Werken en kinderen ?!

Werken en kinderen, hoe vindt je hier de juiste balans in? 

Werken en kinderen

Bron: Pixabay

Nadat je als moeder zijnde bevallen bent, wordt het langzaamaan weer tijd om aan het werk te gaan. Althans, de meeste moeders gaan weer aan het werk. Maar hoe doe je dat? Werken en kinderen?

Balans

Als nieuwbakken moeder komt er een heleboel op je af. Gelukkig heb je tijdens je bevallingsverlof ongeveer tien weken de tijd om te herstellen van de bevalling en een nieuw ritme te vinden. Na die tien weken wordt het tijd om je werkzaamheden weer op te pakken. Je kan blijven werken zoals je deed voor je zwangerschap, maar het kan ook zijn dat je het graag anders wilt hebben! Het belangrijkste is dat je een goede balans moet vinden tussen werken en kinderen.

Ouderschapsverlof

Een van de opties die je hebt is ouderschapsverlof opnemen. Als je bijvoorbeeld twijfelt of minder werken wel bij je past of als je juist in een bepaalde tijd extra bij je kindje wilt zijn dan is dit een goede optie. Op de site van de rijksoverheid staat hoe ouderschapsverlof in zijn werk gaat. Na de ouderschapsverlof periode kan je altijd bij je werkgever vragen of je een contract van minder uren kan krijgen als het bevalt. Houd er wel rekening mee dat minder werken ook minder salaris inhoud. Bereken voor die tijd goed of het financieel haalbaar is.

Stoppen met werken

Er zijn ook moeders (of vaders) die eerst stoppen met werken om lekker bij de kinderen te zijn. Het is natuurlijk heerlijk om de eerste jaren lekker bij je kinderen te zijn en mee te krijgen hoe ze alles ontdekken. Dit moet financieel natuurlijk wel haalbaar zijn. Met één inkomen rondkomen is tegenwoordig verre van makkelijk, maar als het lukt, dan is het natuurlijk een optie. Het is hierin voor een keuze tussen luxe en tijd in mijn ogen.

Beslissing

Het maakt niet uit welke beslissing je neemt, je moet doen waar jij je goed bij voelt. Ik wil je alleen wel één ding mee geven. Je kinderen zijn maar één keer klein en werken kan je nog je hele leven. Als een periode meer bij je kinderen kunnen zijn inhoud dat er iets minder te besteden is (maar de vaste lasten betaald kunnen worden en in het levensonderhoud voorzien kan worden) dan zou ik het zeker doen! Je krijg de tijd dat ze klein zijn namelijk nooit meer terug!

Hoe is dat bij jou gegaan na je bevalling? Ben je je oude uren weer aan het werk gegaan of ben je minder gaan werken? Welke afwegingen heb je daarin gemaakt? Ik ben heel nieuwsgierig 😉

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.