Verantwoordelijkheid
Ouderschap ABC

|| Ouderschap ABC || V – Verantwoordelijkheid

Verantwoordelijkheid… Tot het moment dat je ouders wordt ben je over het algemeen alleen verantwoordelijk voor jezelf. Maar als je ouders wordt, dan veranderd dit! Al sinds het moment dat je zwanger bent komt er een heleboel extra verantwoordelijkheid op je schouders te liggen. Best even wennen!

Verantwoordelijkheid

Ik had er nooit zo bij nagedacht hoeveel extra verantwoordelijkheid er op je schouders terecht komt als je ouders wordt. Natuurlijk besef ik me wel dat je voor je kindje moet zorgen en wat daar allemaal bij komt kijken, maar het gevoel was toch echt anders dan ik verwachtte. Zeker in het begin vond ik het lastig om daarmee om te gaan, maar nu heb ik daar gelukkig geen last meer van.

Keuzes maken

Als je kindje nog klein is, dan maak je als ouders zijnde de keuzes voor hem. Je hebt geen idee wat je kindje ervan vindt, maar ik ga ervan uit dat je handelt vanuit goede wil en goed nadenkt over de keuzes die je maakt. Dit vind ik persoonlijk nog wel eens lastig, maar waarom zou hij me later dingen kwalijk nemen? Ik denk niet dat dat zomaar gebeurd, dat doe ik immers ook niet bij mijn ouders. Maar toch is het iets dat me bezig houdt, wat me er ook toe aanzet om de keuzes zo nu en dan eens te overwegen, als kom ik altijd tot dezelfde conclusie. Ja, ik vind dat best een pittige verantwoordelijkheid soms, maar voel me er niet meer onzeker over.

Veiligheid

Een ander punt waar je ook verantwoordelijk voor bent is de veiligheid van je kindje. Is alles op de baby en kinderkamer veilig? Kan hij veilig slapen, niet van de trap vallen, niet bij kokend water komen of zijn vingers in het stopcontact stoppen? En dat zijn nog maar een paar dingen… Één van mijn grootste angsten is dat ik hem kwijt raak als we een dagje weg zijn. Want hoe vind ik hem weer, als hij maar niet door iemand anders meegenomen wordt! Hij is zo ontzettend snel… Gelukkig zijn er tegenwoordig fijne SOS producten te koop, waar Daan ook altijd iets van draagt als we weg gaan. Het geeft mij een iets rustiger gevoel, al houd ik hem natuurlijk altijd goed in de gaten!

Merk jij ook dat je al die verantwoordelijk soms wel pittig vindt?

Klik hier voor meer blogs van het ouderschap abc.


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?


7 Comments

 • hippiemeisje

  Die verantwoordelijkheid begint al vanaf de kinderwens en voor dat je zwanger bent, denk ik dan…

  persoonlijke bedenking, niets meer dan dat! 😉
  Maar als je al jaren met fertiliteit bezig bent, ben je ook al jaren bezig met heel veel te doen voor de gezondheid van je kind dat er nog niet is… Vandaar waarschijnlijk….

 • Juliette - Strongbody.nl

  Ouder zijn is gewoon heftig. Punt. Er komt zoveel meer emoties bij kijken dan jij ooit kan bedenken en verantwoordelijk voelen is daar één van. Gelukkig is mijn jongste bijna 18 en ik merk dat ik eindelijk een beetje afstand kan nemen. Laat ze maar de wijde wereld in gaan en het leven ervaren.

 • Frederique

  Ja dat vind ik zeker heel pittig. Mijn kids gaan altijd overal voor en ik houd meer van ze dan wat dan ook dus ik probeer altijd het juiste te doen. Dat is denk ik het belangrijkste. Toen mijn moeder nog leefde en ik nog getrouwd was vond ik het minder zwaar omdat ik met mijn man overlegde en mijn moeder om.advies vroeg. Maar sinds 2012 doe ik het alleen en de verantwoordelijkheid weegt zwaarder, ik kan niet sparren met iemand zeg maar. Ik hoop dat ik de juiste keuzes maar ja, ook ik maak fouten –

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

|| WIN - Lichtgevende Miniset van Klorofil

Klik op de afbeelding
om naar de winactie te gaan!

Lichtgevende minisets van Klorofil, lekker spelen