Ouderschap ABC

|| Ouderschap ABC || F – Financiën

Je zal denken, je financiën onder de loep nemen als er een kindje komt? Jazeker! Het is natuurlijk handig om te budgetteren, maar er zijn ook een aantal andere dingen waar je op letten met de komst van je kleine. In deze blog meer daarover!

Financiën

Je financiën op een rijtje hebben is natuurlijk niet alleen belangrijk als er een kindje op komst is. Het is altijd van belang om een overzicht te hebben van je inkomsten en je uitgaven. Zo weet je wat je te besteden hebt en wat er eventueel naar een spaarrekening kan. Met de komst van een kindje veranderd dit plaatje. Je hebt een extra mondje om te voeden en daarnaast zijn er natuurlijk ook spulletjes voor je kindje nodig. Dat niet alleen, ook zijn er extra kosten die je kan krijgen door verzekering of bijvoorbeeld de opvang voor je kindje als je gaat werken. Gelukkig krijg je ook een beetje extra geld, maar in sommige gevallen moet je dit wel zelf aanvragen!

Verzekeringen

Als je zwanger bent denk je misschien niet direct aan de verzekeringen. Toch is het belangrijk dat je een aantal verzekeringen goed regelt.

Ten eerste en ook direct de minst leuke is de uitvaartverzekering. Je moet er natuurlijk niet aan denken dat je kleine wurmpje iets overkomt, maar je weet maar nooit. Nu verschilt het enorm per verzekeraar hoe en wanneer je dit moet regelen. Het is dus wijsheid om hier gewoon even contact over op te nemen. Je weet dan precies hoe of wat.

Ten tweede natuurlijk de zorgverzekering. In veel gevallen kan dit gewoon online doorgegeven worden aan de zorgverzekeraar. Zoek wel even op binnen hoeveel tijd na de geboorte dit doorgegeven moet zijn.

Als laatste je aansprakelijkheidsverzekering! Geen overbodige luxe met een kleintje. Vaak wordt je verzekering een klein beetje duurder, maar dit zijn over het algemeen geen grote bedragen. Net als bij de andere verzekering is het handig om even te bellen.

Handig om voordat je kindje er is even een bel rondje te plannen dus! 🙂

Kosten kindje

Naast heel veel liefde brengt een kindje dus kosten met zich mee. Zoals ik hierboven al noemde kunnen onder andere de kosten van je verzekeringen te krijgen. Daarnaast heb je natuurlijk een baby uitzet nodig, voeding voor je kleintje (afhankelijk van borstvoeding of flesvoeding natuurlijk), luiers, kleertjes en speelgoed. Je kunt de baby kamer en dergelijke natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt, maar helemaal gratis zal het niet snel zijn.

De grootste maandelijkse kostenpost is over het algemeen de kinderopvang. Dit is natuurlijk afhankelijk van verschillende dingen. Naar wat voor opvang gaat je kindje en hoeveel uren? Gelukkig kan een deel vergoed worden door middel van de kinderopvangtoeslag, daarover hieronder meer!

Tegemoetkomingen

Met de komst van je kindje, kunnen er ook extra inkomsten bronnen zijn. Dit is in sommige gevallen afhankelijk van je persoonlijke financiële situatie. Hieronder even een lijstje;

 • Kinderbijslag – Hier heeft iedereen in principe recht op! Als je alle ins en outs wilt weten kan je even een kijkje nemen op de site van het SVB. Over het algemeen hoef je dit niet zelf aan te vragen.
 • Kindgebonden budget – Of je hier recht op hebt is afhankelijk van jullie gezamenlijke inkomen. Op de site van de belastingdienst kan je een proefberekening maken. Volgens mij moet je dit zelf aanvragen, maar ik weet het niet helemaal zeker.
 • Kinderopvang toeslag – Als beide ouders werken, dan heb je in de meeste gevallen recht op kinderopvangtoeslag. Hier zitten wel een aantal haken en ogen aan, dus het is handig om dit even goed uit te zoeken. Wat zeker van belang is, is dat je het binnen drie maanden na de start van de opvang regelt!
  Alle informatie omtrent de toeslagen kan je terug vinden op de site van de Belastingdienst.

Ik ben zo’n neuroot dat ik alles tot in de puntjes door reken. Dit gaf en geeft mij altijd een rustig gevoel, we weten financieel namelijk precies waar we aan toe zijn!

Heb jij goed naar de bovenstaande zaken gekeken toen er een kindje op komst was? Misschien ben ik nog iets vergeten, dus tips zijn welkom!

Klik hier voor meer blogs van het ouderschap abc.


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, InstagramBloglovin of Pinterest?

Bronvermelding:
Uitgelichte afbeelding – Canva 

8 Comments

 • Silkeblogs

  Heel interessant artikel. Ik ben er zelf nog niet zo mee bezig, maar ik denk dat het ontzettend belangrijk is om op de hoogte te zijn van alles wat met je financiën te maken heeft eens je kinderen hebt – ervoor trouwens ook.

 • Renata Feyen

  Tja men zegt soms wel eens dat een kind hetzelfde kost als een huis – maar moest ik opnieuw jong zijn zou ik zeker weer voor kinderen kiezen, want je krijgt dat bedrag in liefde dubbel en dik terug 🙂

 • Deborah

  Mooi en overzichtelijk artikel. Er staan zaken bij waar je als aanstaande moeder (en vader) misschien helemaal geen rekening houdt.
  Wat ik zelf ook belangrijk vind is een spaarpot voor later. Studeren kost een hoop geld en zeker wanneer dit in het buitenland gebeurd. Door iedere maand een bedrag weg te zetten is er in ieder geval een (kleine) buffer.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.