naar de basisschool
Ouderschap

Naar de basisschool; wat moet je kind allemaal kunnen?

Het duurt nog wel een tijdje voordat Daan naar de basisschool. Toch was ik erg nieuwsgierig naar wat kinderen allemaal moeten kunnen voordat ze naar de basisschool gaan. We hebben dan immers iets om naartoe te werken aankomend jaar! Ben jij ook zo benieuwd? Lees dan even mee…

Naar de basisschool

Als je kind(je) vier jaar wordt mag hij naar de basisschool. Wanneer het zover is wordt er verwacht dat je kind een aantal dingen kan. Moeten is een groot woord in deze, maar het zou wel heel fijn zijn als kinderen de onderstaande dingen onder knie hebben.

Aan- en uitkleden

Het is erg fijn als kinderen die naar school gaan zichzelf aan- en uitkleden en hun eigen schoenen aan kunnen doen. Want zie je het voor je dat een juf meer dan twintig kinderen aan en uit moet kleden? Ik niet 😉 . Een aantal tips;

  • Begin op tijd met het oefenen van het aan- en uitkleden. Een paar weken voordat je kind naar school gaat is echt geen overbodige luxe.
  • Bouw het oefenen in kleine stapjes op. In eerste instantie help je hem nog gewoon, maar gaandeweg moet hij steeds meer zelf doen.
  • Check op welke dag er gymles is, op die dag kan je je kind makkelijke kleren aandoen.
  • Veters strikken is nog best moeilijk voor een vierjarige. Schoenen met klittenband op instappers is dan een goed alternatief om aan te trekken.
  • Het zelf aan en uittrekken van de jas is ook handig. Vaak spelen kleuters lekker buiten, in regen en zonneschijn, dus vaak de jas aan- en uittrekken. Op Pinterest heb ik bord gemaakt waar ik een aantal foto’s op heb gepind die laten zien hoe je kindje makkelijk zijn jas aan kan doen. Je vindt hem hier.

Knutselen

In de kleutergroepen wordt meestal lekker veel geknutseld. Er wordt getekend en geknutseld, denk hierbij aan prikken, verven, borduren of timmeren. Het is fijn als je kind een beetje met een schaar en prikpen om kan gaan, alles kunnen hoeft natuurlijk niet, daarvoor gaan ze ook naar school. Het gaat erom dat hij weet wat het is en wat hij ermee kan doen. Gelukkig zijn er een heleboel dingen te koop om je kindje te helpen bij het voorbereiden. Zo heb ik al eens een blog geschreven over één van de merken die veel van dit soort speelgoed verkoopt: SES.

Eten en drinken op school

Rond een uurtje of tien wordt er op school meestal even fruit gegeten en wat gedronken. Tegenwoordig hebben ook steeds meer scholen een continurooster, waardoor kinderen ook tussen de middag op school eten. Het is meestal de bedoeling dat je je kind zelf eten mee doet voor deze momenten. Je kunt bijvoorbeeld (geschild) fruit in een bakje meedoen en drinken in een drinkbeker. Voor broodjes zijn er ook hele mooie en handige lunchtrommels te krijgen. Laat je kindje van tevoren oefenen met het open maken van zijn bakjes, trommeltjes en bekers. Denk er ook aan dat je zijn naam overal op zet, zodat het duidelijk is wat van hem is.

Zindelijkheid

Wanneer je kindje naar de basisschool gaat, wordt er van hem verwacht dat hij zelfstandig naar de wc kan. Oefen hier dus goed mee en zorg ervoor dat je kindje zijn eigen billen af kan vegen, want de juf doet dit namelijk niet. Een ongelukje kan natuurlijk altijd gebeuren, dus zorg ervoor dat je kindje altijd een setje reserve kleren mee heeft.

Vermoeidheid

Door alle nieuwe dingen is het niet raar als je kind op een gegeven moment heel erg moe thuis komt. Tegen het einde van de week kunnen de kleintjes het vaak niet meer volhouden. Overleg even met de juf of meester wat je het beste kunt doen, soms is je kindje een middagje thuis houden een goed optie. Aan een oververmoeid kind op school heeft namelijk ook niemand iets.

Wij hebben nog een tijdje om bovenstaande dingen te oefenen! Heb jij nog aanvullingen of tips die er in deze blog missen? Laat dan gerust even een reactie achter! Wie weet kan je er andere moeders nog erg goed mee helpen!

Bron (uitgelichte) afbeelding(en); Darkmoon_Art (Pixabay)

beste zorg voor je huisdier Lana
De beste zorg voor je huisdier, dat willen we toch allemaal? Wij zijn dol op onze huisdieren en doen er dan ook alles aan om te zorgen dat ze het hier goed hebben. Op dit moment hebben wij twee vissen, genaamd Jut en Jul. Zij hebben niet zoveel zorg nodig. Onze katten heb je misschien al eerder ontmoet hier op de blog! Noor, een jonge spring in het veld en Lana, ons oude besje. Ik denk dat ze het hier heel fijn hebben in huis, al kunnen ze zelf niet praten natuurlijk… Gerelateerd
Verder Lezen
Badmode, draag wat jij zelf fijn vindt zitten!
Zoveel mensen, zoveel wensen! Als je kijkt naar badmode, dan zie je veel mooie items en trends. Toch is het denk ik het belangrijkste dat je draagt waar jij je fijn in voelt. Want als je je fijn voelt in wat je draagt, dan straal je dat niet alleen uit, je voelt het ook echt! Welk postuur je ook hebt, draag wat jij zelf fijn vindt zitten! Andere mensen hebben er toch wel een mening over… Waarom ik dat zeg? Omdat er nog altijd veel vrouwen zijn, met welk postuur dan ook, die niet alles durven dragen. Gerelateerd
Verder Lezen
Zar en de gouden druppel
Zar en de gouden druppel is één van de boeken uit de nieuwe leesboeken serie van; Ik leer lezen met Zwijsen! Deze serie is geschreven door bekende schrijvers. Leren lezen wordt nog leuker met deze boeken voor beginnende lezers. Paul van Loon, Bette Westera, Manon Sikkel, Yorick Goldewijk en nog veel meer andere schrijvers werkten mee aan de nieuwe serie Ik leer lezen met Zwijsen. Wij lazen het boek “Zar en de gouden druppel” en in dit artikel lees je meer over dit boek. Gerelateerd
Verder Lezen
Snoozle Loop Krabpaal voor Katten Lana
Een krabpaal voor katten is bij ons in huis echt nodig! We hebben twee schatten van katten, maar die nageltjes… Beide katten hebben we uit een benarde situatie gered en ik zou echt niet zonder ze willen. Wel zonder hun nageltjes trouwens! Nu hadden we natuurlijk wel een krabpaal in huis, maar dat was het niet. Nu mochten we de Snoozle Loop krabpaal proberen en ik kan je al verklappen dat iedereen daar blij mee is! Gerelateerd
Verder Lezen
De tuin klaarmaken voor de lente en de zomer!
Lentekriebels! Wanneer het zonnetje na de donkere winterdagen steeds vaker tevoorschijn komt, komen de lentekriebels! De tuin klaarmaken voor de lente en de zomer vind ik altijd heerlijk om te doen. In de herfst en in de winter doen wij niet zo heel veel in de tuin. We beginnen de lente dus altijd met “puinruimen”. Gerelateerd
Verder Lezen

One Comment

  • Vincent Rondwijk

    Bedankt voor dit handige artikel over de voorbereidingen voor de basisschool. Mijn zoon gaat hier over een tijdje ook naartoe en we zijn hem hier al op aan het voorbereiden. Met name het aanbrengen van structuur en een dagindeling. Dit gebeurt straks natuurlijk ook!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.