Verbouwen, van bouwval naar paleis(je)!
Home

Verbouwen, van bouwval naar paleis(je)!

Toen wij zo’n tien jaar geleden ons huis kochten, was er een heleboel wat vervangen moest worden. We zeggen wel eens gekscherend dat alleen de buitenmuren zijn blijven staan. Werkelijk alles was verouderd en moest vervangen worden. Een hele klus om alles te verbouwen, die nog steeds niet klaar is, maar tot nu toe zeker de moeite waard is.

Jaren 30 huis

In 2009 hebben wij ons huisje gekocht. Het is een jaren 30 huis, waar sinds de jaren 30 vrij weinig aan gedaan was. Niet erg, want zo konden wij mooi alles zo maken als we zelf wilden. Toch is de hele klus wel tegengevallen, zowel financieel als kluservaring als tijd. Wij zijn eraan gewend geraakt, alhoewel sommige dingen nog wel storend zijn, zien we ook wel goed wat wel al allemaal gedaan is.

Dakkapel plaatsen

Ons huis is niet groot en door de schuine daken was er boven niet veel ruimte. Er zaten wel twee kleine dakkapellen, maar die zijn vervangen door één groot exemplaar. Iets wat wij uitbesteed hebben, want in verband met alle regels veel te complex voor onszelf. Iets wat op dat moment ook ter sprake kwam was natuurlijk ons dak. Wilden we de dakpannen houden, of werd het tijd om de dakpannen te vervangen? Daarbij moesten we dan ook nog rekening houden met het laten maken van een asbestinventarisatierapport. Dit rapport is namelijk verplicht bij het aangaan van grote verbouwingen. Alles bleek nog prima in orde en de dakpannen die over bleven na het plaatsen van de dakkapel hebben we mooi bewaard. Het zijn nog de originele exemplaren en moeilijk bij te krijgen. Als er één sneuvelt hebben we gelukkig nog nieuwe liggen.

Aanbouw aanpakken

Ons huis had al een aanbouw, maar die was helemaal scheef gaan staan. Het nieuwe dak bleek niet zo nieuw als we dachten en hier hebben we dus wel asbest moeten laten verwijderen. Alles is plat gegaan en er is een nieuwe aanbouw gekomen. Een mooi proces om te zien, ik heb zelf de betonnen vloer mogen storten. Of nou ja, zelf, de man die er was met de vrachtwagen gaf natuurlijk de instructies! In de aanbouw zitten het toilet, wasruimte en een heerlijk ruime douche met inloopdouche, dubbele wastafel en een groot bad! Ik ben blij dat we het zo hebben gedaan, want ik zou het echt niet willen missen.

Alles opbouwen

Het slopen ging natuurlijk lekker rap, maar het opbouwen kostte meer tijd (en geld) dan gepland. Nieuwe vloeren, isolatie, metselen, etc., etc.. Het grootste project is nu nog de zolder. Manlief is al steeds bezig met kleine klusjes daar, zodra de zoldertrap erin zit kunnen we echt opschieten en ook de trapopgang mooi maken. Op mijn wensenlijstje staat nog een traprenovatie van onze mooie jaren 30 trap! In al die jaren weet ik nog steeds niet hoe we hem mooi krijgen.

Ben jij wel eens een (kleine) verbouwing aangegaan? Viel dat mee of tegen? Het belangrijkste, ben je tevreden met het resultaat?

Volg Happinessfromme ook op Facebook, Instagram & Pinterest en blijf op de hoogte van o.a. de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates & nog veel meer leuks…

16 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.