Slaaptips voor ouders...
Lifestyle,  Ouderschap

Slaaptips voor ouders…

Een goede nachtrust heb je niet altijd zelf in de hand als je kinderen hebt. Soms beslist een kind dat hij in de nacht een feestje heeft, of dorst, of een natte luier. Dan moet je er wel uit om voor hem te zorgen. Maar ik vond ook een aantal slaaptips die je in elk geval helpen bij een goede nachtrust!

Overdag al werken aan de nacht.

Het klinkt misschien gek, maar overdag kan je al “werken” aan de nacht. Dat wil zeggen dat je overdag al rekening houdt met je nachtrust door bepaalde dingen te doen, of juist te laten!

 • Ga overdag lekker naar buiten! Lang binnen zitten kan je biologische klok ontregelen, waardoor je lichaam steeds later op de avond het signaal geeft dat je moet slapen. Bovendien zorgt daglicht voor de aanmaak van melatonine.
 • Wees overdag actief; slapen kan alleen als je voldoende ‘slaapschuld’ hebt opgebouwd.

Ook in de avond kan je bepaalde dingen doen, of laten!

Soms doe je in de avond dingen die je beter kan laten voor een betere nachtrust, of je doet iets juist niet, terwijl het bij draagt aan een goede nachtrust.

 • Vermijd zo veel mogelijk (blauw) licht uit je tv, tablet en telefoon vlak voor het slapen gaan.
 • Sta op als je binnen een half uur nog niet slaapt. Doe dan buiten de slaapkamer iets wat je ontspant (geen televisiekijken!). Ga terug naar bed en herhaal het ritueel als je na een half uur nóg wakker bent.
 • Ontspan voordat je naar bed gaat. Bouw je dag af, vermijd het uur voordat je gaat slapen elke vorm van inspanning – geestelijk en lichamelijk.
 • Vermijd na zes uur ’s avonds alle vormen van cafeïne (koffie, zwarte thee, cola, chocolade).

Melatonine

Om overdag goed te kunnen functioneren is het belangrijk om in de nacht goed te slapen. Als het ‘s avonds donker wordt, dan komt er melatonine vrij in je lichaam. Melatonine regelt hiermee een groot deel van de dag en nachtritme. Melatonine maakt je slaperig op een natuurlijke manier. Het zorgt ervoor dat je ademhaling gaat vertragen (wat je merkt door te gapen) en het verlaagt je lichaamstemperatuur. Het helpt je om sneller in slaap te vallen en het zorgt voor een goed slaapritme.

Als je slaapritme in de war is, of als je slaapproblemen hebt, dan kan je melatonine supplementen innemen. Lees hierbij altijd goed de gebruiksaanwijzing en neem bij twijfel altijd contact op met een arts.

In bed!

Ook in bed zijn er een aantal tips om je nachtrust te verbeteren en ook die deel ik graag met jullie.

 • Zorg voor vaste bed tijden. Sta elke werkdag op dezelfde tijd op en op vrije dagen maximaal een uur later.
 • Zorg voor warme voeten. Het is wetenschappelijk aangetoond dat je met koude voeten minder makkelijk in slaap kunt komen. Tijdens warme zomernachten kan het juist weer helpen om met je voeten buiten de lakens te slapen.
 • Beperk de tijd in bed tot maximaal 8,5 uur.
 • Beperk lezen in bed tot maximaal een half uur.

Niet in bed, maar het bed! Het is natuurlijk heel belangrijk dat je een goed bed hebt. Een bed dat bij jou pas en die je goed ondersteund tijdens het slapen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een Auping boxspring. Ze zijn in verschillende maten en in verschillende uitvoeringen beschikbaar (o.a. elektrisch).

Nog een paar algemene tips;

 • Gebruik het bed alleen voor slapen of vrijen en zorg dat er geen rommel op of omheen ligt.
 • Doe geen dutjes, zeker niet ’s avonds.
 • Draai de wekker om, zodat je er niet telkens naar kijkt. Het steeds zien van de tijd geeft alleen maar onrust.
 • Wees voorzichtig met alcohol; het is een inslaap middel, maar kan leiden tot forse slaapstoornissen.
 • Schoon beddengoed geeft je een fris gevoel in bed.

Ik hoop dat je iets aan de bovenstaande tips hebt. Mij hebben ze zeker geholpen, al is de nachtrust nog niet altijd helemaal lekker, maar ja, dat komt hier door de peuter terreur! Over een aantal jaren komt hij zijn bed niet meer uit en moet ik hem eruit slepen.

Heb jij nog een goede tip voor een goede nachtrust en dan vooral met een peuter?

Volg Happinessfromme ook op Facebook, Instagram & Pinterest en blijf op de hoogte van o.a. de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates & nog veel meer leuks…

Bron beeld; Burst Pexels (Gratis stockfoto – Canva)

De Smoezels in Ridderland
De Smoezels zijn terug met een heel nieuw boek! “De Smoezels in Ridderland”, een nieuw verhaal waarin je stinkende vriendjes een nieuw avontuur gaan beleven! Ze gaan samen met oma Smoezel terug in de tijd, naar de middeleeuwen, naar Ridderland! Dit keer geen prentenboek of een AVI-versie, maar echt een (voor)leesboek! Gerelateerd
Verder Lezen
Vreemde Vogels
Komt uitstelgedrag jou een beetje bekend voor? Mies, Mo en Cato uit het boek “Vreemde Vogels” hebben daar ook wel een beetje last van! De vakantie naar Afrika is geboekt en het is bijna tijd om te gaan! Buiten wordt het namelijk steeds kouder en Mies, Mo en Cato houden helemaal niet van koude voetjes. Gerelateerd
Verder Lezen
Veiligheid in en rondom je huis, voor een fijn gevoel zo belangrijk!
Je veilig voelen in je eigen huis vind ik echt één van de belangrijkste dingen die er is. Je huis is je veilige haven, de plek waar je je ten aller tijden fijn moet voelen. Helaas zijn er zaken waar je zelf weinig invloed op hebt, maar die wel maken dat je je niet zo veilig voelt in je huis. Gelukkig zijn er systemen die je een handjes helpen met de veiligheid in en rondom je huis. Gerelateerd
Verder Lezen
VTech babylijn voorjaar 2022; Je bent nooit te jong om te leren!
VTech speelgoed vinden wij helemaal leuk, zo verrast de VTech babylijn voorjaar 2022 mij ook weer! Waar ze laatst een lijn uitbrachten voor de wat grotere kinderen, waar onder andere de Kidi DJ Mix in zat, hebben ze dit voorjaar een leuke babylijn! Daarmee houden ze dus rekening met kinderen in alle leeftijden, wat ik alleen maar toe kan juichen. Je bent nooit te jong om te leren is het motto en dat zie je terug in de VTech babylijn voorjaar 2022. Gerelateerd
Verder Lezen
Top Trumps kaartspel Dinosaurussen
Ben jij een kleine geluksvogel? Wellicht is het Top Trumps kaartspel met als thema Dinosaurussen (of één van de andere edities) dan wel wat voor jou! Bij deze game moet je vertrouwen op je geluk, want je hebt niet heel veel opties om het spel echt te sturen! Dino’s zijn het op dit moment helemaal hier thuis, dankzij dit spelletje worden wij ook nog eens wijzer over de dino’s! Gerelateerd
Verder Lezen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paasactie 2022

30% Korting !

Op alle betaalde downloads...

Met de code Pasen2022!

Deze code is niet geldig in combinatie met andere acties en geldt alleen voor downloads.
Deze code is geldig van vrijdag 15 april 2022 tot en met maandag 18 april 2022.