Home

De tuin klaarmaken voor de herfst en de winter!

De tuin klaarmaken voor de herfst en de winter is wat mij betreft niet het leukste klusje wat er is, maar het moet natuurlijk wel gebeuren. Als je mijn blog al langer volgt, dan weet je dat wij een heerlijke grote tuin hebben. Een tuin waar er een plekje is voor iedereen en waar we heerlijk genieten. Een grote tuin betekend ook veel onderhoud en dat merken wij vooral op het moment dat we beginnen met de tuin klaarmaken voor de herfst. In dit artikel deel ik een paar handige tips met je!

Nu moet ik wel zeggen dat onze tuin ook best een beetje rommelig is. Beestjes mogen er lekker leven, de bloemen mogen overal groeien en daarnaast is het ook nog eens Daan zijn speelparadijs. Ik houd niet van dat hele nette, je moet wel zien dat er een beetje geleefd wordt en daarnaast is het voor de natuur ook goed dat niet altijd alles er spik en span uitziet.

De tuin klaarmaken voor de herfst

Ondanks dat onze tuin best een beetje rommelig mag zijn, zijn er wel een aantal dingen die wij doen om te zorgen dat onze tuin klaar is voor de herfstperiode. Eigenlijk kijken we in ieder seizoen even wat de tuin nodig heeft. Zo kijken we straks ook wat de tuin nodig heeft in de winter en daarna komen mijn favoriete seizoenen en gaan we weer de tuin klaarmaken voor de lente en de zomer! Door ieder seizoen even aandacht aan je tuin te besteden, zorg je ervoor dat je geen achterstallig onderhoud hebt en dat je tuin gezond blijft.

Grasmaaien

Het is handig om vlak voordat de winter begint je grasmat te maaien. Als je gras namelijk te lang is in de winter, dan vinden schimmels dit een heel fijn plekje om te vertoeven en dat wil je natuurlijk niet! Bemest het gazon ook nog even voordat de winter begint, dat zorgt ervoor dat je gras beter de winter doorkomt.

Snoeien

Het snoeien van bomen en struiken is belangrijk, maar kijk wel goed wanneer ze gesnoeid moeten worden. In de herfst kan je de bomen en struiken snoeien die in de winter in rust zijn. Denk er wel even om dat je niet gaat snoeien als het vriest, dat is niet goed voor de bomen en struiken. Verwijder alle dode en zieke takken, zo zorg je ervoor dat je bomen en planten gezond blijven.

Bodem verzorging en bloembollen poten

De herfst is het moment om de voorjaarsbollen te planten. Denk daarbij aan tulpen, krokussen en narcissen. Controleer wel even op welke diepte ze gepoot moeten worden. Wil je in het voorjaar nog meer nieuwe planten in je tuin zetten? Dan is het handig om de grond hier alvast op voor te bereiden door hem om te spitten. Voeg ook alvast compost toe om de voedingsstoffen in de grond aan te vullen.

Bescherm je planten

Je wilt natuurlijk niet dat na de winter al je planten dood zijn! Investeer dus in een goede bescherming van je planten. Je kunt je planten beschermen tegen de vorst door de planten in potten naar binnen (of in de kas) te zetten. De wortelen van vaste planten kan je beschermen door een laag mulch (boomschors, compost of stro) rond de vorstgevoelige planten te leggen. Je kunt je planten beschermen tegen insecten door vogelhuisjes op te gangen, vogels helpen je graag bij het bestrijden van insecten.

Opruimen

Ruim alle gevallen bladeren op die op je gazon en in je borders liggen. Als je dit niet doet, kan het voorkomen dat schimmels en ziekten zich erin gaan nestelen en zich door je hele tuin verspreiden. Haal dode planten en bomen weg en snoei de bomen en struiken zoals hierboven genoemd is. Veeg niet je hele straat schoon, maar houdt ook rekening met bijvoorbeeld de egeltjes in de winter. Egels gebruiken gevallen bladeren voor een nestje om de winter door te komen.

Schoonmaken

Als het dan zover is om ook je tuinmeubelen op te ruimen, maak die dan eerst even goed schoon. Je kunt ze vervolgens onder dak zetten of afdekken, zo voorkom je beschadigingen door het winterse weer. Maak ook je tuingereedschap schoon en berg dit op een droge plek op, zo voorkom je dat je tuingereedschap gaat roesten.

Je tuin klaarmaken voor de herfst en de winter, genoeg te doen dus!
Heb jij nog handige aanvullende tips?

Volg Happinessfromme ook op Facebook, Instagram & Pinterest en blijf op de hoogte van o.a. de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates & nog veel meer leuks… โ™ฅ

Bron (uitgelichte) afbeelding(en); Peggychoucair van pixabay (Gratis stockfoto โ€“ Canva)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.