Lifestyle,  Ouderschap,  Persoonlijk

Zorgverzekering, tijd voor een eindejaarscheck!

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat het weer tijd is om je zorgverzekering te checken! Ieder jaar maken de zorgverzekeraars aanpassingen in de prijzen en vergoedingen. Een deel is vanuit de overheid geregeld, maar per zorgverzekering zijn de verschillen ook groot. Ik ben er even voor gaan zitten, want wat gebruiken wij nu echt en waar betalen we allemaal voor? Ik geef je tips voor het vergelijken van je zorgverzekering.


Zorgverzekering regelen

We zijn in Nederland allemaal verplicht om een zorgverzekering te hebben, zoals bijvoorbeeld de zorgverzekering van FBTO. Daarom is het iets waar je goed naar moet kijken. De basisverzekering is voor iedereen gelijk, dit is door de overheid bepaald. Ook het eigen risico is voor iedereen hetzelfde. Al kan je bij het eigen risico er wel voor kiezen om vrijwillig een hoger bedrag aan eigen risico te betalen. Als je verwacht dat je meer zorg nodig hebt dan je basisverzekering vergoedt, dan is het verstandig om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.

Aanvullende verzekering

Als je meer zorg verwacht dan dat je basisverzekering dekt, dan is een aanvullende verzekering dus verstandig. Als ik naar onszelf kijk, dan hebben wij allebei fysiotherapie nodig. Daarnaast heb ik vaak problemen met mijn gebit. Ik heb uitgerekend wat dit allemaal kost en wat een aanvullende verzekering vergoed. In ons geval kan een aanvullende verzekering dus zeker uit.

Mijn tips voor een zorgverzekering check!

  • Maak een lijstje van de zorg die je verwacht nodig te hebben. Doe dit per gezinslid, want iedereen kan voor een andere aanvullende verzekering kiezen.
  • Houd ook rekening met zorg die je niet verwacht. Heb je zwaar fysiek beroep? Dan kan het handig zijn om fysiotherapie in het pakket te hebben.
  • Kinderwens? In het geval van een aanvullende zorgverzekering heb je vaak recht op vergoeding van je eigen bijdrage van de kraamzorg. Daarnaast krijg je in de meeste gevallen een kraampakket.
  • Beugel of kunstgebit nodig? Lijkt het erop dat er op termijn een beugel nodig is? Ziet het er naar uit dat je binnen een aantal jaren een kunstgebit nodig hebt? Kijk dan even in de voorwaarden van de aanvullende verzekering voor je tanden. Soms is het namelijk zo dat je al één of meerdere jaren hoog verzekerd moet zijn om voor een vergoeding in aanmerking te komen.

Restitutie of natura polis?

Zie je deze begrippen ook wel eens staan? Ik wel en wist niet goed wat een natura of restitutiepolis precies inhield. Tijd om het even uit te zoeken dus!

Bij de natura polis kies je eigenlijk gewoon voor de basisverzekering. Je zorgkosten worden helemaal vergoed wanneer je kiest voor een zorgverlener die een contract met je zorgverzekering heeft. Vaak kun je dan ook nog gewoon voor een niet gecontracteerde zorgaanbieder kiezen, echter krijg niet 100% van de gemaakte zorgkosten vergoed.

Een restitutiepolis houdt in dat je altijd al je zorgkosten vergoed krijgt (mits de benodigde zorg binnen de basisverzekering valt). Dit geldt dus ook voor niet gecontracteerde zorgaanbieders. Je mag dus altijd zelf kiezen waar je heen wilt zonder extra kosten.

Zorgverzekeraars

Iedere zorgverzekeraar heeft zo zijn eigen pakketten waar je je mee kunt verzekeren. Je lijstje met verwachtte zorgkosten komt dus goed van pas bij het vergelijken van de verzekeraars. Bij FBTO heb je de keuze uit 11 verschillende modules. Dit betekent dat je dus heel precies kan kiezen waarvoor je je wilt verzekeren. Bij FBTO is het ook mogelijk om je eigen risico in termijnen te betalen. Zodra je gebruik hebt gemaakt van je eigen risico en de nota ontvangt, is het mogelijk deze kosten gespreid betalen. Zo kom je niet in één keer voor een hoge uitgave te staan. Daarnaast kun je ook zelf kiezen wanneer je je zorgverzekering betaald. Niet iedereen krijgt op hetzelfde moment zijn loon en zo kan je het mooi zelf plannen.

Tegemoetkomingen

Soms kan het zijn dat je recht hebt op zorgtoeslag van de Belastingdienst. Het is mogelijk om een proefberekening te maken voor je toeslagen. Je hebt hiervoor je eigen verzamelinkomen nodig en als je een toeslagpartner hebt, ook dat inkomen. Via de proefberekening kan je direct alle toeslagen berekenen (huurtoeslag, kindgebonden budget, opvangtoeslag en zorgtoeslag). Als je twijfelt, kan je het altijd even checken, het is een kleine moeite en kan je zowaar wat geld opleveren!

Onze zorgkosten staan op een rijtje, ik heb dus een goed beeld van wat we ook daadwerkelijk nodig gaan hebben. Dit heeft in het verleden al aardig wat euro’s opgeleverd. Hoe zit dit bij jou? Heb jij je er ook al goed in verdiept? Als niet, zeker even doen, want het kan je echt een besparing opleveren.


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?

Deze blog is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking.
Bron uitgelichte afbeelding; Canva


24 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.