Afscheid nemen van een huisdier met kinderen
Ouderschap

Afscheid nemen van een huisdier met kinderen.

Wanneer je huisdieren hebt, dan weet je dat je op een dag afscheid van ze moet nemen. Als volwassene is dat natuurlijk al moeilijk, maar afscheid nemen van een huisdier met kinderen geeft een extra lading. Met Daan (5) hebben wij nu twee keer afscheid moeten nemen van een huisdier, maar beide keren waren wel compleet anders!

Ik denk niet dat er een goed of fout is in de manier waarop je afscheid neemt, luister naar je gevoel en kijk naar de behoeftes van je kind. Niemand kent jou kent beter dan jou! In dit artikel vertel ik je graag over hoe wij het gedaan hebben, wellicht kan je er een aantal tips uithalen!

Afscheid nemen van een huisdier met kinderen

Twee keer hebben wij dus afscheid moeten nemen van een huisdier. Één keer was het heel abrupt, de andere keer zagen wij aankomen. Één keer was het beestje al overleden, de andere keer hebben wij afscheid genomen van een diertje dat nog leefde. Totaal verschillende situaties, maar het verdriet was natuurlijk enorm groot.

Dag kleine Donnie

Als kleine dreumes kreeg Daan een konijntje, we noemden hem Donnie. Daan en Donnie, klinkt super schattig toch! Er werd goed voor hem gezorgd en lekker in het gras gespeeld. Tussen Kerst en Oud&Nieuw is Donnie op twee jarige leeftijd overleden. Ik heb hem niet gezien, maar van mijn man en een vriend begreep ik dat hij er niet fijn bij lag. Waarschijnlijk is hij ergens van geschrokken en heeft hij zich vreselijk bezeerd.

Afscheid nemen van een huisdier met kinderen - Donnie

Daan en Donnie

Daan heeft het gelukkig niet gezien, hij was destijds net vier jaar oud. Terwijl Menno en een vriend Donnie een fijne uitvaart gaven, heb ik Daan het verdrietige nieuws verteld. Hij was heel verdrietig en vroeg of Donnie alsjeblieft terug mocht komen, dan ging hij nog beter voor hem zorgen. Dat brak mijn hart, want hij zorgde echt wel goed voor het beestje.

Maar hoe dan verder? Ik liet een foto van Donnie afdrukken en die heeft Daan op zijn kamer staan. Verder kletsen we soms over hem, dat Daan goed voor hem zorgde en dat Donnie nu op een andere fijne plek is.

Afscheid nemen van onze lieve kat

Waar we het afscheid van Donnie niet direct aan zagen komen, was dat bij onze lieve kat Jamie (15) wel het geval. Hij werd de afgelopen jaren steeds slechter en afscheid nemen werd onvermijdelijk. Na het overlijden van Donnie zei Daan vaak dat de poesjes (we hebben nog twee, Lana en Noor) niet dood gingen. Al die tijd ben ik eerlijk geweest en heb ik gezegd dat Jamie toch wel al heel oud was en hij waarschijnlijk niet meer zo lang zou leven.

Als het steeds slechter gaat

Het afgelopen jaar zagen we Jamie steeds verder achteruit gaan. Hij zag steeds minder, viel vaak van een stoel of uit de vensterbank en stond de laatste weken eigenlijk niet eens meer op. Uit het niets kon hij enorm boos worden, maar was tegelijkertijd ook onze oude lieve vriend die geregeld langs kwam voor een aai over zijn koppie. Toen kwam het moment dat hij alles liet lopen, overal… In overleg met de dierenarts hebben we toen besloten dat het goed was en we afscheid gingen nemen. Hij kon niet meer beter worden en het beestje was gewoon op.

Hippe snuffelzakjes - Jamie

Jamie had een fijn snuffelzakje, waar hij zijn laatste dagen nog heerlijk mee gespeeld en geknuffeld heeft.

Lieve Daan, Jamie gaat dood

Waar Donnie al overleden was, hebben we van Jamie afscheid genomen terwijl hij nog leefde. Zelf waren we ook intens verdrietig (heel anders dan bij Donnie), wat ervoor zorgde dat ik het extra moeilijk vond om Daan goed te begeleiden. We hebben Jamie nog veel geknuffeld en kusjes gegeven. Samen hebben we gehuild, maar ook benoemd dat hij hier een heel fijn thuis heeft gehad.

Mijn man nam Jamie mee naar de dierenarts en ik bleef met Daan thuis. Intens verdrietig, maar dat mag er zijn. Samen kletsten we over hem en besloten dat hij nu naar Donnie ging en hij altijd in ons hartje zou zitten. Jamie is gecremeerd en zijn as hebben we weer opgehaald. Op deze manier is hij nu toch een beetje thuis en ik merk dat dat ons allemaal goed doet.

Lana en Noor

Lana en Noor missen Jamie erg. Noor lijkt er wat sneller aan gewend te zijn, maar ze hebben dan ook ‘maar’ een jaartje samengewoond. Lana is elf jaar samen met hem geweest en je ziet haar verdriet. Dat grijpt me wel aan, want hoe leg je dit uit een haar? We knuffelen met haar en Daan verteld haar dan dat Jamie dood is, maar hier een fijn huisje had en hij in ons hartje zit. Als ik dat zie, dan denk ik dat we het goed gedaan hebben.

Een onverwachte vraag!

Terwijl mijn man naar de dierenarts was, kwam er een onverwachte vraag van Daan. Mama, wie gaat er dan voor mij zorgen als jij en papa nu dood gaan? Oei, die zag ik even niet aankomen. Zelf kwam hij eigenlijk al vrij snel met een oplossing, hij kon wel bij opa’s en oma’s wonen of bij één van zijn tantes. Als dat allemaal niet kon, dan ging hij wel bij een vriend van ons wonen, die vond dat vast ook wel goed. Opgelost dus, maar het overviel mij wel enorm! Ik had mij niet beseft dat dit in zijn koppie om zou gaan, maar ik denk dat hij gerustgesteld is.

Voorbereiden op een afscheid

Afscheid nemen van een huisdier met kinderen is enorm lastig, zeker als je er zelf ook niet goed over kunt praten. Samen lezen is dan natuurlijk ook een hele fijne optie. Door te lezen kan je het onderwerp toch bespreekbaar maken. Zelf las ik vroeger het boek “Kikker en het vogeltje“, maar er zijn meer boeken om afscheid nemen bespreekbaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan; “Woezel&Pip, dag lief muisje” en “Nog een allerlaatste kusje“. Zoek vooral naar een boekje dat bij jou en kindje past!

Afscheid nemen van een huisdier met kinderen doe je op een manier die voor jou goed voelt!

Osmo Coding Starter Kit, spelenderwijs leren coderen!
Spelletjes spelen is leuk, helemaal als dat op de Ipad kan! Waar wat nou als je die spelletjes leerzaam maakt? De Osmo Coding Starter Kit is een super toffe manier om spelenderwijs te leren coderen. In plaats van alleen maar naar een scherm kijken, moeten de kinderen nu ook echt zelf aan de slag! Ook leuk om te lezen...
Verder Lezen
buitenleven in ieder seizoen
Buiten zijn is heerlijk vind ik. Genieten van het buitenleven in ieder seizoen is natuurlijk helemaal ideaal! In de winter is het heerlijk om met behulp van bijvoorbeeld een tuinkamer extra leefruimte te creëren. Daarnaast is het in de zomer erg fijn als je het een beetje koel kunt houden. Verschillende seizoenen betekent natuurlijk verschillende behoeften, maar makkelijker te combineren dan je denkt! Ook leuk om te lezen...
Verder Lezen
zomers overhemd voor mannen korte mouwen
Veel vrouwen vinden mannen in een overhemd wel sexy… Ik kan mij daar alleen maar bij aansluiten, mits het overhemd ook goed past natuurlijk! Inmiddels hangt de kast van de man des huizes vol met overhemden, maar allemaal met lange mouwen. Niet erg fijn in de zomer, maar een zomers overhemd ontbrak nog. Een overhemd met korte mouwen is immers wel fijn met warm weer! Ook leuk om te lezen...
Verder Lezen
Zelf fudge maken
Inhoud Cappuccino fudge, een combinatie van fudge en witte chocolade!Disaronno bitterkoekjes Fudge, echt verslavend lekker!Limoncello Cranberry FudgeLicor 43 FudgeRum rozijnen fudge, een klassieke combinatie!Koffielikeur FudgeKaramel snoepjes zonder chocoladeKruidnoten fudgeOok leuk om te lezen… Fudge is heerlijk, maar zelf fudge maken is nog lekkerder! Heb je een slowcooker, dan is het super makkelijk, maar je kunt de recepten natuurlijk ook prima in een pannetje klaarmaken. De basis van de fudge is doorgaans hetzelfde, maar je kunt er verder de lekkerste variaties mee maken! Dat deed ik ook en in dit artikel laat ik ze aan je zien! Ook leuk om te
Verder Lezen
Inhoud luiertas
Dat je een luiertas nodig bent bij de komst van een baby lijkt vanzelfsprekend, maar wat neem je allemaal mee? Ik geef je wat tips in dit artikel; inhoud luiertas, wat mag er niet ontbreken? Vaak krijg je trouwens een luiertas bij de kinderwagen, maar mijn keuze ging toch uit naar een andere luiertas. Een grote tas, want er moet veel mee kunnen. Maar wat is de inhoud van mijn luiertas en wat mag er absoluut niet ontbreken? Na wat geblunder heb ik genoeg ervaring en deel ik in dit artikel de dingen die je echt niet moet vergeten! Ook
Verder Lezen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.