeker de ouderen niet moeten vergeten. Ook niet als we het druk hebben met het werk en het gezin. Hulp met het uitzoeken van bepaalde zaken en beslissingen nemen. Maar ook gewoon eens voor de gezelligheid. Des te ouder je wordt, des te meer veranderd de gezinssituatie. Kinderen krijgen hun eigen leven, maar vergeet nooit;

Vroeger hoorde jij bij het gezin van je ouders en zij bij dat van hun ouders. Nu heb je je eigen gezin en later zullen ook jou kinderen een eigen gezin krijgen.


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?

Deze blog is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking.
Bron uitgelichte afbeelding; Canva


 

31 Comments

 • Lizzie

  Mijn opa en oma zijn nu nog goed genoeg om makkelijk thuis te wonen ,ik hoop dat wanneer ze minder worden ze toch zo lang mogelijk thuis kunnen blijven, daar zullen we met de familie dan alles aan gaan doen.

 • Xarifa

  Je hebt zo gelijk! Maar ik denk ook dat er nog veel onwetendheid is bij heel veel mensen, met wat er allemaal voor hulpmiddelen zijn. Zelfs ik met mijn zorgopleidingen ken ze niet allemaal.

 • Bianca Schrijft

  Helaas heb ik het meegemaakt dat mijn oma was gevallen in de achtertuin. Hier heeft ze een halve dag gelegen, bont en blauw. Vroeger ging men met 60-65 naar een bejaardenhuis, maar tegenwoordig wonen mensen van 90 slecht ter been, doof, slechtziend, dementerend of wat dan ook gedwongen thuis. Ik vind dit diep, diep triest.

  • Happinessfromme

   Dat vind ik ook! Het thuiswonen moet inderdaad wel haalbaar zijn op alle vlakken… Als ouderen willen en kunnen, heel fijn! Maar gedwongen thuis blijven terwijl het niet meer kan, dat vind ik ook triest inderdaad.

 • Balou

  Prachtige gedachten! Gelukkig zijn mijn opa en oma nog heel goed ter been en wonen ze nog goed samen. Mijn andere opa en oma zijn daarin tegen veel en veel te jong gestorven… ook al ben je hulpbehoevend, ze moeten kunnen genieten van hun oude dag!

 • hippiemeisje

  Mijn ene grootmoeder woont ook nog thuis, ze heeft gelukkig een volledig gelijkvloers huis, ze zou inderdaad gene trappen meer kunnen doen en dat bespaart toch ook heel wat extra kosten zo. Ze heeft wel een aangepaste douche ondertussen, een inloopdouche is voor zulke mensen ook ideaal. Heb ik zelfs al laten installeren met klapstoeltje in omdat ik regelmatig moeilijk kan staan sinds een auto-ongeluk. Ik kan het eigenlijk iedereen aanraden want zittend douchen is eigenlijk best wel leuk ook! 😉

 • Manon

  Mooie insteek van je verhaal! Ben ik het helemaal mee eens. Ik heb zelf ook een oudoom- en tante die de 80 zijn gepasseerd maar toch nog thuis wonen. Een (te) groot huis met steile trap die mijn oudtante eigenlijk niet meer goed omhoog kan door COPD. Toch lastig hoor, als je oud wordt.

 • Danielle

  Mijn oma is tot haar 90ste jaar thuis gebleven (in het huis waar ze zelfs is geboren) daarna noodgedwongen naar het verzorgingstehuis en daar is het eigenlijk helemaal fout gegaan. Ik ben dus zeker voor thuis laten wonen (met hulp) indien dat mogelijk is.

 • Denise

  Bij het lezen van dit stuk vroeg ik me eigenlijk voor het eerst in mijn leven af wanneer je officieel eigenlijk senior bent en schrok ervan: over iets meer dan 3 jaar ben ik het! Toch denken we bij dit stuk allemaal aan ‘oude opa’tjes en oma’tjes’. Hoe dan ook, ook ik ben er voor dat mensen zolang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen, of in elk geval op de plek waar ze zich het prettigst voelen.

 • Eline

  Heel mooi dat jij jouw grootouders zo helpt. Ik vind het een fijn idee om lang thuis te kunnen blijven wonen, zolang er geen eenzaamheid komt. Soms denk ik dat het best gezellig moet zijn om samen met andere oudjes in een rusthuis te zijn waar veel activiteiten worden gedaan.

 • An

  Mijn grootouders hebben tot het einde van hun leven thuis kunnen wonen. Mits wat hulp uiteraard maar het lukte. Van mij mag bejaardenhulp het dubbele verdienen. Ik heb zoveel respect voor die mensen!

 • Wanda

  Grotendeels ben ik het wel met je eens, maar ik zie ook ouderen die ten koste van alles zelfstandig willen blijven wonen terwijl dat niet meer verantwoord is. In zulke gevallen denk ik dat een bejaardencomplex met bepaalde voorzieningen toch beter is en vaak ook gezelliger om met gelijkgestemden te zijn.

 • Juliette

  Wat mooi dat je hier aandacht aan schenkt. Straks als wij bejaard zijn moeten we het ook hebben van de hulp van onze naasten. Mijn ouders zijn gelukkig nog redelijk vitaal maar er zal een moment komen waar ze hulp van mij en mijn broer en zussen nodig zal hebben. Goed om deze tips alvast te weten!

 • Daisy - MBYG

  Ik werk met jong dementerenden. Voor hen is de keuze tussen zorginstelling of thuis blijven zeer moeilijk aangezien zij lichamelijk nog perfect kunnen aar het geheugen laat dat niet meer toe.
  Ik zal wel altijd vanuit mijn professionele visie alles proberen om mijn ouders/grootouders zo lang mogelijk thuis te laten.
  – xx

 • Manuela

  Goed om hier aandacht aan te besteden. Gelukkig zijn mijn oma’s beide nog erg vitaal. Een van mijn oma’s spreek ik dagelijks en zie ik ook meerdere keren per week. Heel fijn! Lichamelijk wordt ze wel ouder dus zo nu en dan help ik haar een handje waar ik kan.

 • kiki hasselton

  Ja en nee, als het niet meer veilig voor ze is, dan zeg ik: zoek een andere oplossing/woonruimte. maar als het nog niet zo ver is en er zijn alleen wat kleine dingen, dan is misschien hulp in het huishouden voldoende

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.