Slaaptips voor ouders...
Lifestyle,  Ouderschap

Slaaptips voor ouders…

Een goede nachtrust heb je niet altijd zelf in de hand als je kinderen hebt. Soms beslist een kind dat hij in de nacht een feestje heeft, of dorst, of een natte luier. Dan moet je er wel uit om voor hem te zorgen. Maar ik vond ook een aantal slaaptips die je in elk geval helpen bij een goede nachtrust!

Overdag al werken aan de nacht.

Het klinkt misschien gek, maar overdag kan je al “werken” aan de nacht. Dat wil zeggen dat je overdag al rekening houdt met je nachtrust door bepaalde dingen te doen, of juist te laten!

 • Ga overdag lekker naar buiten! Lang binnen zitten kan je biologische klok ontregelen, waardoor je lichaam steeds later op de avond het signaal geeft dat je moet slapen. Bovendien zorgt daglicht voor de aanmaak van melatonine.
 • Wees overdag actief; slapen kan alleen als je voldoende ‘slaapschuld’ hebt opgebouwd.

Ook in de avond kan je bepaalde dingen doen, of laten!

Soms doe je in de avond dingen die je beter kan laten voor een betere nachtrust, of je doet iets juist niet, terwijl het bij draagt aan een goede nachtrust.

 • Vermijd zo veel mogelijk (blauw) licht uit je tv, tablet en telefoon vlak voor het slapen gaan.
 • Sta op als je binnen een half uur nog niet slaapt. Doe dan buiten de slaapkamer iets wat je ontspant (geen televisiekijken!). Ga terug naar bed en herhaal het ritueel als je na een half uur nóg wakker bent.
 • Ontspan voordat je naar bed gaat. Bouw je dag af, vermijd het uur voordat je gaat slapen elke vorm van inspanning – geestelijk en lichamelijk.
 • Vermijd na zes uur ’s avonds alle vormen van cafeïne (koffie, zwarte thee, cola, chocolade).

Melatonine

Om overdag goed te kunnen functioneren is het belangrijk om in de nacht goed te slapen. Als het ‘s avonds donker wordt, dan komt er melatonine vrij in je lichaam. Melatonine regelt hiermee een groot deel van de dag en nachtritme. Melatonine maakt je slaperig op een natuurlijke manier. Het zorgt ervoor dat je ademhaling gaat vertragen (wat je merkt door te gapen) en het verlaagt je lichaamstemperatuur. Het helpt je om sneller in slaap te vallen en het zorgt voor een goed slaapritme.

Als je slaapritme in de war is, of als je slaapproblemen hebt, dan kan je melatonine supplementen innemen. Lees hierbij altijd goed de gebruiksaanwijzing en neem bij twijfel altijd contact op met een arts.

In bed!

Ook in bed zijn er een aantal tips om je nachtrust te verbeteren en ook die deel ik graag met jullie.

 • Zorg voor vaste bed tijden. Sta elke werkdag op dezelfde tijd op en op vrije dagen maximaal een uur later.
 • Zorg voor warme voeten. Het is wetenschappelijk aangetoond dat je met koude voeten minder makkelijk in slaap kunt komen. Tijdens warme zomernachten kan het juist weer helpen om met je voeten buiten de lakens te slapen.
 • Beperk de tijd in bed tot maximaal 8,5 uur.
 • Beperk lezen in bed tot maximaal een half uur.

Niet in bed, maar het bed! Het is natuurlijk heel belangrijk dat je een goed bed hebt. Een bed dat bij jou pas en die je goed ondersteund tijdens het slapen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een Auping boxspring. Ze zijn in verschillende maten en in verschillende uitvoeringen beschikbaar (o.a. elektrisch).

Nog een paar algemene tips;

 • Gebruik het bed alleen voor slapen of vrijen en zorg dat er geen rommel op of omheen ligt.
 • Doe geen dutjes, zeker niet ’s avonds.
 • Draai de wekker om, zodat je er niet telkens naar kijkt. Het steeds zien van de tijd geeft alleen maar onrust.
 • Wees voorzichtig met alcohol; het is een inslaap middel, maar kan leiden tot forse slaapstoornissen.
 • Schoon beddengoed geeft je een fris gevoel in bed.

Ik hoop dat je iets aan de bovenstaande tips hebt. Mij hebben ze zeker geholpen, al is de nachtrust nog niet altijd helemaal lekker, maar ja, dat komt hier door de peuter terreur! Over een aantal jaren komt hij zijn bed niet meer uit en moet ik hem eruit slepen.

Heb jij nog een goede tip voor een goede nachtrust en dan vooral met een peuter?

Volg Happinessfromme ook op Facebook, Instagram & Pinterest en blijf op de hoogte van o.a. de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates & nog veel meer leuks…

Bron beeld; Burst Pexels (Gratis stockfoto – Canva)

Mijn Interactieve Video Microscoop van VTech!
Mijn Interactieve Video Microscoop van VTech is Speelgoed van het Jaar in Nederland! Wederom super leuk en leerzaam speelgoed voor de wat oudere kinderen. Alle kleine en grote professoren; welkom in de wereld van virussen en cellen! Mijn Interactieve Video Microscoop valt zeker in de smaak bij alle wijsneuzen van 7 tot 99 jaar! Natuurlijk mag je er ook gewoon mee spelen als je 100 bent 😉 . Turen naar de grootste geheimen van het aardse leven is natuurlijk super indrukwekkend, wie wil dat nu niet? Gerelateerd
Verder Lezen
Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022 Winnaars Vakjury
De vakjury heeft de winnaars van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022 bekend gemaakt! Tijdens de zomervakantie hebben ze 156 stuks speelgoed uitgebreid getest en beoordeeld. Hier zijn uiteinde drie winnaars in 15 categorieën uitgekomen! Vanaf nu mag het publiek, dus ook jij, stemmen op hun favoriet. Dit kan tot en met 28 oktober 2022 en je maakt daarbij ook nog eens kans op een mooie prijs als je stemt! Gerelateerd
Verder Lezen
Badmode 2022, zeker niet te missen in deze prachtige zomer!
Wat een prachtige zomer hebben we dit jaar hè! Ik kan daar zeker van genieten! Fijne badmode mag dan ook zeker niet ontbreken deze zomer, al voel ik mij soms wel onzeker in badmode. Gelukkig staat de Badmode 2022 bij veel verschillende lichamen, zo vind ik het bijvoorbeeld heel fijn om een jurkje of rokje over mijn badkleding te dragen. Ook dat kan natuurlijk gewoon, lekker dat dragen waar je je prettig in voelt. Gerelateerd
Verder Lezen
Langer zelfstandig blijven wonen, denk eens aan het plaatsen van een mantelzorgwoning
Het plaatsen van een mantelzorgwoning kan bijdragen aan de wens om langer zelfstandig te blijven wonen. Langer zelfstandig blijven wonen is een wens van steeds meer mensen die hulpbehoevend zijn. Ik begrijp dat wel, want wie wil er nu niet in zijn fijne vertrouwde omgeving blijven wonen? Een mantelzorgwoning is een woning voor mensen die mantelzorg behoeven, een fijne woonoplossing voor hen die graag in een vertrouwde omgeving willen blijven wonen. Gerelateerd
Verder Lezen
De voordelen van Perzische tapijten(1)
Ben je van plan om binnenkort je interieur een nieuwe boost te geven? In dat geval is het zeker geen slecht idee om een Perzisch tapijt aan te kopen. Het is namelijk om meerdere redenen voordelig om deze aan te kopen. In dit artikel gaan we wat dieper in op de verschillende voordelen. Gerelateerd
Verder Lezen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.