Ouderschap ABC

|| Ouderschap ABC || G – Genieten

Als je ouders bent geworden, dan is het genieten geblazen… toch? De meeste ouders genieten volop van het nieuwe leven, maar dat lukt niet iedereen. Toch is het zo belangrijk, want al de mooie momenten met je kleintje komen nooit meer terug! Genieten dus!

Genieten

Op het moment dat je kleine wurmpje op de wereld komt, heb je iets prachtigs in handen, maar ook een hele verantwoordelijkheid. De hormonen gieren nog door het lichaam van de vrouw en dit kan een stortvloed aan emotie’s geven. Het hoort er allemaal bij en gaat langzaamaan beter. Maar soms, soms lukt dat genieten niet! Er lijkt een beetje een taboe op te rusten, terwijl het zo belangrijk is om erover te praten!

Postnatale depressie

Als je niet kunt genieten, emoties de overhand nemen, je jezelf een slechte moeder vindt en het niet meer ziet zitten, dan is er een kans dat je een postnatale depressie hebt. Als je het idee hebt dat dit bij jou past, ga dan zeker naar de huisarts! Je hoeft je niet te schamen, want je bent niet de enige. Des te eerder je hulp zoekt en accepteert, des te eerder ben je van deze gevoelens af en kan je wel gaan genieten van je kleine wonder!

Een vervelend gevoel

Ik spreek uit ervaring, ik heb een postnatale depressie gehad, die in eerste instantie niet erkend werd. Er was onbegrip, ik moest gewoon even wennen, het leven van ouders was nu eenmaal anders. Gelukkig herkende mijn moeder het en ook mijn man zag dat het niet goed was. Ik heb veel gesproken met de huisarts, hormonen gekregen om de hormoonspiegel weer normaal te krijgen en ik heb met een psycholoog gepraat. Ik voelde me zo’n slechte moeder en wilde mezelf of Daan soms wel wat aandoen. Het klinkt heftig, dat was het ook, maar ik weet nu dat ik dat niet echt wilde en dat het door de postnatale depressie kwam. Het heeft bij mij erg lang geduurd, ook omdat het eerst niet duidelijk was wat ik had.

Niet genoten

Het resultaat van bovenstaande gevoelens was dat ik niet heb kunnen genieten van de roze wolk. Die was niet. Natuurlijk was ik dolgelukkig met onze lieve baby, maar ik had het gevoel niet. Ik kon niet genieten van de kleine dingen en beleefde alles in een roes. Nu zie ik dat in, op dat moment besefte ik dat niet. Gelukkig zijn er veel foto’s en was mijn man in die tijd veel thuis. Maar toch, het is anders wanneer je het zelf echt bewust mee maakt.

Ik ben er weer

Nadat ik eenmaal de juiste hulp had en mijn eigen eisen aan mezelf had bijgesteld ging het snel beter. Ik heb me er doorheen gevochten, accepteer dat ik dit heb gehad en geniet nu volop van mijn ventje. Zelfs van hele kleine dingen kan ik intens genieten, want ik heb gewoon dingen gemist. Mocht er ooit nog een kindje komen, dan ga ik er beter op letten. Iedereen kan het namelijk krijgen, ook voor een tweede keer. Ik weet nu waar ik de juiste hulp kan vinden en dat ik me niet hoef te schamen en dat is wat ik ook aan moeders mee wil geven die dit lezen het gevoel herkennen! Praat erover!

Wil je meer van mij weten of dit onderwerp of je verhaal kwijt? Wil je je verhaal delen met andere lezers om het taboe te doorbreken? Je mag me altijd even een berichtje sturen!

Heb jij goed kunnen genieten van de tijd met je kinderen? Of heb je het ook moeilijk gehad? Wat heb je eraan gedaan om daaruit te komen? Misschien heeft een andere papa of mama iets aan je tip!

Klik hier voor meer blogs van het ouderschap abc.


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, InstagramBloglovin of Pinterest?

Bronvermelding:
Uitgelichte afbeelding – Canva 

7 Comments

  • Nadia

   Dat is zeker oké… Alleen racen we soms maar door en kunnen we daardoor vergeten, dat is zo jammer, maar ook zo mens eigen natuurlijk! Je er bewust van zijn is al heel goed.

 • tamara

  Ik vind ook dat de meeste doen alsof een zwangerschap en bevalling en de periode daarna alleen maar over rozen gaat en alleen maar positiefs over hoort en dat is het echt niet alleen maar…

 • Lianne

  Lijkt me ontzettend naar. Ik ben zelf ook een emotioneel persoon, heb vaak last van mijn opspelende hormonen dus wanneer de tijd daar is voor mij hou ik mezelf even extra goed in de gaten. Gelukkig gaat het weer wat beter met je!

 • Danielle

  Toen de kids eenmaal geboren waren heb ik gelukkig wel kunnen genieten, maar de zwangerschappen zelf heb ik echt niet als prettig of fijn ervaren. Terwijl ik om me heen zovaak hoor dat zwanger zijn zo fijn en mooi is. Nee, die ervaring had ik niet. Nu was ik vanwege mijn type 1 diabetes ook wel meer bezig met het onder controle houden van mijn suikers en zat ik veel op het ziekenhuis. Maar ik hield in die tijd echt het einddoel voor ogen. En kijk ook niet met een fijn gevoel terug naar de zwangerschap zelf.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.