Ouderschap

Educatief speelgoed voor kinderen.

Kinderen zijn dol op spelen en dat is maar goed ook! Ze zijn maar zo even klein… Toch moeten ze ook veel leren als ze nog kleine zijn, dus waarom je leren en spelen niet met elkaar combineren? Ik ben er zeker een voorstander van en in deze blog schrijf ik over educatief speelgoed voor kinderen.

Speelgoed voor kinderen

Misschien ken je het wel, je kind komt al om in het speelgoed maar er staat een verjaardag of feest voor de deur. Wat moet je nou nog aan speelgoed kopen? Misschien is educatief speelgoed dan wel iets. Zo kan je kindje spelen en leren tegelijk.

Educatief speelgoed

Met educatief speelgoed leert je kindje spelenderwijs om zijn fantasie, motoriek en ruimtelijke inzicht te gebruiken. Het spelen is leerzaam, maar vooral ook leuk! Gelukkig is er tegenwoordig heel leuk speelgoed waar je kindje ook nog iets van opsteekt.

Waar let je op?

Educatief speelgoed is speelgoed dat je kindje kan helpen bij onder andere;
* Verbeteren van de ruimtelijke ontwikkeling.
* Ontwikkelen van de cognitieve vaardigheden.
* De grote motorische vaardigheden verbeteren.
* Ontwikkeling van de fijne motoriek.
* Het stimuleren van de creativiteit.
* Probleemoplossende vaardigheden ontwikkelen.
Je kindje leert dus veel nieuwe dingen. Hij kan kennis opdoen over bijvoorbeeld taal, rekenen, muziek, de natuur en de wereld. Let bij het kopen van speelgoed op de leeftijdsindicatie op de verpakking. Hoewel dit niet alles zegt, want ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo.

Keurmerk
Het is goed om ook bij educatief speelgoed op het CE-keurmerk te letten. Zitten er geen onderdelen los? Zeker bij kinderen tot 3 jaar is het zaak om daar op te letten: zij stoppen nog veel in hun mond. Tegenwoordig wordt veel educatief speelgoed gemaakt dat op batterijen werkt, waar op zich niets mis mee is, maar let wel op de geluidssterkte. Speelgoed waarvan het volume op stil kan worden gezet, heeft de voorkeur (ook wel fijn voor je eigen oren). Laat je kind het speeltje niet tegen zijn oren houden als het geluid maakt.

Educatief speelgoed gesorteerd op leeftijd

Voor baby’s (0-2 jaar)

Je baby leert in zijn eerste jaren ontzettend veel door te spelen. Het helpt je baby bij het ontwikkelen van de fijne motoriek en de oog-handcoรถrdinatie. Vanaf ongeveer drie maanden gaat je baby naar speelgoed grijpen.ย Goed speelgoed is bijvoorbeeld een mobiel, muziekdoosje en stoffen ballen. Vanaf vier tot zes maanden is speelgoed met geluid geschikt, zoals een rammelaar. Je baby gaat steeds meer zelf ontdekken en onderzoeken.

Of klik hier voor nog meer leuk speelgoed voor de aller kleinsten!

Voor peuters (2-4 jaar)

Een peuter ontdekt de wereld om zich heen. Hij leert tellen, torens bouwen en vormen herkennen. Ze spelen hun eigen spel. Geschikte spelletjes zijn bijvoorbeeld lotto, plaatjes domino en loco. Educatief speelgoed helpt je peuter bij het ontwikkelen van zijn interesses. Kijk daarom vooral naar wat hij leuk vindt om te doen.

Of klik hier voor nog meer leuk speelgoed voor peuters!

Voor schoolkinderen (vanaf 4 jaar)

Spelletjes waarbij iedere actie (bijvoorbeeld het indrukken van knopjes) een reactie oproept is leuk voor deze leeftijd. Ook groepsspellen voor maximaal 4 personen zijn geschikt. Op de basisschool leert je kind nu lezen, rekenen en schrijven. Educatief speelgoed kan helpen bij het ontwikkelen van die nieuwe vaardigheden.

Of klik hier voor nog meer leuk speelgoed voor schoolkinderen!

Mijn keuze

Hier thuis is wel een meningsverschil wat betreft speelgoed. Waar ik meer voor educatieve ga, gaat Menno meer voor het spelen. Het leuke is wel dat wij op deze manier een goede balans hebben in het speelgoed.

Koop jij vooral educatief speelgoed, of gewoon speelgoed of hebben jullie er ook echt een mix in? Welk speelgoed mag volgens jou niet ontbreken bij kinderen?

Leren leuk maken? Check dit speelgoed!


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?

Bron uitgelichte afbeelding; Canva


 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.