Lifestyle

Van slag door de wintertijd, check deze 4 tips!

In de nacht van zaterdag op zondag gaat de wintertijd weer in. Veel mensen raken van slag door de wintertijd, maar gelukkig zijn er wel een aantal tips die je hierbij kunnen helpen. De wintertijd houdt in dat de klok een uur achteruitgaat, je kunt dus een uurtje langer in je bed liggen. Waarom er een wintertijd is en tips die je misschien kunnen helpen als je van slag door de wintertijd bent, vind je in dit artikel.

Niet iedereen heeft last van het verzetten van de klok. Vroeger was ik daar wel heel erg gevoelig voor, maar tegenwoordig gaat het beter. Mijn grootste tip is niet meer denken in een oude tijd en een nieuwe tijd. Ik verzet de avond van tevoren al alle klokken die handmatig versteld moeten worden. Als ik dan in de ochtend wakker wordt, dan is dat ook gewoon de tijd die ik aanhoudt. Mijn biologische klokje moet er wel een beetje aan wennen, maar door gewoon aan de behoeften van mijn biologische klok toe te geven, gaat dat heel gemakkelijk!

Van slag door de wintertijd

Als de tijd wordt verzet zijn er dus veel mensen die van slag door de wintertijd raken. Waarom wordt de tijd eigenlijk verzet en wat kan dat met onze biologische klok doen? Twee verschillende dingen waar ik straks even op terug kom. Daarnaast sluit ik dit artikel af met een aantal tips die je kunnen helpen als je van slag raakt door het verzetten van de tijd.

Waarom wordt de tijd verzet?

Met het ingaan van de wintertijd wordt de klok een uur teruggedraaid. De wintertijd zorgt ervoor dat de dagen langer lijken. Er is meer daglicht in de ochtend, maar in de avond wordt het juist eerder donker. Terwijl de dagen korter worden, zorgt het verzetten van de klok ervoor dat je optimaler gebruik kan maken van de daglichturen die er wel zijn. Het aanpassen van de tijd is ooit bedacht als energiebesparing.

Je biologische klok

Of je biologische klok het verzetten van de tijd zo leuk vindt is de vraag. De ene persoon kan er beter tegen dan de andere persoon. Zoals ik al vertelde heb ik mijn draai erin gevonden, maar dat heeft wel even geduurd! Je biologische klok geeft aan wanneer je lichaam wil slapen, wakker wil worden of wanneer hij eten wil. Het veranderen van de tijd heeft invloed op je bioritme, wat dus van slag kan raken door de wintertijd.

Je lichaam geeft misschien op vreemde tijden aan dat hij wil eten en je kunt je slaperig of vermoeider voelen. Houdt er rekening mee dat dit niet alleen voor jou geldt, maar als je kinderen hebt, dan geldt dat ook voor hen. Dit allemaal bij elkaar maakt het er over het algemeen niet gezelliger op. Kinderen kunnen door de ongemakken sneller geïrriteerd en huilerig zijn en dat is voor je eigen humeur natuurlijk ook niet heel gezellig!

Niet iedereen reageert hetzelfde op het verzetten van de tijd! Het is dus heel normaal als je dingen niet herkent!

Tips als je van slag door de wintertijd bent

Gelukkig zijn er een heleboel tips die je wellicht kunnen helpen om je wat beter te voelen. Kijk vooral naar de tips die jou passen, want ze zullen echt niet allemaal van toepassing zijn. Misschien kan je een tip wel zo aanpassen dat hij wel bij je past!

  • Kijk naar je slaapschema. Je kunt een paar dagen voordat de tijd wordt verzet al langzaam je slaapschema aanpassen door iedere avond een kwartiertje later je bed in te duiken. Je biologische klok kan het verzetten van de tijd zo beter verwerken. Maak het de avond voor het verzetten van de tijd niet te gek, maar ga mee in de regelmaat van je slaapschema.
  • Voldoende licht en verlichting. Maak gebruik van het extra daglicht in de ochtend door lekker te gaan wandelen om zonlicht op te vangen. Zorg binnen voor heldere lampen, die met name in de ochtend je gevoel van vermoeidheid kunnen verminderen.
  • Kies voor een gezonde levensstijl. Een gezonde levensstijl is natuurlijk altijd goed. Zorg voor lichaamsbeweging, zodat je lekker energiek blijft. Dit kan zeker helpen tijdens de kortere dagen. Kies daarnaast voor gezonde voeding en weinig suiker en cafeïne in de avond, want dit kan je slaap verstoren.
  • Wees je bewust van je strubbelingen en geef het de tijd. Sommige mensen ervaren een winterblues als de wintertijd in gaat. Geef je lichaam en geest rustig de tijd om aan de nieuwe tijd te wennen. Krijg je hele depressieve gevoelens of angstklachten, neem dan altijd contact op met een professional!

Als je nog een goede toevoeging hebt op deze lijst, laat dan vooral even een reactie achter onder dit bericht!

Even een persoonlijke noot

Van het verzetten van de tijd heb ik over het algemeen niet zo heel veel last. Natuurlijk loopt de zondag meestal net anders dan normaal, maar dat accepteer ik dan maar gewoon. Wel ervaar ik vaak een winterblues als de wintertijd weer in gaat. Gelukkig herken ik dit ondertussen en ben ik mij ervan bewust dat ik dit ervaar.

Ik geef mijzelf ruim de tijd om aan de donkere periode te wennen en accepteer het als het even niet zo lekker gaat. Mijn lichaam en met name mijn geest hebben echt de tijd nodig om aan de komende periode te wennen. Dankzij de professionele hulp die in het verleden heb gehad kan ik hier nu beter mee omgaan dan in het verleden, maar de wintertijd blijft altijd iets dat ik als onprettig ervaar.

Volg Happinessfromme ook op Facebook, Instagram & Pinterest en blijf op de hoogte van o.a. de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates & nog veel meer leuks…

Bron (uitgelichte) afbeelding(en); Hollanddesign van Pixabay (Gratis stockfoto – Canva)

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.