Lifestyle

De waterschapsverkiezingen, wat heb jij met water?

Ik stem, jij stemt, wij stemmen… toch? Maar waar gaan we aankomende woensdag eigenlijk op stemmen? Dat doen we op twee verschillende dingen, de provinciale staten en de waterschappen. En dat water, dat speelt een belangrijke rol in Nederland! We hebben allemaal wel iets met water, dus het is heel belangrijk dat dit goed beheert wordt!

Waterschapsverkiezingen

We gaan dus stemmen op de waterschappen, maar wat houdt dat eigenlijk in? Eerlijk is eerlijk, ik heb me daar nooit in verdiept, dus daar moest verandering in komen!

De waterschapsverkiezingen zijn รฉรฉn keer in de vier jaar, tegelijk met de provinciale staten verkiezingen. Waterschappen zorgen voor de waterhuishouding in Nederland, denk aan het beheren van de dijken, sluizen en de zuivering van het afvalwater. Nederland heeft in totaal 21 waterschappen, die bestaan uit een gekozen algemeen bestuur en een dagelijks bestuur.

Het algemeen bestuur (18-30 gekozen leden, meestal allemaal inwoners van het waterschap) heeft veel weg van een gemeenteraad, ze stellen het beleid vast en controleren het dagelijkse bestuur. Het dagelijkse bestuur bestaat uit vertegenwoordigers van bedrijven, boeren en natuurbelangen. Zij worden niet gekozen.

Feitjes, feitjes, feitjes, maar wel belangrijk om te weten voordat je gaat stemmen, Je moet natuurlijk wel weten wat de personen doen waar je op stemt. Als je nog meer wilt weten over de waterschappen, dan stuur ik je graag door naar de website van de waterschappen.

Wat heb jij met water?

We hebben dus allemaal wel iets met water, misschien denk je nu, ik niet hoor! Nou, ik ga je er van overtuigen dat dat wel zo is ๐Ÿ˜‰ Misschien zie je nog steeds niet het belang van stemmen in, maar je weet in ieder geval waar het 20 maart allemaal op draait! Jou band met water kan bijvoorbeeld ontstaan of bestaan door รฉรฉn of meerdere van de volgende dingen;

  • Wonen bij of op het water.
  • Je bent een watersporten, denk aan zwemmen, schaatsen, varen, roeien, surfen, duiken, etc.
  • Wandelen of sporten (hardlopen, wielrennen) in de natuur, langs de grachten, rivieren of kanalen.
  • Je bent een visser!
  • Het milieu en de klimaatveranderingen zijn dingen waar je je mee bezig houdt.
  • Wat dacht je van het wat water uit de kraan, waar je mee doucht, de plantjes water mee geeft, het water met een smaakje wat je thuis maakt of het gewone water dat je drinkt!Hoe we in ons land omgaan met water, daar heb jij invloed op.
Geef je stem tijdens de waterschapsverkiezingen op 20 maart!
(waterschappen.nl)

Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?

Bron uitgelichte afbeelding; Pexels


8 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.