I -Identiteitskaart
Ouderschap ABC

|| Ouderschap ABC || I -Identiteitskaart

Een identiteitskaart, op een bepaald moment ontkom je er niet meer aan om er één aan te schaffen. Vanaf je veertiende jaar ben je pas verlicht om hem te kunnen tonen, maar voor die tijd is het vaak al noodzakelijk om er één aan de schaffen. Denk bijvoorbeeld aan vakanties! Een identiteitskaart voor een heel jong kind is soms een uitdaging, maar het resultaat is vaak super schattig.

Identiteitskaart

Een identiteitskaart dus. Het document waarmee je aan kan tonen dat je diegene bent die je zegt dat je bent. Nou zul je denken dat je die voor een klein kindje nog niet nodig hebt. Als je niet naar het buitenland gaat, dan is dat vaak wel waar, maar toch komt er een punt dat je er toch één aan moet schaffen. Met een klein kindje is het soms een uitdaging en je moet met een aantal dingen rekening houden. Hieronder vertel ik mijn ervaring hiermee en dingen waar we om moesten denken. Als je alle ins en outs wilt weten, kijk dan even op de website van je gemeente of ga eens langs bij het gemeentehuis. Daar kunnen ze je alles vertellen wat je wilt weten.

Een identiteitskaart aanvragen

Ik moest even terug kijken wanneer Daan zijn eerste ID kaart heeft gekregen, maar dit was toen hij anderhalf jaar oud was. Hij kon goed zelf zitten en dit was wel heel makkelijk voor het maken van de foto. Ook het enige wat makkelijk ging trouwens, want het was tranen met tuiten! Zo sneu, maar uiteindelijk is er een een geschikte foto uitgekomen (met een klein traantje). Gelukkig werd deze goedgekeurd. Ik moest samen met mijn man en Daan naar het gemeentehuis en we hadden beide ons paspoort mee, ons trouwboekje en de geboortepapieren van Daan. Ik weet niet eens meer of we alles nodig hadden, maar beter teveel dan te weinig mee ;). Volgens mij is er altijd toestemming van beide ouders nodig. Met het ophalen hoefde ik alleen Daan mee te nemen, scheelde weer! Een ID kaart voor kinderen is goedkoper dan voor volwassenen, maar wel minder lang geldig. Ook niet zo gek, want in een paar jaar kan een kind snel veranderen.

Hadden we hem nodig?

Nou, echt nodig hebben is een groot woord, maar ik heb hem toch al een aantal keren gebruikt. Met name afgelopen zomer bij pretparken. Daan is best groot voor zijn leeftijd en wordt vaak te oud geschat. Nu waren we op veel plekken waar kinderen tot drie jaar gratis of goedkoper waren (ja, je bent Nederlander of je bent het niet 😉 ). Bij de kassa was het natuurlijk moeilijk inschatten en ik kon dus zo zijn legitimatie laten zien. Verder hebben we hem in het ziekenhuis moeten gebruiken toen hij bloed moest prikken en als we even de grens over gaan richting Duitsland, dan hebben we hem natuurlijk ook bij ons.

Weet jij nog op welke leeftijd jullie een identiteitskaart hebben aangeschaft? Was het allemaal zo geregeld of liep je nog tegen dingen aan?

Klik hier voor meer blogs van het ouderschap abc.


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, InstagramBloglovin of Pinterest?

Bronvermelding:
Uitgelichte afbeelding – Pixabay

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.