Ouderschap

Aan alle mama’s, waar zijn we mee bezig?

Deze blog is aan alle mama’s, of eigenlijk, aan iedereen die met ons te maken heeft! Want waar zijn we mee bezig? De laatste tijd schaam ik me soms voor reacties die bij moeder door andere moeders (of juist niet moeders) geplaatst worden. We doen het namelijk nooit goed lijkt het wel! Wat willen we toch bereiken met deze cultuur?

Lieve mama’s

Ja, lieve mama’s, dat zijn we, want we doen alles voor onze kinderen. We geven ze onderdak, eten en een heleboel liefde. We geven ze onze eigen normen en waarden mee en doen voor ze, waarvan wij denken dat het goed is. Maar wat is dat toch de laatste tijd? Alles wat je doet lijkt verkeerd te zijn, bij iedere post op social media krijg je weer een hele groep moeders over je heen, want ja, zij zouden het echt anders doen. Dan kan je denken, okรฉ ik post niets meer, maar waarom zou je je moeten verstoppen? Ik vind het jammer en daarom schrijf ik deze blog.

Verschillen

We delen deze wereld met miljarden mensen. Allemaal proberen we een mooi leven te leiden, door te handelen zoals goed voor ons voelt. Gelukkig doen we dit allemaal op onze eigen manier, want jeetje, wat zou de wereld anders saai worden! Maar juist die verschillen, daar worden we op bekritiseerd. Nu is het niet alleen onder moeders zo, want je ziet het overal, maar ik richt me wel even tot alle moeders. Want waarom moeten we iedere beslissing van een moeder zo bekritiseren, moeten we massaal klaar staan met goede raad en even laten weten dat het ook echt anders kan? Vaak ook ongevraagd trouwens, dat is nog het meest vervelende.

Keuzes maken

De eerste keuze die je maakt, begint in de meeste gevallen al bij de keuze dat je graag kinderen wilt. Tijdens de zwangerschap proberen we allemaal zo goed mogelijk voor onszelf en de klein te zorgen. Allemaal hebben we dezelfde angsten. Gaat alles wel goed met het kindje? Je kies spulletjes uit waar je kindje gebruik van maakt en je denkt na over luiers, voeding en alles wat je kindje nodig heeft. Al deze keuzes maken we al dan niet samen met een partner. Het zijn keuzes waar we goed over nagedacht hebben.

Dan gaat het “mis”

Het gaat mis in de zin van dat je gaat twijfelen of aangevallen wordt over je keuzes. Je maakt een verkeerde woordkeuze en stoot daarmee een groep voor de schenen. Je kiest voor flesvoeding, maar krijgt een kruisverhoor waarom je geen borstvoeding geeft. Waarom draag je je kindje niet? Het is niet goed voor de binding om je kindje weg te leggen in zijn eigen kamer, waarom ligt je kindje naast jou en niet in zijn eigen bedje? Wat zielig dat je kindje zo klein al naar de opvang moet, moeders moeten wel financieel afhankelijk zijn hoor! Dat speentje, daar moet hij nu echt mee stoppen hoor, waarom heeft je kindje geen speentje, hij heeft echt een zuig behoefte! Lekker makkelijk om voor een keizersnede te kiezen, want ja, moeders die een keizersnede hebben gehad kiezen daar altijd bewust voor. Dit allemaal, maar het kan natuurlijk net zo goed de andere kant op gezegd worden!

Een beetje respect…

Lieve mama’s, ik hoop dat jullie mijn punt snappen en dat we met zijn alleen een beetje beter na gaan denken of een reactie altijd wel nodig en/of gepast is. Zit een moeder echt op je (soms dwingende) advies te wachten, of zit ze er gewoon even doorheen en heeft ze een arm om zich heen nodig. Niets zeggen zegt soms meer dan wel iets zeggen. Heb respect voor de keuzes die anderen maken, ze hebben er vast heel goed over nagedacht. Ik ga ervan uit dat iedereen zo zijn redenen heeft voor zijn handelen, argumenten die niet altijd met de hele wereld gedeeld hoeven worden.

Ik hou mijn hart vast

En ja, dat doe ik echt! Ik heb lange tijd getwijfeld of ik deze blog online moest gaan zetten, maar na het lezen van weer een afbrander bij een moeder was ik er een soort van klaar mee. Laten we eens een beetje liever voor elkaar zijn, eens een arm om elkaar heen slaan in plaats van altijd kritisch te zijn en al onze adviezen op elkaar af te vuren. Laten we eens echt luisteren naar elkaar en respect hebben voor de keuzes die we maken. Verschillende keuzes, want zoals ik al schreef zijn we gelukkig niet allemaal hetzelfde. Ik ga ervan uit dat we allemaal het allerbeste voor onze kinderen willen en dat we ook zo handelen.

Ik steek de hand ook in eigen boezem. Ook ik heb er soms een handje van om mijn mening klaar te hebben, maar ik heb wel al geleerd dat ik niet altijd mijn mening online hoef te gooien. Soms denk ik er stilletjes het mijne van laat ik een reactie lekker uit.

Het is op geen enkele manier de bedoeling om mensen aan te vallen in deze blog. Ik hoop dat we ons met zijn alleen een beetje bewust worden wat met name een online reactie teweeg kan brengen. En de belangrijkste boodschap is dat we elkaars keuzes moeten respecteren en elkaar een beetje meer moeten steunen waar het nodig is. Als iemand om advies vraagt, geef het dan zeker, maar onthoud ook dat het in andere gevallen soms beter is om niet te zeggen, dat zegt soms veel meer ๐Ÿ˜‰


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram,ย Bloglovin of Pinterest?

3 Comments

  • ingrid

    ja helemaal mee eens. ik heb ook overal een mening over maar heb wel geleerd die niet altijd en overal te delen. hoe moeilijk dat soms ook is. maar vooral belangrijk is om mensen te respecteren en in hu waarde te laten ook al hebben zij een andere mening.

  • Frederique

    Ja mee eens, geldt niet alleen voor moeders – Kijk maar naar reacties van volstrekte vreemden onder Instagramposts van beroemdheden bijvoorbeeld. Of nog erger, kijk eens een dag naar de reacties op nieuwsberichten op nu.nl – ik word er soms fysiek misselijk van. Zoveel vooroordelen, zoveel kritiek, zoveel nare harde woorden…Mensen kunnen soms zo harteloos zijn, bah, waar is het allemaal voor nodig?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.