Annie M.G. Schmidt boeken
Ouderschap

Annie M.G. Schmidt boeken, wie kent ze niet?

Jullie weten ondertussen wel dat lezen erg belangrijk is voor kinderen. Kleine kinderen kunnen echter nog niet lezen, maar toch kan je ze wel uitdagen met boeken! Vroeger las mijn moeder altijd uit Annie M.G. Schmidt boeken voor. Ze zijn mij altijd bijgebleven en ik wil ze ook aan Daan voorlezen. In deze blog laat ik mijn favorieten zien.

Veel kinderen zijn groot geworden met de boeken van Annie M.G. Schmidt. Er zijn vast heel veel kinderen, die net als ik, vroeger zijn voorgelezen uit haar boeken. Of ik echt een favoriet boek van haar heb weet ik niet, ik vind ze allemaal prachtig!

Annie M.G. Schmidt boeken

Pluk van de Petteflet

Pluk had een klein rood kraanwagentje. Hij reed er mee door de hele stad en hij zocht naar een huisje om in te wonen. Af en toe stopte hij. En dan vroeg hij aan de mensen: ‘Weet u niet een huis voor me?’ Dan dachten de mensen even na en zeiden: ‘Nee.’ Want alle huizen waren vol. Gelukkig kwam Pluk de duif Dollie tegen en die wist wel een huisje. Een prachtig kamertje in het torentje van de Petteflet. In dit boek kan je lezen hoe Pluk alle bewoners van de Petteflet leert kennen: de Stampertjes, Zaza, Aagje, mevrouw Helderder, Duizeltje, Karel met de houten poot en nog veel meer leuke mensen en dieren.

|| Meer informatie en bestellen Pluck van de Petteflet

Floddertje

Zes verhaaltjes met steeds weer andere belevenissen over het zich voortdurend vuil makende meisje Floddertje en haar onafscheidelijke hondje Smeerkees. Oorspronkelijk zijn deze avontuurtjes uitgegeven als reclame voor een wasmiddel. Humor voert de boventoon, en water en wasmiddel lossen het (grote mensen)probleem wel weer op. Het taalgebruik is wel wat uit de tijd: ‘In een oogwenk was het portaal vol schuim’. Veel zinnen beginnen met En, Toen of Maar. De humoristische stijl maakt veel goed. De grappige, gekleurde tekeningen zijn verweven met de tekst, soms aanvullend in een eigen stijl met stereotiepe figuren.

|| Meer informatie en bestellen Floddertje

Jip en Janneke

Jip en Janneke zijn twee kleuters (buurkinderen) die heel gewone, dagelijkse dingen meemaken. Elk verhaaltje in deze verzamelbundel is een afgerond geheel en speelt zich af in de kleuterwereld; alles is heel herkenbaar. Een geweldig voorleesboek voor peuters en kleuters, mede door de vele leuke zwart-witte en enkele paginagrote tekeningen in frisse kleuren.

|| Meer informatie en bestellen Jip en Janneke

Minoes

Juffrouw Minoes was vroeger poes. Ze spint, krabt, geeft kopjes en houdt nog steeds van vogeltjes. En ook al is ze nu een gewoon meisje, toch zingt ze af en toe nog de mauw-mauw-song en spreekt ze nog prima `kats . Dat laatste komt haar baas Tibbe, die in een krant schrijft, goed van pas. Via de katten-persdienst komt hij heel wat verborgen en geheime zaken te weten. Dat geeft natuurlijk grote moeilijkheden… Minoes is een betoverend boek, dat bekroond is met een Zilveren Griffel.

|| Meer informatie en bestellen Minoes

Otje

In ruim veertig korte hoofdstukken, die elk met een of meer kleurige en goed passende tekeningen geillustreerd zijn, beschrijft Annie M.G. Schmidt de omzwervingen van het meisje Otje en haar vader Tos, de kok. Omdat Tos geen papieren heeft, maar wel geplaagd wordt door tomeloze driftbuien, kan hij nergens een vaste baan krijgen en worden hij en Otje steeds weggejaagd. Ze zijn gedwongen een zwervend bestaan te leiden, dat hen niet alleen langs allerlei plaatsen voert, maar ook in contact brengt met verschillende dieren. Door de goede verstandhouding die Otje met vogels, honden, muizen en katten heeft, lukt het om – met een gezamenlijke inspanning – het zwerversavontuur tot een goed en voor ieder bevredigend einde te brengen.

|| Meer informatie en bestellen Otje

Kinderboeken van vroeger

Ben jij ook voorgelezen uit deze boeken? Nou moet ik zeggen dat wij vroeger thuis erg veel boeken hadden, het lezen is mij dan ook met de paplepel ingegoten! Een boek dat ik nu niet meer online kon vinden, maar wat ik wel erg mooi vind is het boek 100x Annie. Deze heb ik een aantal jaren geleden gekocht bij een supermarktketen tijdens een kinderboeken actie. Je kon toen sparen voor leuke kortingen op een heleboel kinderboeken.

Heb jij nog een leuke tip voor een kinderboek dat jullie vroeger lazen? Laat dan vooral even een reactie achter, want ik ben erg benieuwd naar jullie herinneringen!


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?


Bron (uitgelichte) afbeelding(en); Bol.com Partnerprogramma

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.