Drie tips om je kind te helpen bij het leren schrijven.

Leren schrijven

Daan is nog maar twee jaar oud, dus leren schrijven staat hier nog niet op het programma, maar mijn neefjes en nichtje zijn wel al druk aan het oefenen! Hoe kan je je kind begeleiden bij het leren schrijven?

Is schrijven nog wel belangrijk?

Je vraagt het je misschien af, want met alle elektronica vandaag de dag schrijven we steeds minder. Toch is het wel degelijk van belang om te leren schrijven. Het helpt je kind bij de herkenning van de letters, stimuleert de hand-oogcoördinatie en bevordert de concentratie. Bovendien traint het de hersenen om de vingers heel precies aan te sturen. Daarnaast slaat een kind de letters die hij leert schrijven op in zijn geheugen, dit helpt bij de herkenning van een letter bij het leren lezen.

Leren schrijven, hoe gaat dat?

Bron: alfataal

Op school, bij de kleuters begint het eigenlijk al. De kinderen maken vormen, waarbij de juf of meester let op de juiste houding, het goed liggen van het papier en het goed vast houden van het potlood. De bewegingen gaan van klein naar groot en daarmee krijg de hand-oogcoördinatie op een speelse manier aandacht. Vanaf groep drie gaan de kinderen oefenen met letters en leren ze woorden maken. Daarna is het heel veel oefenen op het schrijven van een letter op de juiste grootte en met de juiste afstand ertussen. Eerst gebruikt je kindje hier nog hulp lijntje bij, maar deze verdwijnen steeds meer. Aan het einde van de basisschool krijgt je kind steeds meer zijn eigen handschrift.

Hoe kan je helpen bij het leren schrijven?

  1. Zet je kindje nooit onder druk. Als je zorgen hebt over de ontwikkeling van het schrijven, dan kan je dit bij de leerkracht aangeven. Samen kan je dan een goed plan opstellen.
  2. Je kan thuis oefenen, maar zorg wel dat de manier waarop je oefent aan sluit bij de methode op school. Je kan dit met de leerkracht overleggen.
  3. Laat je kind met een potlood oefenen in plaats van met een pen, op deze manier heeft hij er een goede grip op.
Oefenen?

Ook als je kinderen nog niet naar school gaan zijn er leuke spelletjes om je kindje vast voor te bereiden op het schrijven. De spelletjes zijn niet alleen met leren schrijven, maar ook voor het leren van de woorden!

 

Facebook Comments

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.