Apgar-score
Ouderschap

Wat houdt de Apgar-score in?

Hoera! De baby is geboren! Je wilt hem natuurlijk zien en vasthouden, maar voordat dat gebeurd krijgt je kindje al een Apgar-score (hier merk je zelf niets van hoor). Wat is zo’n Apgar-score nou precies en wat zegt het over je kind? Dat ga ik je in deze blog vertellen.

De Apgar-score, wat is dat?

Zoals ik hierboven al schreef wordt er direct na de bevaling een test gedaan om de Apgar-score te bepalen. Deze test wordt in totaal drie keer afgenomen; één minuut na de bevalling, vijf minuten na de bevalling en tien minuten na de bevalling. Hij wordt afgenomen door de verloskundige, gynaecoloog of kinderarts die je bevalling heeft begeleid en geeft inzicht in de toestand van je baby. De Apgar-score is vernoemd naar de arts, dr. Virginia Apgar, die de test in 1952 heeft ontwikkeld.

Wat wordt er getest?

Om de Apgar-score van je baby te bepalen, wordt hij op een aantal dingen beoordeeld en getest. Deze dingen zijn;

  • Ademhaling
  • Spiespanning
  • Reflexen
  • Huidskleur
  • Hartslag

Je kan deze punten onthouden, omdat de eerste letters in het Engels het woord Apgar vormen.

  • Appearance (huidskleur),
  • Pulse (hartslag),
  • Grimace (reflexen),
  • Activity (spierspanning),
  • Respiration (ademhaling).

Hoe wordt de score bepaald?

De persoon die de test afneemt, geeft je kindje punten op vijf verschillende dingen, zoals je hierboven al hebt kunnen lezen. Hieronder heb ik een tabelletje gemaakt, waarin je kan zien wanneer je baby welke punten krijgt. Zo weet je als ouders ook een beetje hoe het zit.

Apgar-score0 punten1 punt2 punten
AdemhalingNiet op eigen kracht ademhalen.Onregelmatige, zwakke of hijgerige ademhaling.Flink huilen en goed doorademen.
SpierspanningGeen spierspanning aanwezig.Armpjes en beentjes bewegen weinig.Beweegt de armpjes en beentjes goed.
ReflexenEr komt geen reactie op prikkels.Reageert met zwakke bewegingen en jammergeluidjes.Geeft reactie door de hoesten, niezen of huilen.
HuidskleurBleek of blauw.Lijfje normale huidskleur, armen en benen wat blauwig.Normale, gezonde huidskleur.
HartslagGeen of onhoorbare hartslag.De hartslag is minder dan 100 slagen per minuut.Een hartslag van meer dan 100 slagen per minuut.

Hoe hoog is een goede Apgar-score?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kan een baby voor elk onderdeel 0, 1 of 2 punten krijgen. Deze punten worden bij elkaar opgeteld.

  • 7-10 punten is een goede score. Je baby heeft een normale tot goede conditie.
  • 4-6 punten, je kindje heeft een beetje hulp nodig. Het kan zijn dat hij even in de couveuse moet of andere medische hulp nodig heeft.
  • Minder dan 4 punten, er is zeker een behandeling van de kinderarts nodig.

De verloskundige, gynaecoloog of kinderarts die je bevalling heeft begeleid bepaalt de Apgar-score van je kindje dus drie keer (één minuut na de geboorte, na vijf minuten en na tien minuten). De meeste baby’s scoren de tweede keer hoger op de test dan de eerste keer. Als de tweede score laag blijft, dan krijgt je baby extra aandacht en wordt vaak de kinderarts erbij gehaald.

Een lage Apgar-score, wat nu?

De oorzaak van een lage Apgar-score is vaak zuurstofgebrek in het bloed van je baby. Hier kunnen meerdere oorzaken voor zijn, maar vaak ontstaat dit tijdens de laatste fase van het persen. In dit geval zal de score van de eerste test lager zijn dan die van de tweede test. Bij de tweede test is de score vaak alweer boven de zeven. Een bevalling is natuurlijk ook voor je baby een heftige gebeurtenis en hij zal even de tijd nodig hebben om hiervan te herstellen.

De Apgar-score geeft alleen aan hoe levendig de baby is na de bevalling. Het geeft geen garantie over de toekomstige lichamelijke of mentale gezondheid van je kind.

Ik heb me hier voor de bevalling nooit in verdiept. Wist jij dit wel voordat je bevallen was? Of moet je nog bevallen en heb je wat aan deze blog gehad?

Bron (uitgelichte) afbeelding(en); Vidal Balielo Jr. (Pexels)

beste zorg voor je huisdier Lana
De beste zorg voor je huisdier, dat willen we toch allemaal? Wij zijn dol op onze huisdieren en doen er dan ook alles aan om te zorgen dat ze het hier goed hebben. Op dit moment hebben wij twee vissen, genaamd Jut en Jul. Zij hebben niet zoveel zorg nodig. Onze katten heb je misschien al eerder ontmoet hier op de blog! Noor, een jonge spring in het veld en Lana, ons oude besje. Ik denk dat ze het hier heel fijn hebben in huis, al kunnen ze zelf niet praten natuurlijk… Gerelateerd
Verder Lezen
Badmode, draag wat jij zelf fijn vindt zitten!
Zoveel mensen, zoveel wensen! Als je kijkt naar badmode, dan zie je veel mooie items en trends. Toch is het denk ik het belangrijkste dat je draagt waar jij je fijn in voelt. Want als je je fijn voelt in wat je draagt, dan straal je dat niet alleen uit, je voelt het ook echt! Welk postuur je ook hebt, draag wat jij zelf fijn vindt zitten! Andere mensen hebben er toch wel een mening over… Waarom ik dat zeg? Omdat er nog altijd veel vrouwen zijn, met welk postuur dan ook, die niet alles durven dragen. Gerelateerd
Verder Lezen
Zar en de gouden druppel
Zar en de gouden druppel is één van de boeken uit de nieuwe leesboeken serie van; Ik leer lezen met Zwijsen! Deze serie is geschreven door bekende schrijvers. Leren lezen wordt nog leuker met deze boeken voor beginnende lezers. Paul van Loon, Bette Westera, Manon Sikkel, Yorick Goldewijk en nog veel meer andere schrijvers werkten mee aan de nieuwe serie Ik leer lezen met Zwijsen. Wij lazen het boek “Zar en de gouden druppel” en in dit artikel lees je meer over dit boek. Gerelateerd
Verder Lezen
Snoozle Loop Krabpaal voor Katten Lana
Een krabpaal voor katten is bij ons in huis echt nodig! We hebben twee schatten van katten, maar die nageltjes… Beide katten hebben we uit een benarde situatie gered en ik zou echt niet zonder ze willen. Wel zonder hun nageltjes trouwens! Nu hadden we natuurlijk wel een krabpaal in huis, maar dat was het niet. Nu mochten we de Snoozle Loop krabpaal proberen en ik kan je al verklappen dat iedereen daar blij mee is! Gerelateerd
Verder Lezen
De tuin klaarmaken voor de lente en de zomer!
Lentekriebels! Wanneer het zonnetje na de donkere winterdagen steeds vaker tevoorschijn komt, komen de lentekriebels! De tuin klaarmaken voor de lente en de zomer vind ik altijd heerlijk om te doen. In de herfst en in de winter doen wij niet zo heel veel in de tuin. We beginnen de lente dus altijd met “puinruimen”. Gerelateerd
Verder Lezen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.