Hallo november, wat heb je voor ons in petto
Lifestyle

Hallo november, wat heb je voor ons in petto?

Hallo november! Weer een nieuwe maand, dus weer nieuwe dingen op de planning! Ik vind het altijd wel leuk dat iedere maand zo zijn eigen charmes heeft. November is natuurlijk de maand dat wij Sint Maarten lopen en dat Sinterklaas weer aankomt in ons mooie landje! Ik pakte eens de kalender erbij waar alle bijzondere dagen in november op staan, maar daar kom ik later even op terug.

November is een drukke maand en natuurlijk een aanloop naar de feestmaand december! Ik houd niet zo van de drukte, wij allemaal niet, dus het is heel fijn dat we daar als gezin een goed balans in kunnen vinden. Daan kijkt uit naar Sint-Maarten lopen en ik mag altijd wel graag online rond snuisteren tijdens Cyber Monday. Natuurlijk komt ook Sinterklaas weer aan in het land, maar volgens mij wilde Daan dat dit jaar lekker skippen, ik zeg dikke prima!

November 2023

Hallo november! Wat heb je allemaal voor ons in petto? Er staan genoeg dingen op de planning als ik de maand zo bekijk.

November = Movember

Movember is een jaarlijks terugkerend evenement om aandacht te vragen voor de gezondheid van de man. De gezondheid in het algemeen, maar met speciale aandacht voor prostaatkanker en teelbalkanker. De stichting Movember Foundation nam hier het voortouw in, door mannen te vragen om in de maand november hun snor te laten staan. Op deze manier willen ze aandacht vragen en geld inzamelen voor het goede doel.

Het doel van Movember is om het gezicht van de gezondheid van de man te veranderen.

Allerzielen

Op 2 november is het Allerzielen, een dag waarop we alle overledenen herdenken.

Vroeger werd in de katholieke kerk tijdens de Allerzielenmis gebeden voor alle zielen die zich nog in vagevuur bevinden en nog niet in de hemel waren. Het gebed moest helpen om de tijd in het vagevuur te verkorten, zodat de zielen sneller naar de hemel konden.

Tegenwoordig is Allerzielen niet meer alleen katholieke aangelegenheid. Steeds meer mensen buiten de kerk herdenken op deze dag hun overleden dierbaren. De gelovigen bidden voor bevrijding van de ziel en de niet-gelovigen herdenken de doden. De datum van de gedenkdag Allerzielen kan verschillen per geloof.

Week van de mediawijsheid – #hierniet

In de week van de mediawijsheid, die loopt van 10 t/m 17 november wordt extra aandacht besteed aan de manier waarop we online met elkaar omgaan. Hoe bewaak je je grenzen en maak je van de online wereld een fijne plek? Een plek waar je je vrij en veilig voelt en waar jij je mening op een respectvolle manier kunt uiten.

Als je actief bent op sociale media, dan krijg je te maken met reacties. Deze reacties kunnen positief zijn, maar ook negatieve berichten kunnen de overhand krijgen. We hoeven het natuurlijk niet altijd met elkaar eens te zijn, maar er zijn wel grenzen.

Haatspraak? Scheldpartijen? Kwetsende opmerkingen of ongepaste ‘humor’? #hierniet

Meer informatie over de week van de mediawijsheid vind je op weekvandemediawijsheid.nl

Sint-Maarten

Op 11 november vieren we Sint-Maarten. Lange tijd wist niet iedereen in Nederland wat dit precies was, maar tegenwoordig kennen steeds meer provincies dit feest. Als het donker wordt lopen de kinderen met hun (zelfgemaakte) lampion langs de deuren. Als de deur open wordt gedaan zingen we een liedjes ter ere van Sint-Maarten en in ruil daarvoor krijgen ze een traktatie (snoep of fruit).

Op 11 november in het jaar 397 werd de heilige Sint-Maarten begraven. Hij stond erom bekend dat hij zorgde voor de arme mensen. Volgens de verhalen gaf hij bijna al zijn spullen aan de armen, zelfs zijn mantel sneed hij doormidden, om de helft aan een bedelaar te schenken. Vroeger gingen arme kinderen met Sint-Maarten langs de deuren met hun lampionnen, in de hoop dat ze iets lekkers kregen om de winter door te komen. Tegenwoordig doen kinderen dat voor de lol!

Black Friday en Cyber Monday

Black Friday valt dit jaar op vrijdag 24 november en is ontstaan in de VS. Black Friday valt op de dag na Thanksgiving, dat altijd wordt gevierd op de vierde donderdag in november. Op de vrijdag na Thanksgiving zijn veel werknemers in de VS vrij. Black Friday wordt beschouwd als het begin van het seizoen voor je kerstinkopen. Veel winkel hebben aantrekkelijk deals en je kunt de beste koopjes scoren!

Cyber Monday valt dit jaar op maandag 27 november, dit is het moment waarop ook de online winkel met mooie deals en koopjes komen! Black Friday en Cyber Monday worden ook in ons land steeds populairder. Laat je niet te snel verleiden, maar onderzoek wel eerst of het wel echt een goede deal is. Ik vind het altijd heerlijk om lekker online rond te snuisteren, op zoek naar deals en koopjes.

Andere belangrijke dagen in november

  • 10 november – Dag van de Mantelzorg
  • 14 november – Wereld Diabetes dag
  • 17 november – Wereld Prematuren Dag
  • 18 november – Sinterklaas Intocht
    Een spannende tijd voor veel kinderen breekt aan, lees eens:
    Spanning door Sinterklaas bij kinderen, 7 tips voor jou!
  • 22 november – Stemmen!
  • 23 november – Thanksgiving Day

Volg Happinessfromme ook op Facebook, Instagram & Pinterest en blijf op de hoogte van o.a. de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates & nog veel meer leuks…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.