Home

De tuin klaarmaken voor de lente en de zomer!

Lentekriebels! Wanneer het zonnetje na de donkere winterdagen steeds vaker tevoorschijn komt, komen de lentekriebels! De tuin klaarmaken voor de lente en de zomer vind ik altijd heerlijk om te doen. In de herfst en in de winter doen wij niet zo heel veel in de tuin. We beginnen de lente dus altijd met “puinruimen”.

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen manier om zijn tuin te onderhouden. In dit artikel vertel ik je meer over hoe wij dat aanpakken en wat ik mooi vind in de tuin! Denk daarbij aan mooie bloemen en planten, aan mooie bloembakken voor de bloemen en planten en natuurlijk ook aan groente en fruit in onze tuin.

De tuin klaarmaken voor de lente en de zomer!

In de herfst en in de winter doen wij dus niet zoveel aan de tuin. We zorgen er wel voor dat Daan lekker buiten kan spelen in zijn eigen speelparadijs, maar verder laten we de bladeren lekker liggen. Zodra het zonnetje zich steeds meer laat zien dan komen de lentekriebels en voel ik de drang om alles klaar te maken, zodat we lekker buiten kunnen zitten.

“Puinruimen”

Waar we altijd mee beginnen is het opruimen van alle bladeren die zijn gevallen de afgelopen seizoenen. Een groot deel is wel al vergaan, maar er blijft natuurlijk altijd wat achter. Zodra we de straat en het gazon vrij van bladeren hebben gemaakt, dan is het tijd om met de hogedrukspuit te spelen… Onze tegels zijn altijd heel erg groen en de middeltjes om het groen te verwijderen werken niet altijd even goed of zijn niet allemaal even milieu vriendelijk.

Het gras heeft ook altijd een beetje aandacht nodig. Omdat er veel op gespeeld wordt, zaaien we ieder jaar weer gras in. Menno gaat het altijd eerst verticuteren, daarna zaaien we nieuw graszaad in (voor het herstellen van het gazon). Indien nodig bestrooien we de grond nog met andere voedingsstoffen die nodig zijn.

Hoe gaat het met de plantjes?

Als de straat netjes is, dan is het tijd om alle tuinmeubelen en plantjes onder de overkapping weg te halen. Meestal verzamel ik alle plantjes op één plek en kijk ik wat voor zorg ze nodig hebben. Ik verwijder alle onkruid, vul de aarde aan en voeg hier en daar wat mest toe. De plantjes zijn dan weer klaar voor een nieuw lente en zomer seizoen. Hopelijk gaan ze allemaal weer mooi bloeien!

Tijd voor de tuinmeubelen!

In de winter hebben wij altijd alle tuinmeubelen onder de overkapping staan. We zitten in de herfst en in de winter toch niet buiten. Onze tuinmeubelen zijn in principe geschikt om ook in de winter buiten te staan, maar voor mijn gevoel is het beter om ze toch lekker droog te zetten. Zodra de tuinmeubelen weer buiten staan, dan beginnen echt de kriebels om lekker buiten te zitten.

Blij van bloemen…

Ik word ontzettend blij van bloemen! De meeste vaste planten die wij hebben die bloeien nog niet aan het begin van de lente. Toch vind ik het heel fijn om bloemetjes te zien bloeien om mij heen. Wij hebben dan ook een groot aantal plantenbakken waar wij ieder jaar plantjes in kopen die maar één jaar bloeien. Deze plantjes zorgen direct voor gezelligheid in de tuin.

En de moestuin?

Met de moestuin zijn we al een tijdje aan het klooien. De aardbeien, frambozen en besjes groeien als een tierelier, maar andere dingen willen nog niet zo goed lukken. Ik heb nu het idee om verschillende plantenbakken bij elkaar te zetten en daar vervolgens producten als rucola, tomaatjes, paprika, courgette, komkommer etc. in de planten. Persoonlijk vind ik vierkante plantenbakken heel erg mooi, bij Plesanto hebben ze bijvoorbeeld prachtige exemplaren.

Een plekje om tot rust te komen

Voor mij moet de tuin echt een plekje zijn waar we allemaal lekker buiten kunnen zijn en tot rust kunnen komen. Ik ben graag buiten bezig met een haakwerkje, maar ik lees ook graag een boek. Menno is graag met de moestuintjes bezig, hij is natuurlijk niet voor niets groenteboer. Verschillende plantenbakken bij elkaar zag hij trouwens ook wel zitten! Het is echt zijn ding, dus het is fijn als hij het eens is met mijn ideeën.

Voor Daan moet de tuin een plekje zijn waar hij lekker kan spelen. Volgens mij is dat gelukt, want hij heeft een trampoline om zich lekker op uit te leven. Daarnaast heeft hij een prachtig speeltoestel met onder andere een zandbak, schommels, een glijbaan, een klimwand, een duikelrek en allemaal andere dingen die hij er samen met Menno aan geknutseld heeft.

Even terug naar de tuin klaarmaken voor de lente…

Wij zijn altijd wel even bezig om alles netjes te krijgen, we hebben dan ook best een hele grote tuin. Met name het opruimen en schoonmaken kost veel tijd en vind ik persoonlijk ook niet het leukste om te doen. Wat ik wel leuk vind is de meubels weer buiten zetten, de plantenbakken allemaal een plekje geven en kijken hoe het met alle plantjes gaat. Even een gezellig babbeltje met de plantjes, zodat ze ook dit seizoen weer goed gaan groeien.

Je tuin klaarmaken voor de lente, hoe pak jij dat aan?

Volg Happinessfromme ook op Facebook, Instagram & Pinterest en blijf op de hoogte van o.a. de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates & nog veel meer leuks…

Bron (uitgelichte) afbeelding(en); Congerdesign – Pixabay (Gratis stockfoto – Canva)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.