Afscheid nemen van een huisdier met kinderen
Ouderschap

Afscheid nemen van een huisdier met kinderen.

Wanneer je huisdieren hebt, dan weet je dat je op een dag afscheid van ze moet nemen. Als volwassene is dat natuurlijk al moeilijk, maar afscheid nemen van een huisdier met kinderen geeft een extra lading. Met Daan (5) hebben wij nu twee keer afscheid moeten nemen van een huisdier, maar beide keren waren wel compleet anders!

Ik denk niet dat er een goed of fout is in de manier waarop je afscheid neemt, luister naar je gevoel en kijk naar de behoeftes van je kind. Niemand kent jou kent beter dan jou! In dit artikel vertel ik je graag over hoe wij het gedaan hebben, wellicht kan je er een aantal tips uithalen!

Afscheid nemen van een huisdier met kinderen

Twee keer hebben wij dus afscheid moeten nemen van een huisdier. Één keer was het heel abrupt, de andere keer zagen wij aankomen. Één keer was het beestje al overleden, de andere keer hebben wij afscheid genomen van een diertje dat nog leefde. Totaal verschillende situaties, maar het verdriet was natuurlijk enorm groot.

Dag kleine Donnie

Als kleine dreumes kreeg Daan een konijntje, we noemden hem Donnie. Daan en Donnie, klinkt super schattig toch! Er werd goed voor hem gezorgd en lekker in het gras gespeeld. Tussen Kerst en Oud&Nieuw is Donnie op twee jarige leeftijd overleden. Ik heb hem niet gezien, maar van mijn man en een vriend begreep ik dat hij er niet fijn bij lag. Waarschijnlijk is hij ergens van geschrokken en heeft hij zich vreselijk bezeerd.

Afscheid nemen van een huisdier met kinderen - Donnie

Daan en Donnie

Daan heeft het gelukkig niet gezien, hij was destijds net vier jaar oud. Terwijl Menno en een vriend Donnie een fijne uitvaart gaven, heb ik Daan het verdrietige nieuws verteld. Hij was heel verdrietig en vroeg of Donnie alsjeblieft terug mocht komen, dan ging hij nog beter voor hem zorgen. Dat brak mijn hart, want hij zorgde echt wel goed voor het beestje.

Maar hoe dan verder? Ik liet een foto van Donnie afdrukken en die heeft Daan op zijn kamer staan. Verder kletsen we soms over hem, dat Daan goed voor hem zorgde en dat Donnie nu op een andere fijne plek is.

Afscheid nemen van onze lieve kat

Waar we het afscheid van Donnie niet direct aan zagen komen, was dat bij onze lieve kat Jamie (15) wel het geval. Hij werd de afgelopen jaren steeds slechter en afscheid nemen werd onvermijdelijk. Na het overlijden van Donnie zei Daan vaak dat de poesjes (we hebben nog twee, Lana en Noor) niet dood gingen. Al die tijd ben ik eerlijk geweest en heb ik gezegd dat Jamie toch wel al heel oud was en hij waarschijnlijk niet meer zo lang zou leven.

Als het steeds slechter gaat

Het afgelopen jaar zagen we Jamie steeds verder achteruit gaan. Hij zag steeds minder, viel vaak van een stoel of uit de vensterbank en stond de laatste weken eigenlijk niet eens meer op. Uit het niets kon hij enorm boos worden, maar was tegelijkertijd ook onze oude lieve vriend die geregeld langs kwam voor een aai over zijn koppie. Toen kwam het moment dat hij alles liet lopen, overal… In overleg met de dierenarts hebben we toen besloten dat het goed was en we afscheid gingen nemen. Hij kon niet meer beter worden en het beestje was gewoon op.

Hippe snuffelzakjes - Jamie

Jamie had een fijn snuffelzakje, waar hij zijn laatste dagen nog heerlijk mee gespeeld en geknuffeld heeft.

Lieve Daan, Jamie gaat dood

Waar Donnie al overleden was, hebben we van Jamie afscheid genomen terwijl hij nog leefde. Zelf waren we ook intens verdrietig (heel anders dan bij Donnie), wat ervoor zorgde dat ik het extra moeilijk vond om Daan goed te begeleiden. We hebben Jamie nog veel geknuffeld en kusjes gegeven. Samen hebben we gehuild, maar ook benoemd dat hij hier een heel fijn thuis heeft gehad.

Mijn man nam Jamie mee naar de dierenarts en ik bleef met Daan thuis. Intens verdrietig, maar dat mag er zijn. Samen kletsten we over hem en besloten dat hij nu naar Donnie ging en hij altijd in ons hartje zou zitten. Jamie is gecremeerd en zijn as hebben we weer opgehaald. Op deze manier is hij nu toch een beetje thuis en ik merk dat dat ons allemaal goed doet.

Lana en Noor

Lana en Noor missen Jamie erg. Noor lijkt er wat sneller aan gewend te zijn, maar ze hebben dan ook ‘maar’ een jaartje samengewoond. Lana is elf jaar samen met hem geweest en je ziet haar verdriet. Dat grijpt me wel aan, want hoe leg je dit uit een haar? We knuffelen met haar en Daan verteld haar dan dat Jamie dood is, maar hier een fijn huisje had en hij in ons hartje zit. Als ik dat zie, dan denk ik dat we het goed gedaan hebben.

Een onverwachte vraag!

Terwijl mijn man naar de dierenarts was, kwam er een onverwachte vraag van Daan. Mama, wie gaat er dan voor mij zorgen als jij en papa nu dood gaan? Oei, die zag ik even niet aankomen. Zelf kwam hij eigenlijk al vrij snel met een oplossing, hij kon wel bij opa’s en oma’s wonen of bij één van zijn tantes. Als dat allemaal niet kon, dan ging hij wel bij een vriend van ons wonen, die vond dat vast ook wel goed. Opgelost dus, maar het overviel mij wel enorm! Ik had mij niet beseft dat dit in zijn koppie om zou gaan, maar ik denk dat hij gerustgesteld is.

Voorbereiden op een afscheid

Afscheid nemen van een huisdier met kinderen is enorm lastig, zeker als je er zelf ook niet goed over kunt praten. Samen lezen is dan natuurlijk ook een hele fijne optie. Door te lezen kan je het onderwerp toch bespreekbaar maken. Zelf las ik vroeger het boek “Kikker en het vogeltje“, maar er zijn meer boeken om afscheid nemen bespreekbaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan; “Woezel&Pip, dag lief muisje” en “Nog een allerlaatste kusje“. Zoek vooral naar een boekje dat bij jou en kindje past!

Afscheid nemen van een huisdier met kinderen doe je op een manier die voor jou goed voelt!

mooie grote keukentafel
Een keukentafel is natuurlijk best een groot object in je huis. Dat mag wat mij betreft ook wel, want een mooie grote keukentafel is voor mij de plek om samen te zijn als gezin. Wij hebben een keukentafel voor zes personen, terwijl wij maar met zijn drieën zijn. Toch hebben we soms nog ruimte gebrek! Voor mij is een mooie grote keukentafel dus echt een must… Gerelateerd
Verder Lezen
XOO Sieraden
Sieraden, ik vind ze prachtig en ben ook altijd weer enthousiast als ik iets aan mijn collectie toe mag voegen! Zeker sieraden waar voor mij een betekenis achter zit draag ik graag. Een tijdje geleden werd ik door XOO sieraden geattendeerd op hun mooie merk. Ik zocht vervolgens twee mooie sieraden uit, die totaal buiten mijn comfortzone zijn, maar waar ik toch ontzettend blij mee ben! Gerelateerd
Verder Lezen
Horse Academy, hoe snel galoppeer jij naar de finish
Horse Academy is een nieuw spel van SmartGames! Super leuk voor paardenfans, maar daarnaast natuurlijk voor iedereen die van een spelletje houdt! Je hoeft namelijk helemaal geen paardenfan te zijn om dit leuke spel te spelen. Horse Academy is een super leuke uitbreiding op alle spelletjes van SmartGames die al op de markt zijn. Gerelateerd
Verder Lezen
De Smoezels in Ridderland
De Smoezels zijn terug met een heel nieuw boek! “De Smoezels in Ridderland”, een nieuw verhaal waarin je stinkende vriendjes een nieuw avontuur gaan beleven! Ze gaan samen met oma Smoezel terug in de tijd, naar de middeleeuwen, naar Ridderland! Dit keer geen prentenboek of een AVI-versie, maar echt een (voor)leesboek! Gerelateerd
Verder Lezen
Vreemde Vogels
Komt uitstelgedrag jou een beetje bekend voor? Mies, Mo en Cato uit het boek “Vreemde Vogels” hebben daar ook wel een beetje last van! De vakantie naar Afrika is geboekt en het is bijna tijd om te gaan! Buiten wordt het namelijk steeds kouder en Mies, Mo en Cato houden helemaal niet van koude voetjes. Gerelateerd
Verder Lezen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paasactie 2022

30% Korting !

Op alle betaalde downloads...

Met de code Pasen2022!

Deze code is niet geldig in combinatie met andere acties en geldt alleen voor downloads.
Deze code is geldig van vrijdag 15 april 2022 tot en met maandag 18 april 2022.