Afscheid nemen van een huisdier met kinderen
Ouderschap

Afscheid nemen van een huisdier met kinderen.

Wanneer je huisdieren hebt, dan weet je dat je op een dag afscheid van ze moet nemen. Als volwassene is dat natuurlijk al moeilijk, maar afscheid nemen van een huisdier met kinderen geeft een extra lading. Met Daan (5) hebben wij nu twee keer afscheid moeten nemen van een huisdier, maar beide keren waren wel compleet anders!

Ik denk niet dat er een goed of fout is in de manier waarop je afscheid neemt, luister naar je gevoel en kijk naar de behoeftes van je kind. Niemand kent jou kent beter dan jou! In dit artikel vertel ik je graag over hoe wij het gedaan hebben, wellicht kan je er een aantal tips uithalen!

Afscheid nemen van een huisdier met kinderen

Twee keer hebben wij dus afscheid moeten nemen van een huisdier. Één keer was het heel abrupt, de andere keer zagen wij aankomen. Één keer was het beestje al overleden, de andere keer hebben wij afscheid genomen van een diertje dat nog leefde. Totaal verschillende situaties, maar het verdriet was natuurlijk enorm groot.

Dag kleine Donnie

Als kleine dreumes kreeg Daan een konijntje, we noemden hem Donnie. Daan en Donnie, klinkt super schattig toch! Er werd goed voor hem gezorgd en lekker in het gras gespeeld. Tussen Kerst en Oud&Nieuw is Donnie op twee jarige leeftijd overleden. Ik heb hem niet gezien, maar van mijn man en een vriend begreep ik dat hij er niet fijn bij lag. Waarschijnlijk is hij ergens van geschrokken en heeft hij zich vreselijk bezeerd.

Afscheid nemen van een huisdier met kinderen - Donnie

Daan en Donnie

Daan heeft het gelukkig niet gezien, hij was destijds net vier jaar oud. Terwijl Menno en een vriend Donnie een fijne uitvaart gaven, heb ik Daan het verdrietige nieuws verteld. Hij was heel verdrietig en vroeg of Donnie alsjeblieft terug mocht komen, dan ging hij nog beter voor hem zorgen. Dat brak mijn hart, want hij zorgde echt wel goed voor het beestje.

Maar hoe dan verder? Ik liet een foto van Donnie afdrukken en die heeft Daan op zijn kamer staan. Verder kletsen we soms over hem, dat Daan goed voor hem zorgde en dat Donnie nu op een andere fijne plek is.

Afscheid nemen van onze lieve kat

Waar we het afscheid van Donnie niet direct aan zagen komen, was dat bij onze lieve kat Jamie (15) wel het geval. Hij werd de afgelopen jaren steeds slechter en afscheid nemen werd onvermijdelijk. Na het overlijden van Donnie zei Daan vaak dat de poesjes (we hebben nog twee, Lana en Noor) niet dood gingen. Al die tijd ben ik eerlijk geweest en heb ik gezegd dat Jamie toch wel al heel oud was en hij waarschijnlijk niet meer zo lang zou leven.

Als het steeds slechter gaat

Het afgelopen jaar zagen we Jamie steeds verder achteruit gaan. Hij zag steeds minder, viel vaak van een stoel of uit de vensterbank en stond de laatste weken eigenlijk niet eens meer op. Uit het niets kon hij enorm boos worden, maar was tegelijkertijd ook onze oude lieve vriend die geregeld langs kwam voor een aai over zijn koppie. Toen kwam het moment dat hij alles liet lopen, overal… In overleg met de dierenarts hebben we toen besloten dat het goed was en we afscheid gingen nemen. Hij kon niet meer beter worden en het beestje was gewoon op.

Hippe snuffelzakjes - Jamie

Jamie had een fijn snuffelzakje, waar hij zijn laatste dagen nog heerlijk mee gespeeld en geknuffeld heeft.

Lieve Daan, Jamie gaat dood

Waar Donnie al overleden was, hebben we van Jamie afscheid genomen terwijl hij nog leefde. Zelf waren we ook intens verdrietig (heel anders dan bij Donnie), wat ervoor zorgde dat ik het extra moeilijk vond om Daan goed te begeleiden. We hebben Jamie nog veel geknuffeld en kusjes gegeven. Samen hebben we gehuild, maar ook benoemd dat hij hier een heel fijn thuis heeft gehad.

Mijn man nam Jamie mee naar de dierenarts en ik bleef met Daan thuis. Intens verdrietig, maar dat mag er zijn. Samen kletsten we over hem en besloten dat hij nu naar Donnie ging en hij altijd in ons hartje zou zitten. Jamie is gecremeerd en zijn as hebben we weer opgehaald. Op deze manier is hij nu toch een beetje thuis en ik merk dat dat ons allemaal goed doet.

Lana en Noor

Lana en Noor missen Jamie erg. Noor lijkt er wat sneller aan gewend te zijn, maar ze hebben dan ook ‘maar’ een jaartje samengewoond. Lana is elf jaar samen met hem geweest en je ziet haar verdriet. Dat grijpt me wel aan, want hoe leg je dit uit een haar? We knuffelen met haar en Daan verteld haar dan dat Jamie dood is, maar hier een fijn huisje had en hij in ons hartje zit. Als ik dat zie, dan denk ik dat we het goed gedaan hebben.

Een onverwachte vraag!

Terwijl mijn man naar de dierenarts was, kwam er een onverwachte vraag van Daan. Mama, wie gaat er dan voor mij zorgen als jij en papa nu dood gaan? Oei, die zag ik even niet aankomen. Zelf kwam hij eigenlijk al vrij snel met een oplossing, hij kon wel bij opa’s en oma’s wonen of bij één van zijn tantes. Als dat allemaal niet kon, dan ging hij wel bij een vriend van ons wonen, die vond dat vast ook wel goed. Opgelost dus, maar het overviel mij wel enorm! Ik had mij niet beseft dat dit in zijn koppie om zou gaan, maar ik denk dat hij gerustgesteld is.

Voorbereiden op een afscheid

Afscheid nemen van een huisdier met kinderen is enorm lastig, zeker als je er zelf ook niet goed over kunt praten. Samen lezen is dan natuurlijk ook een hele fijne optie. Door te lezen kan je het onderwerp toch bespreekbaar maken. Zelf las ik vroeger het boek “Kikker en het vogeltje“, maar er zijn meer boeken om afscheid nemen bespreekbaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan; “Woezel&Pip, dag lief muisje” en “Nog een allerlaatste kusje“. Zoek vooral naar een boekje dat bij jou en kindje past!

Afscheid nemen van een huisdier met kinderen doe je op een manier die voor jou goed voelt!

De leukste telescopen voor kinderen | De hemel zelf ontdekken
Wanneer kinderen naar de hemel kijken dan is dat een hele magische blik en natuurlijk willen ze er dan alles over weten. Het is dan helemaal geweldig als ze dat allemaal van veel dichterbij kunnen bekijken en met een telescoop is dat geen probleem. Met een telescoop breng je de sterren, de maan en zelfs andere planeten opeens heel dichtbij en kan je ze nog beter bekijken. Een kind leert op die manier niet alleen veel makkelijker alles over de hemel die ze zien, maar ook over de rest van het universum. Ook leuk om te lezen...
Verder Lezen
Cinekid MediaLab 2021
Naast premières van (inter)nationale films en series is Cinekid van 16 – 31 oktober ook dé plek om op ontdekking te gaan in het MediaLab. Het Cinekid MediaLab 2021 laat je niet alleen je ogen uitkijken, het prikkelt ook al jouw andere zintuigen en je hersenen… Het Cinekid MediaLab 2021 is de plek waar je de meest bijzondere interactieve kunstinstallaties, apps, games en mediaworkshops kunt ervaren.  Ook leuk om te lezen...
Verder Lezen
Geboorteposter
Het hebben van een geboorteherinnering is natuurlijk prachtig! Bij Gallerix ontdekte ik de 1:1 geboorteposter, een poster die voor jou gepersonaliseerd wordt. Heel erg leuk om voor jezelf te bestellen, maar natuurlijk ook erg leuk als bijvoorbeeld kraamcadeau! Gallerix heeft naast deze toffe geboorteposter trouwens nog meer posters! Ook leuk om te lezen...
Verder Lezen
beddengoed op de kinderkamer!
Veel moeders herkennen het misschien wel, wat is qua styling nu echt leuk voor de kinderkamer? Dat kan alle kanten op en is natuurlijk ook afhankelijk van de wensen van je kindje. Wat ik persoonlijk heel belangrijk vind is fijn beddengoed op de kinderkamer. Het leukste is natuurlijk als het bij de kinderkamer past, of als het een thema heeft waar je kindje helemaal gek op is. Toch zijn er nog een aantal dingen die ik belangrijk vind! Ook leuk om te lezen...
Verder Lezen
Een traktatie voor een jongen van 6 jaar!
Een traktatie voor een jongen van 6 jaar, wat moet het dan worden? Daan wordt gewoon alweer 6 jaar! Hoe cliché, maar wat vliegt de tijd voorbij! Daan is helemaal van het uitdelen en staat dus nu al te stuiteren over zijn traktatie. Hij is helemaal gek van dino’s, dus hebben we samen besloten dat het een dino traktatie moest worden… Ook leuk om te lezen...
Verder Lezen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.