naar de basisschool
Ouderschap

Naar de basisschool; wat moet je kind allemaal kunnen?

Het duurt nog wel een tijdje voordat Daan naar de basisschool. Toch was ik erg nieuwsgierig naar wat kinderen allemaal moeten kunnen voordat ze naar de basisschool gaan. We hebben dan immers iets om naartoe te werken aankomend jaar! Ben jij ook zo benieuwd? Lees dan even mee…

Naar de basisschool

Als je kind(je) vier jaar wordt mag hij naar de basisschool. Wanneer het zover is wordt er verwacht dat je kind een aantal dingen kan. Moeten is een groot woord in deze, maar het zou wel heel fijn zijn als kinderen de onderstaande dingen onder knie hebben.

Aan- en uitkleden

Het is erg fijn als kinderen die naar school gaan zichzelf aan- en uitkleden en hun eigen schoenen aan kunnen doen. Want zie je het voor je dat een juf meer dan twintig kinderen aan en uit moet kleden? Ik niet πŸ˜‰ . Een aantal tips;

  • Begin op tijd met het oefenen van het aan- en uitkleden. Een paar weken voordat je kind naar school gaat is echt geen overbodige luxe.
  • Bouw het oefenen in kleine stapjes op. In eerste instantie help je hem nog gewoon, maar gaandeweg moet hij steeds meer zelf doen.
  • Check op welke dag er gymles is, op die dag kan je je kind makkelijke kleren aandoen.
  • Veters strikken is nog best moeilijk voor een vierjarige. Schoenen met klittenband op instappers is dan een goed alternatief om aan te trekken.
  • Het zelf aan en uittrekken van de jas is ook handig. Vaak spelen kleuters lekker buiten, in regen en zonneschijn, dus vaak de jas aan- en uittrekken. Op Pinterest heb ik bord gemaakt waar ik een aantal foto’s op heb gepind die laten zien hoe je kindje makkelijk zijn jas aan kan doen. Je vindt hem hier.

Knutselen

In de kleutergroepen wordt meestal lekker veel geknutseld. Er wordt getekend en geknutseld, denk hierbij aan prikken, verven, borduren of timmeren. Het is fijn als je kind een beetje met een schaar en prikpen om kan gaan, alles kunnen hoeft natuurlijk niet, daarvoor gaan ze ook naar school. Het gaat erom dat hij weet wat het is en wat hij ermee kan doen. Gelukkig zijn er een heleboel dingen te koop om je kindje te helpen bij het voorbereiden. Zo heb ik al eens een blog geschreven over één van de merken die veel van dit soort speelgoed verkoopt: SES.

Eten en drinken op school

Rond een uurtje of tien wordt er op school meestal even fruit gegeten en wat gedronken. Tegenwoordig hebben ook steeds meer scholen een continurooster, waardoor kinderen ook tussen de middag op school eten. Het is meestal de bedoeling dat je je kind zelf eten mee doet voor deze momenten. Je kunt bijvoorbeeld (geschild) fruit in een bakje meedoen en drinken in een drinkbeker. Voor broodjes zijn er ook hele mooie en handige lunchtrommels te krijgen. Laat je kindje van tevoren oefenen met het open maken van zijn bakjes, trommeltjes en bekers. Denk er ook aan dat je zijn naam overal op zet, zodat het duidelijk is wat van hem is.

Zindelijkheid

Wanneer je kindje naar de basisschool gaat, wordt er van hem verwacht dat hij zelfstandig naar de wc kan. Oefen hier dus goed mee en zorg ervoor dat je kindje zijn eigen billen af kan vegen, want de juf doet dit namelijk niet. Een ongelukje kan natuurlijk altijd gebeuren, dus zorg ervoor dat je kindje altijd een setje reserve kleren mee heeft.

Vermoeidheid

Door alle nieuwe dingen is het niet raar als je kind op een gegeven moment heel erg moe thuis komt. Tegen het einde van de week kunnen de kleintjes het vaak niet meer volhouden. Overleg even met de juf of meester wat je het beste kunt doen, soms is je kindje een middagje thuis houden een goed optie. Aan een oververmoeid kind op school heeft namelijk ook niemand iets.

Wij hebben nog een tijdje om bovenstaande dingen te oefenen! Heb jij nog aanvullingen of tips die er in deze blog missen? Laat dan gerust even een reactie achter! Wie weet kan je er andere moeders nog erg goed mee helpen!

Bron (uitgelichte) afbeelding(en); Darkmoon_Art (Pixabay)

een persoonlijk sieraad
Heb jij een beetje last van cadeaustress? Geen zorgen, want ik heb een hele leuke tip voor jou. Doe een persoonlijk sieraad cadeau! Dit kan je zowel aan een man als een vrouw geven, maar ook voor kinderen zijn er prachtige sieraden. Het is natuurlijk een ideale tip voor de feestdagen, want sieraden passen gewoon heel goed bij de feeststemming. Als kerstcadeau sieraden geven is heel erg mooi, ze kunnen ook direct gedragen worden. Gerelateerd
Verder Lezen
Klaas de Kat en het raadsel van Sinterklaas
Klaas de Kat en het raadsel van Sinterklaas is een super leuk sinterklaasboek! Nadat hij vorig jaar enorm snel uitverkocht was, is er nu een herdruk. Dat hij zo snel uitverkocht was, dat verbaast mij helemaal niets, want ik kan je bij voorbaat al verklappen dat het een super leuk voorleesboek is! Gerelateerd
Verder Lezen
Materiaal keuzes maken bij het inrichten van een kamer
Het inrichten van een kamer, ik vind dat heerlijk om te doen! Wat ik wel altijd lastig vind is het maken van de juiste materiaal keuzes. Denk daarbij aan de vloeren, wanden en raamdecoratie. Het zijn keuzes die voor een langere tijd vaststaan en dat vind ik altijd wel moeilijk. Meubeltjes en accessoires vind ik een stuk minder lastig, die kan je immers makkelijker vervangen. Gerelateerd
Verder Lezen
Hier is dat feestje met VTech!
Een feestje met VTech bouwen, dat gaat jong en oud zeker lukken met dit leuke speelgoed! Maak in dit artikel kennis met de VTech DJ Beat Boxer, de Super Sound Karaoke en de Kidizoom Snap Touch! Speelplezier voor jong en oud met deze leuke items van VTech. Ook leuk om cadeau te doen tijdens bijvoorbeeld de feestdagen, verjaardagen of andere gelegenheden. Gerelateerd
Verder Lezen
Sinterklaasbloghop 2022
Jaja, het is weer zover! Het is weer tijd om te gaan bloghoppen! Vorig jaar sloeg ik een jaartje over, maar dit jaar doet Happinessfromme weer mee met de #SinterklaasBloghop2022 ! Andere jaren was het al een groot succes en ik hoop dat het dit jaar ook weer erg leuk wordt. Ook dit jaar kan je dus weer lekker bloghoppen en kans maken op toffe prijzen! Iedere blogger geeft namelijk een leuke prijs weg, op Happinessfomme maak je kans op € 35,00 shoptegoed van Kaya sieraden! Gerelateerd
Verder Lezen

One Comment

  • Vincent Rondwijk

    Bedankt voor dit handige artikel over de voorbereidingen voor de basisschool. Mijn zoon gaat hier over een tijdje ook naartoe en we zijn hem hier al op aan het voorbereiden. Met name het aanbrengen van structuur en een dagindeling. Dit gebeurt straks natuurlijk ook!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.