Lifestyle

| Gastblog | Olga – De Ramadan

De vaste lezers hadden het vast wel al gezien op Facebook een tijdje geleden. Mijn oproep of er iemand was die een gastblog over de Ramadan wilde schrijven. Die was er en ik vind dat ze er iets heel moois van heeft gemaakt! Lees je mee hoe Olga en haar dochter de Ramadan beleven?

Het begin van de Ramadan

Ieder jaar is het weer spannend… Zal morgen of overmorgen de maand Ramadan beginnen? We wachten vol spanning op bericht uit Saoedi-Arabië of de nieuwe maan voor de nieuwe maand al gezien is. Tegenwoordig is het gelukkig makkelijk met alle social media en ook dit jaar wisten we daardoor al om 19:00 uur dat we nog een dagje extra mochten voorbereiden voor de heilige maand Ramadan.

Ramadan met mijn dochter

Knutselen

Mijn dochter Inaya van 3 en ik hebben ons weken lang voorbereid door te knutselen alsof ons leven er vanaf hing. We konden bijna niet wachten om, met name met de slingers en de lantaarns ons huisje  te versieren. Nu was het eindelijk zo ver. Alles heeft een mooi plekje gekregen. De ballonnen en slingers zijn opgehangen en de lantaarns met kaarsjes door het huis verspreid. Ook de soep staat op het vuur te pruttelen en het ramadan gevoel stroomt  op deze manier zo onze huisje in.

Vasten

Mijn dochter is nog te klein om mee te vasten, maar ik probeer haar wel iets mee te geven van deze prachtige maand, die voor moslims heel speciaal is omdat we geloven dat juist in deze maand de Koran is neergezonden. Het gaat in deze maand voor ons niet alleen over het onthouden van voedsel, maar vooral ook over het verdiepen in de liefde van onze schepper en het verbinden met de mensen om ons heen (moslims en niet-moslims).

Ramadankalender

Ramadan kalenderIedere dag mag mijn dochter  een lade open maken van onze Ramadankalender. Hierin zit dan een klein cadeautje of een snoepje, soms met een opdrachtje zoals het maken van een taartje voor de buurvrouw. Samen lezen we boekjes over de Ramadan en we hebben sinds dit jaar ook een kinderkoran waar allemaal verhaaltjes over Allah en het leven van de profeet Muhammed (vrede zij met hem) in staan.

Bijzondere maand

Ik probeer voor Inaya  deze maand zo bijzonder mogelijk te laten zijn. Ondanks haar leeftijd heeft ze al goed door wat het verschil is tussen de grote mama’s en de kleine kinderen waar het gaat om eten. Mama’s mogen pas eten als het donker is en kindjes mogen eten wanneer het licht is.

Ik en de Ramadan

Helaas slaapt de kleine dame al als ik na 19,5 uur vasten eindelijk mijn soepje mag eten. De fantasieën die overdag  soms door je hoofd gaan over goed gevulde tafels met allerlei lekkers ten spijt… ontvasten tijdens “iftar” is zeer beperkt. Mijn maag is klein geworden en na een kopje soep, wat dadels en wat fruit is mijn buik vol. Ik schenk een zelfgemaakte smoothy in een glas en doe mijn gebed. De nacht is een fijn moment om te bidden, de stilte en het schermerlicht van de lantaarns zorgen voor een bijzondere sfeer.

Bij mij slaat echter de vermoeidheid al snel toe. Ik weet dat morgenochtend om 6 uur mijn meisje weer wakker is voor een nieuwe dag. En om 3 uur gaat mijn wekker weer om nog een klein ontbijt te nuttigen. De uitdaging zit voor mij duidelijk niet in het onthouden van voedsel, maar meer in het wakker blijven overdag 😉

Groetjes Olga.


Lieve Olga, 

Heel erg bedankt voor deze mooie gastblog. Ik vond het erg leuk om te lezen hoe jij en je dochter je voorbereiden op de Ramadan en hoe het voor jullie voelt. Aangezien ik zelf niet veel over de Ramadan weet, behalve het vasten, vond ik het erg leuk om te lezen hoe jullie het huis mooi versieren.


Zijn er meer lezers die meedoen aan de Ramadan? Hoe gaat dit bij jullie en als je kinderen hebt, hoe betrek je hen erbij? Laat gerust een reactie achter, want dat vind ik leuk om te lezen!

Lijkt het jou ook leuk om een keer een gastblog te schrijven? Stuur mij dan gerust eens een berichtje via nadia@happinessfromme.com met je idee en wie weet :).


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?


 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.