Tips om je kind te helpen bij het leren schrijven.

leren schrijven

Tips om je kind te helpen bij het leren schrijven.

Daan is nog geen drie jaar oud, dus leren schrijven staat hier nog niet op het programma, maar mijn neefjes en nichtje zijn wel al druk aan het oefenen! Hoe kan je je kind begeleiden bij het leren schrijven?

Is schrijven nog wel belangrijk?

Je vraagt het je misschien af, want met alle elektronica vandaag de dag schrijven we steeds minder. Toch is het wel degelijk van belang om te leren schrijven. Het helpt je kind bij de herkenning van de letters, stimuleert de hand-oogcoördinatie en bevordert de concentratie. Bovendien traint het de hersenen om de vingers heel precies aan te sturen. Daarnaast slaat een kind de letters die hij leert schrijven op in zijn geheugen, dit helpt bij de herkenning van een letter bij het leren lezen.

Leren schrijven, hoe gaat dat?

Op school, bij de kleuters begint het eigenlijk al. De kinderen maken vormen, waarbij de juf of meester let op de juiste houding, het goed liggen van het papier en het goed vast houden van het potlood. De bewegingen gaan van klein naar groot en daarmee krijg de hand-oogcoördinatie op een speelse manier aandacht. Vanaf groep drie gaan de kinderen oefenen met letters en leren ze woorden maken. Daarna is het heel veel oefenen op het schrijven van een letter op de juiste grootte en met de juiste afstand ertussen. Eerst gebruikt je kindje hier nog hulp lijntje bij, maar deze verdwijnen steeds meer. Aan het einde van de basisschool krijgt je kind steeds meer zijn eigen handschrift.

Hoe kan je helpen bij het leren schrijven?

  1. Zet je kindje nooit onder druk. Als je zorgen hebt over de ontwikkeling van het schrijven, dan kan je dit bij de leerkracht aangeven. Samen kan je dan een goed plan opstellen.
  2. Je kan thuis oefenen, maar zorg wel dat de manier waarop je oefent aan sluit bij de methode op school. Je kan dit met de leerkracht overleggen.
  3. Laat je kind met een potlood oefenen in plaats van met een pen, op deze manier heeft hij er een goede grip op.

Oefenen?

Ook als je kinderen nog niet naar school gaan zijn er leuke boekjes en spelletjes om je kindje vast voor te bereiden op het schrijven. De boekjes en spelletjes zijn niet alleen met leren schrijven, maar ook voor het leren van de woorden!

Zo is er een hele serie “Ik leer met Disney”;

Ook is er een leuk spelletjes; “Ik leer schrijven” die geschikt is voor kinderen met een leeftijd van ongeveer 4-6 jaar.

Heb jij nog leuke tips of ideeën om schrijven te oefenen? Laat ze dan vooral achter 😉 .

 


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?

Deze blog is tot stand gekomen d.m.v. affiliate link(s).
Bron uitgelichte afbeelding; Canva


One thought on “Tips om je kind te helpen bij het leren schrijven.

  1. Ik merk ook dat mijn kinderen schrijven erg lastig vinden. Ik probeer dit dan ook zo veel mogelijk te stimuleren. Zelf heb ik namelijk ervaren dat je door te schrijven ook lesstof kan onthouden, dit deed ik altijd wanneer ik een toets moest leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top
Copyright © 2020 Happinessfromme. - Op deze blog lees je gesponsorde content en affiliate links. Lees hier meer over in de disclaimer. Tevens kan je in de privacyverklaring alles lezen over hoe we je privacy waarborgen en meer over de cookie policy. Happinessfromme is onderdeel van Nadia Media en staat bij de KvK geregistreerd onder nummer 73544523.
error: Helaas...