Ouderschap ABC

|| Ouderschap ABC || K – Kinderopvang

Als er een kindje op komst is en beide ouders werken, dan is het natuurlijk van belang om de kinderopvang te regelen. Hierbij geldt, mijn inziens, dat je moet kiezen wat bij jou past. Of dit nou een kinderdagverblijf, gastouder of opa en oma zijn. Iedereen moet zich er goed bij voelen. In deze blog meer over de kinderopvang.

Kinderopvang

Als werkende ouders ben je vaak aangewezen op anderen voor de opvang van je kindje als je moet werken. Sommige ouders kunnen het zo regelen dat ze geen opvang nodig hebben, omdat ze om elkaar heen werken. Dat is natuurlijk ook mooi! Ik vind het vooral belangrijk dat je het zo regelt, dat je je er allebei goed bij voelt, want het is toch je kostbaarste bezit.

Kinderdagverblijf

Één van de opties waar je voor kunt kiezen bij de opvang van je kindje is het kinderdagverblijf. Op een kinderdagverblijf zijn ze met meerdere kinderen op een groep, onder leiding van één of meerdere leidsters. Het is groter dan een gastouder. De openingstijden van kinderdagverblijven verschillen nogal. Waar het in de kleinere plaatsen vaan tussen 7 uur ‘s morgens en 6 uur ‘s avonds is, heb je in de grote steden soms veel ruimere openingstijden. Mijn tip is om altijd eerst een rondleiding te vragen, zo kan je zien hoe het er aan toe gaat en je vragen stellen. Soms zijn er wachtlijsten, wacht dus niet te lang met het inschrijven van je kindje.

Gastouder

Een andere optie is gebruik maken van een gastouder. Op een kinderdagverblijf gelden vaak vaste haal en breng tijden, bij een gastouder is dit vaak flexibeler (afhankelijk van de gastouder). Een gastouder is kleinschaliger en huiselijker. Informeer wel goed hoe het zit als de gastouder ziek is of vakantie heeft, bij een kinderdagverblijf heb je hier geen omkijken naar, maar bij een gastouder wel fijn om te weten waar je aan toe bent.

Opa en oma

Laten we opa’s en oma’s niet vergeten! Misschien willen ze niet alle uren oppassen, maar de meeste opa’s en oma’s vinden het heerlijk om een dag(deel) in de week op de kleinkinderen te passen. Overleg dit goed met elkaar en houd in de gaten dat het opa en oma niet te veel wordt. Opa’s en oma’s geven dit niet altijd aan, want ze willen je niet belasten, maar soms is het te vaak oppassen gewoon te zwaar.

De kosten

Opa en oma passen vaak kosteloos op, maar voor het kinderdagverblijf en de gastouder moet je natuurlijk wel betalen. Beide bepalen we zelf hun tarieven, iets om ook rekening mee te houden dus. De ene kan veel duurder zijn dan de andere. Kijk ook even wat er allemaal bij de prijs in zit. Moet je kindje zelf zijn eten en luiers meenemen of zit dit erbij in? Allemaal aandachtspunten.

Toeslagen

Als beide ouders werken, krijg je afhankelijk van je inkomen, vaak kinderopvangtoeslag. Hoeveel dit is, is afhankelijk van een heleboel verschillende dingen. Ik adviseer je om even de proefberekening voor de toeslagen van de belastingdienst in te vullen. Je weet dan direct waar je aan toe bent. Sinds 2018 kan je ook toeslag krijgen voor de peuterspeelzaal! Wacht niet te lang met het aanvragen van de toeslagen, want je krijgt het niet met terugwerkende kracht over het hele jaar.

Wij hebben gekozen voor het kinderdagverblijf en daar ben ik na ruim drie jaar nog altijd erg blij mee! Daan vindt het heerlijk om er naartoe te gaan, ze hebben lieve leidsters en doen leuke dingen. Hij heeft er vriendjes en vriendinnetje en leert om samen te spelen.

Heb jij ook voor opvang moeten kiezen? Ik ben wel heel benieuwd waar je keuze naar uit is gegaan en waarom.

Klik hier voor meer blogs van het ouderschap abc.


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?

Bron uitgelichte afbeelding; Canva


3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.