4 en 5 mei met kinderen
Ouderschap

4 en 5 mei met kinderen, hoe doe jij dat?

Vandaag is het alweer 4 mei, we zijn straks met zijn allen even stil en morgen vieren we onze vrijheid! Maar hoe pak je 4 en 5 mei met kinderen aan? Het verschilt natuurlijk wel per kind en per leeftijd, maar ik vind het belangrijk om het wel mee te geven in de opvoeding. Benieuwd hoe ik er tegenaan kijk en wat mijn tips zijn? Lees dan vooral even verder…

4 en 5 mei met kinderen

Op 4 mei zijn we om 20:00 uur allemaal twee minuten stil om de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog en iedereen die tijdens latere oorlogssituaties en vredesmissies om het leven is gekomen te herdenken. Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945 en staan we stil bij het feit dat wij in vrijheid leven.

Persoonlijk vind ik dit hele belangrijke dagen. Met name twee minuten stil zijn, daarmee laat je toch je respect zien. Maar hoe ga ik dit soort dingen met Daan (drie jaar) bespreken? Dat vond ik een lastige, want wat begrijpt hij al? Ik maak het in ieder geval niet te zwaar, maar wil hem wel het respect bij brengen. Op 4 mei om 20:00 uur slaapt hij al lekker en is hij dus netjes stil πŸ˜‰ . Dit jaar doen we niets op 5 mei, dus voor dit jaar laat ik het er lekker bij. Maar volgend jaar is hij alweer een beetje ouder en wil ik er toch wel een beetje aandacht aan schenken. Hoe? In ieder geval op een manier die bij kinderen past. Hieronder deel ik een aantal tips.

Tips !

  • Laat alle details eerst lekker achterwege. Kinderen hebben er niets aan om te horen over de vreselijke dingen die er allemaal in de Tweede Wereldoorlog gebeurd zijn… Dit stukje geschiedenis volgt later op school wel. Vertel erover in kindertaal.
  • Vind je het lastig? Lang leve de televisie! Met name in het Jeugdjournaal en het klokhuis zijn ze er erg goed in om lastige dingen op een makkelijke en fijne manier uit te leggen aan kinderen. Kijk het wel samen, mocht je kind dan vragen hebben, dan ben je er om ze te beantwoorden.
  • Als je kindje oud genoeg is kan je ervoor kiezen om samen naar een herdenking in de buurt te gaan. Leg van tevoren wel goed uit wat de bedoeling is, want het moet natuurlijk niet te spannend worden.
  • Hoe leg je uit wie we herdenken als je niet in details wil treden? Je kan het ook op iemand dichter bij betrekken. Is opa of oma misschien overleden? Dan kan je kindje daar bijvoorbeeld even bij stil. Maar dit kan natuurlijk ook voor een huisdier gelden. Dit is ook al een heel mooi gebaar!

Mijn allerbelangrijkste tip? Kijk naar je kind. Jij weet hoe hij in elkaar steekt en hoe hij met nieuwe dingen om gaat. Is je kindje er wel al aan toe om over dood en oorlog te leren of is het verstandig om er nog even mee te wachten? Forceer niets, dat is helemaal niet nodig!

Mijn herinneringen…

Zelf ben ik natuurlijk ook kind geweest. Ik moet mijn ouders dan ook complimenteren, want ik heb dodenherdenking nooit als iets zwaars ervaren. Eigenlijk vond ik het altijd wel mooi en ik heb er dierbare herinneringen aan. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar ik ging er vaak met mijn oma heen. Mijn oma is vorig jaar overleden, we gingen al langer niet meer samen heen, maar zeker op deze dag denk ik altijd terug aan die keren dat we daar samen bij de kerk stonden.

Vanuit school werd er ook aandacht aan besteed. Er werden gedichten voorgelezen en een krans gelegd tijdens de herdenking. Het was mooi om er op deze manier bij stil te staan. Ik ben heel benieuwd hoe dat tegenwoordig op de basisschool gaat!

Ik ben 2 minuten stil, jij toch ook?


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?

Bron uitgelichte afbeelding; Canva


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.