Lifestyle

Het leed dat de was doen heet!

Het huishouden, de was! Het leed dat de was doen heetโ€ฆ Jeetje wat heb ik een hekel aan de was, het is echt wel het ergste van het hele huishouden. Waarom? Nou, je moet zoveel stappen doorlopen voordat het eindelijk een keer weer schoon en netjes in de kast ligt.

Het huishouden

Vanaf een bepaalde leeftijd zal iedereen iets in het huishouden moeten gaan doen. Tegenwoordig is het heel normaal dat zowel mannen als vrouwen zich inspannen voor een schoon en netjes huis. Wij hebben thuis niet echt een taakverdeling, eigenlijk gaat alles vanzelf. Behalve dat ene ding in het huishouden, wat je waarschijnlijk wel al kunt raden! De was!

Het leed dat de was doen heet!

De was dus, mijn taak in het huishouden. Ik weet ook niet of ik het aan Menno toe zou vertrouwen, want ik heb zo mijn eigen manieren en regeltjes om de was te doen, maar dat ga je hieronder nog wel lezen!

Uit de kast pakken

Deze eerste stap heeft eigenlijk nog niets met het wasproces zelf te maken, maar ik vind het er wel bij horen, want je zult zien dat het cirkeltje straks rond is! Je pakt namelijk je aankomende was uit de kast… Okรฉ, dat klinkt een beetje raar natuurlijk, maar elke ochtend kiezen we natuurlijk uit wat we die dag aan gaan doen. We weten natuurlijk allemaal dat het handiger is om ‘s avonds alvast de kleding klaar te leggen, maar daar komt hier in de praktijk niets van terecht ๐Ÿ˜‰ .

Vies maken

Ook deze tweede stap heeft nog niets met het wassen zelf te maken natuurlijk, het zorgt er alleen voor dat je iets te wassen hebt! Met een peuter van twee in huis hoef ik het vies maken niet toe te lichten denk ik. Na het buitenspelen moet er standaard een set schone kleren aan, maar dat hoort ook zo vind ik! ‘s Nachts wil de luier nog wel eens doorlekken, dus het is vaak tijd voor een schone pyjama en compleet schoon beddengoed. Ook eten lukt nog niet altijd zonder knoeien, Daan zijn motto is dat slabbetjes voor baby’s zijn, met als resultaat nog meer was! Wij hebben dan zelf natuurlijk ook nog onze eigen kleding, beddengoed, handdoeken, gordijnen en al die andere dingen die gewassen moeten worden.

In de wasmand

Vieze kleren moeten in de wasmand! Hoe vaak roep jij dit in de week? Als ik rondslingerende kleding vind en de wasmachine is nog niet helemaal vol, dan gooi ik het er gewoon bij in. In de douche hebben we drie wasmanden staan. ร‰รฉn voor de kookwas, รฉรฉn voor de bonte was en een kleine voor de witte was. Je kunt het natuurlijk nog verder uitsplitsen, maar dit werkt prima voor ons en de kleding blijft gewoon netjes. Manlief snapt het systeem gelukkig helemaal (Lees: in het begin heb ik papiertjes op de wasmand geplakt met welke kleding in welke wasmand moet.)ย en Daan helpen we er natuurlijk nog gewoon bij.

Wasmachine aan

Wasmand vol, wasmachine aan! En dat zijn er veel per week! Er staat minimaal รฉรฉn wasmachine aan per dag, maar soms nog wel meer. Dat meer is eigenlijk afhankelijk van hoeveel onze peuter vies maakt, want kleren waar een plas ongelukje mee gebeurd is was ik meestal direct. Als je het in de wasmand gooit dan gaat alles zo stinken. De meeste kleding was ik op 30 graden, het wordt schoon en fris en schijnt goed voor het milieu te zijn. De kookwas gaat op 60 graden en het beddengoed op 90 graden. Soms wijk ik hiervan af, dat ligt er even aan hoe vies alles is en op welke temperatuur alles gewassen mag worden.

Etiketten lezen
wassymbolen
Bron: Shoeby.nl

De was doen is natuurlijk een hele verantwoordelijk taak, want je wilt natuurlijk niet steeds nieuwe kleding hoeven kopen! Gelukkig zitten er bijna overal etiketten in, waarop je kunt lezen hoe warm het product gewassen mag worden, of het in de droger mag en informatie over bijvoorbeeld strijken. Aangezien ik bijna alles op 30 graden was, check ik bijna geen etiketten, alleen als ik twijfel bij een bepaald kledingstuk door bijvoorbeeld de stof. Hiernaast vind je een handig overzichtje, zodat je de symbolen even na kunt checken als je twijfeld.

In de droger / ophangen

Zo, de wasmachine is klaar, tijd om te zorgen dat alles ook weer lekker droog wordt! Gelukkig heb ik een droger, want ik zou echt niet weten wat ik zonder zou moeten met al die was. Wij hebben in huis niet echt een kamer over of een plek waar ik een droogrek neer zou kunnen zetten. In de douche heb ik droog rekjes aan de deur/kachel hangen waar ik alle shirtjes, truien, jasjes en vesten ophang om te drogen. Alle andere kleding gaat eigenlijk gewoon lekker in de droger. In de zomer heb ik wel mijn wasrekjes buiten staan en hang ik meer buiten op, alhoewel sokken en ondergoed gewoon lekker makkelijk de droger in gaat.

Opvouwen

De was is droog, tijd om te gaan vouwen! Een echte opvouw held ben ik niet, maar het ziet er ook niet als een ramp uit. Ik sorteer het als ik het opgevouwen heb direct over verschillende wasmanden, zodat ik het straks makkelijk op kan ruimen. Strijken doen we thuis bijna niet, maar dat is ook niet nodig, want we dragen bijna geen blouses. Doordat ik de bovenkleding allemaal ophang is dat vaak ook al lekker kreukvrij.

In de kast leggen

Tijd voor de allerlaatste stap! Alle schone was weer in de kast leggen. Doordat ik alles over verschillende wasmanden heb gesorteerd kan ik alles makkelijk per wasmand opruimen. De kasten van de heren zijn wel netjes, mijn eigen kast laat te wensen over. Ik ruim hem wel eens in de zoveel tijd op, maar door het wisselen van kleding en twijfelen over wat ik aan wil wordt het soms een puinhoop.

Het leed dat de was doen heet, een never ending story!

Tijdens het schrijven van deze blog heb ik mij een aantal keren afgevraagd hoe bepaalde zaken bij andere mensen thuis gaan. Ik ben dan ook erg benieuwd of jullie een taakverdeling in het huishouden hebben en wie de was doet. Zijn er bij jullie thuis ook regeltjes om dit proces in goede banen te leiden?ย 

Trouwens, het staat allemaal zo mooi zwart op wit, maar in de praktijk vergeet ik ook weleens een wasmachine aan te zetten of uit te ruimen en staat er een berg was om op te vouwen.

[AdSense-A]

One Comment

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.