Lifestyle

Koffie taal voor beginners!

Voordat ik moeder werd dronk ik nooit koffie, ik lustte het ook gewoon niet. Sinds Daan er is heb ik meerdere keren geprobeerd met verschillende smaken, maar ik krijg er hoofdpijn van en lust het nog steeds niet. Wel ging er een wereld voor me open toen ik ontdekte hoeveel koffie soorten er wel niet waren. Daarom schrijf ik deze blog over koffie taal voor beginners.

Koffie taal voor beginners!

In deze blog kan je verschillende dingen lezen over koffie. Ik ga antwoord geven op de vraag wat koffie nou precies is en welke soorten koffie er allemaal zijn. De blog heet niet voor niets koffie taal voor beginners, ik ben zelf ook een beginner en probeer het dus ook in beginners woorden uit te leggen.

Wat is koffie?

Koffie wordt gemaakt van gemalen van koffiebonen. Koffiebonen zijn de zaden en pitten van de koffieplant. Na het oogsten van de koffiebonen worden ze ontdaan van hun buitenste laag en worden ze gedroogd. Als de bonen gedroogd zijn worden ze gebrand, tijdens het branden worden de suikers in de boon gekarameliseerd. Hierdoor ontstaat de koffieolie die zorgt voor het aroma en de smaak van de boon. De bonen kunnen in verschillende gradaties gebrand worden, van licht tot heel donker. Na het branden worden er verschillende dingen met de bonen gedaan. Een deel wordt heel verkocht, zodat je ze elf kunt malen. Een ander deel wordt al gemalen, zodat je voorgemalen koffie kunt kopen. Ook bij het malen zijn verschillende gradaties, van een grove tot een zeer fijne maling.

Soorten koffie

De kenners onder ons weten wel dat er veel verschillende soorten koffie zijn en misschien ook wel wat ze betekenen. Als je net begint met koffiedrinken, dan kan het nog een hele klus zijn om te ontdekken wat alle koffiesoorten precies inhouden. Hieronder heb ik een lijstje samengesteld van veel voorkomende koffiesoorten.

Espresso

Een espresso is een donkere geconcentreerde koffie van ongeveer 30 ml., die gemaakt is van zeer fijn gemalen koffiebonen. Echte espresso kan je herkennen aan zijn  lichtbruine schuimige laagje crema, die ontstaat door de hoge druk waarmee het water door de koffie wordt geperst.

Bestaat uit: 1 deel espresso.

Dubbele espresso

De naam verraad eigenlijk al genoeg over deze koffie. Zoals je al zou kunnen vermoeden is een dubbele espresso gewoon twee kopjes espresso.

Bestaat uit: 2 delen espresso.

Latte macchiato

Een latte macchiato is een koffie die bestaat uit laagjes espresso en melk. Latte betekent melk en macchiato betekent vlek. Als je op de juiste manier espresso aan de melk toevoegt, dan ontstaat en een vlek in de melk.

Bestaat uit: 4,5 deel opgestoomde melk, 2 delen espresso, 0,5 deel melkschuim en eventueel een beetje karamel.

Caffè latte

Een caffè latte (of gewoon latte) is een espresso met opgestoomde melk en melkschuim. Een latte is zoeter dan een espresso door de melk die je er aan toevoegt.

Bestaat uit: 1 deel espresso, 2 delen opgestoomde melk en een laagje (1 cm.) melkschuim.

Capuccino

Cappuccino lijkt heel erg op een latte. Het verschil tussen de twee drankjes is dat een cappuccino meer schuim heeft en chocolade bovenop het drankje.

Bestaat uit: 1 deel espresso, 2 delen opgestoomde melk, een laagje (2-3 cm.) melkschuim en sprenkel er een beetje cacao of chocolade overheen. 

Ristretto

Ristretto is een espresso die gemaakt is met dezelfde hoeveelheid koffie, maar met de helft minder water.

Bestaat uit: de hoeveelheid koffie voor een espresso, maar de helft minder water.

Mokka

Een mokka is een mix tussen een cappuccino en een warme chocolademelk.

Bestaat uit: 1 deel espresso, 1 lepel chocoladepoeder, 0,5 deel opgestoomde melk, een laagje (2-3 cm.) melkschuim en sprenkel er een beetje cacao of chocolade overheen. 

Americano

Ook van de koffie is de basis een espresso, door er water aan toe te voege wordt hij een stuk minder sterk.

Bestaat uit: 1 deel espresso, 1 deel heet water (na het koken 2 min. laten afkoelen). (Eventueel 1 deel espresso en 2 delen heet water om het nog minder sterk te maken.)

Lungo

De Lungo lijkt op een Americano en heeft ook dezelfde ingrediënten. Door de bereiding is de smaak echter wel anders, een lungo is sterker en bitterder, doordat al het water door de gemalen koffie gaat.

Bestaat uit: de hoeveelheid koffie voor een espresso, maar dubbel zoveel water.

Conclusie

Volgens mij heb ik hierboven wel de meest populaire koffiesoorten beschreven. Mocht je er één missen, laat het me even weten, dan ga ik voor je uitzoeken hoe hij gemaakt wordt en voeg ik hem toe aan deze blog!

Ondanks dat ik dus zelf nog steeds geen koffie drink (ik blijf het wel proberen hoor), vond ik het wel heel leuk om me hier even in te verdiepen. Mijn man drinkt namelijk wel koffie, dus dan weet ik een beetje wat ik hem voor kan schotelen!


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?

Bron uitgelichte afbeelding; Canva


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.