Lifestyle

Een e-sigaret in plaats van een gewone sigaret?

Dat roken niet goed voor de gezondheid is, dat weten we allemaal wel denk ik! In plaats van een gewone sigaret zou je kunnen kiezen voor een e-sigaret. Maar wat is zo’n e-sigaret precies en hoe kan een e-sigaret je helpen met het stoppen met roken? Ik vertel je er in dit artikel meer over en deel graag mijn eigen ervaringen met je!

E-sigaret

Ik denk dat we allemaal wel al een keer een e-sigaret hebben gezien. Ze zijn de laatste tijd erg populair en kunnen je helpen met het stoppen met roken. Maar wat is het nu precies voor ding?

De werking van een e-sigaret

Een e-sigaret “roken” wordt ook wel dampen genoemd. Dit komt omdat er geen echt vuur of rook aan te pas komt. Een e-sigaret bestaat uit een clearomizer en een batterij. De clearomizer is het deel waar je de vloeistof in doet en de batterij zorgt ervoor dat de vloeistof verdampt. De batterij moet je zelf opladen, de gebruiksduur is afhankelijk van hoeveel je hem gebruikt op een dag.

Er wordt soms ten onrechte gedacht dat je een e-sigaret tijdens je zwangerschap kunt gebruiken. Dit is niet waar! Het gebruikt van een e-sigaret wordt net als een gewone sigaret dringend afgeraden tijdens de zwangerschap.

E-liquids

Als je gebruik maakt van een e-sigaret, dan heb je de keuze uit een groot assortiment e-liquids. Je kunt uiteraard kiezen voor de gewone tabakssmaak, maar ook uit een heleboel andere “smaken”. Denk bijvoorbeeld aan je favoriete fruitsoort, mint, milkshake en nog veel meer soorten. Daarnaast kan je bij de vloeistoffen de sterkte van het nicotine gehalte zelf kiezen. Over het algemeen heb je de keuze uit verschillende sterktes, van geen nicotine tot heel veel nicotine.

Stoppen met roken

Doordat je de keuze hebt uit de verschillende sterktes qua nicotine, kan een e-sigaret je helpen met het stoppen met roken. De gewoonte van het roken leer je er niet mee af, je blijft immers ergens door ademhalen, maar je kunt er wel je nicotine verslaving mee afbouwen. Als je bijvoorbeeld met een zware liquid begint, kun je die langzaam afbouwen naar een hele lichte en uiteindelijk naar één waar helemaal geen nicotine meer in zit.

Een e-sigaret kopen

E-sigaretten zijn tegenwoordig op heel veel plekken te koop. Als je een e-sigaret kopen gaat, dan is het handig als je weet wat je wilt. Hoe lang wil je dat de batterij mee gaat, heb je een voorkeur voor een bepaalde kleur en zijn er nog andere zaken waar jouw e-sigaret aan moet voldoen? Allemaal dingen die je van tevoren het beste al kunt bedenken. Natuurlijk kan je ook altijd de verkoper om hulp vragen als je er één aan wilt schaffen, zo beantwoorden ze bij Smokesmarter graag de vragen die je hebt. Dit geldt ook voor de sterkte van de liquids, als je zware sigaretten gewend bent zal je meer mg nicotine nodig hebben dan wanneer je lichte sigaretten rookte.

Mijn ervaring

Eens was ik ook een roker, niet alleen een gezelligheidsroker, maar ook echt verslaafd! Meerdere keren heb ik geprobeerd te stoppen. Zo ook een keer met behulp van een e-sigaret. Het is niet te vergelijken met gewoon roken vind ik, alhoewel je wel een gewoonte in stand houdt met betrekking tot ergens een hijs van nemen. Wat ik wel prettig vond was dat ik rustig af kon kicken van de nicotine en ik vond het ook wel leuk om zo nu en dan eens een nieuw smaakje te proberen. Wat dat betreft heeft het me dus echt geholpen om van de nicotine af te komen, al bleef de gewoonte wel. Uiteindelijk heb ik ooit weer een keer een gewone sigaret opgestoken, super dom natuurlijk! Maar ook dat is verleden tijd, want een paar jaar geleden ben ik cold turkey gestopt en dat gaat nog altijd goed!

Ben jij een (ex)roker? Heb je wel eens een e-sigaret geprobeerd of zou het wat voor je zijn?

Wil je nou stoppen met roken? Lees dan eens mijn tips over het stoppen met roken.


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?

Deze blog is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking.
Bron uitgelichte afbeelding; Canva


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.