Ouderschap

17 tips voor het organiseren van een kinderfeestje!

Hieperdepiep… Hoera! Je kindje is weer jarig en dat betekend een feestje! Een feestje voor de familie, maar waarschijnlijk ook een feestje voor vriendjes en vriendinnetjes van school of de sportclub! Maar hoe pak je zo’n kinderfeestje nou aan? In deze blog lees je 17 handige tips voor het organiseren van een kinderfeestje die je zeker kunnen helpen!

Een kinderfeestje organiseren

Een kinderfeestje organiseren, de één draait er zijn hand niet voor om, terwijl een ander het een stuk lastiger vindt!  Geen probleem, er zijn online een heleboel ideeën te vinden. Zoveel dat je soms door de bomen het bos ook niet meer ziet! Dankzij dit artikel hoop ik je een heel eind op weg te kunnen helpen met 8 handige tips!

Praktische tips

De voorbereidingen

Een goede voorbereiding is het halve werk… Voordat er überhaupt een feestje plaats gaan vinden, moet er dus eerst duidelijk zijn wat er allemaal geregeld moet worden!

 • Hoe lang duurt een kinderfeestje ongeveer? – Een kinderfeestje kan best indrukwekkend zijn, zeker voor jongere kinderen. Maak het dan ook niet te lang. Drie uur is echt lang genoeg voor een kinderfeestje.
 • Hoeveel gasten mag je kindje uitnodigen? – Dit verschilt natuurlijk per kind, budget en wat je gaat doen. Een rekensom die vaak aangehouden wordt is de leeftijd van het kindje +1.
 • Wat voor uitnodigingen wil je maken? – Een feestje zonder uitnodiging is natuurlijk niets! Ga je voor een standaard uitnodiging of maak je er iets origineels van? Kies voor iets dat bij je kind en het feestje past.
 • Het wensenlijstje van kind… – Vaak vinden ouders van de genodigde kindjes het fijn als er een wensenlijstje is! Je kunt kiezen voor een online variant, zodat er afgestreept kan worden en er geen dubbele dingen gekocht worden. De link naar het lijstje kan je op de uitnodigingen vermelden.

Het feestje

Deels hoort dit ook bij de voorbereidingen natuurlijk, want het één en ander moet natuurlijk wel geregeld zijn!

 • Wat is het budget voor het feestje? – Niet iedereen heeft hetzelfde budget voor een kinderfeestje. Kijk dan ook naar je eigen situatie, duurder hoeft niet altijd leuker te zijn! Bewaak je budget goed tijdens het plannen van het kinderfeestje!
 • Een feestje thuis of er op uit? – Wat wil je tijdens het feestje gaan doen? Je kunt er voor kiezen om er thuis een feestje van te maken, maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om er op uit te gaan! Als je er op uit gaat moet je ook rekening houden met het vervoeren van de kinderen.
 • Heeft het feestje een thema? – Bij een feestje kan je een thema kiezen! Er zijn echt heel veel verschillende thema’s te bedenken; cowboy’s&indianen, prinsessen, ridders, sprookjes, circus, Disney, brandweer, boerderij, tovenaars of alle andere dingen die kinderen leuk vinden!
 • Wat ga je allemaal doen tijdens het feestje? – Als je er op uit gaat, dan staan de activiteiten meestal wel vast. Wanneer je thuis blijft dan zul je nog wel wat creatieve dingen moeten bedenken. Als het lekker weer is dan kan je kiezen voor spelletjes in de tuin, als niet met water. Ook voor binnen zijn er een heleboel leuke spelletjes. Een aantal ideeën: een speurtocht, stoelendans, grabbelton, schminken, verkleden, spijker poepen, ezeltje prik je, kus de kikker en ga zo maar door.
 • Cadeautjes uitpakken… – Mogen de kinderen gewoon hun cadeautje geven of ga je er een spelletjes van maken? De kinderen kunnen bijvoorbeeld de cadeautjes verstoppen dat de jarige ze moet zoeken. 

Een goede planning is het halve werk! Het kan je op de dag zelf een heleboel stress schelen!

 • Versieringen!

Een kinderfeestje is natuurlijk geen feestje zonder de nodige feestdecoratie! Ik geef je graag een aantal ideeën voor leuke versieringen;

 • Thema versieringen – Geef je een thema feestje? Dan is het leuk om de versieringen ook helemaal in dat thema te doen natuurlijk.
 • Een bepaalde kleur – Heb je geen thema? Ook dan kan je doel leuk versieren, kies bijvoorbeeld voor de lievelingskleur van je kindje. Denk aan ballonnen, slingers en bijvoorbeeld bordjes en bekertjes in een bepaalde kleur. Tegenwoordig heb je ook versieringen die net even anders zijn, denk aan led ballonnen en hele grote ballonnen! 

Algemeen

Je hebt nu een heleboel praktische tips voor het organiseren van het kinderfeestje, maar ik deel graag nog een paar algemene tips met je. Met deze tips kan je het kinderfeestje met name voor jezelf net een beetje gemakkelijker maken!

 • Zorg voor een beetje hulp van een zus of vriendin tijdens het feestje. Zo sta(an) jij (en je partner) er niet alleen voor en kun je zelf ook een beetje van het feestje genieten.
 • Vraag belangrijke informatie aan de ouders van de genodigde kinderen. Denk bijvoorbeeld aan allergieën, een dieet en het telefoonnummer van de ouders in geval van nood.
 • Informeer op school of uitnodigingen op school uitgedeeld mogen worden of dat je dit op een ander moment moet doen.
 • Krijgen de kinderen een uitdeelzakje mee als ze naar huis gaan? Als je een thema hebt, dan is het leuk om het zakje ook in het thema te maken.
 • Ga je voor snoep of gezond? Misschien kan je er een leuke en lekkere combinatie van maken! Gezond kan immers net zo lekker zijn als snoep en minder kleurstof betekent vaak ook minder drukke kinderen.
 • Zorg voor afwisseling tijdens het feestje. Bijvoorbeeld een spelletje, wat eten, een activiteit, rustmoment, etc… Zo raken de kinderen ook niet snel verveeld.
 • Geslaagd feestje gehad en wil je dit online delen? Vergeet dan niet om toestemming aan alle ouders te vragen voordat je foto’s van hun kinderen deelt! Wel zo netjes.
Benieuwd naar hoe wij de verjaardag van onze zoon vierden?

Een kinderverjaardag vieren?!


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?

Deze blog is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking.
Bron uitgelichte afbeelding; Canva


23 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.